Guvernatoarea Băncii Naționale a Republicii Moldova, Anca Dragu, a vorbit în cadrul unui interviu oferit agenției Agerpres despre perspectiva de aderare la Uniunea Europeană, care ar trebui să plaseze țara noastră în topul preferinţelor investitorilor străini. Ea consideră că investitorii care nu investesc acum în Republica Moldova vor regreta în viitor.
„Creșterea economică și variabilele macroeconomice stabile, oferă perspectivă și condiții de investiții. Mai mult, această perspectivă de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană ne plasează în topul preferințelor investitorilor. Pot spune că cei care nu investesc astăzi în Republica Moldova le va părea rău peste cinci-zece ani”, a susținut Anca Dragu.
Referindu-se la garanția celor care vor să investească la momentul actual în Moldova, Dragu a declarat că problemele de securitate sunt o problemă pentru mai multe state din zonă, dar totodată, sunt și condiții care să asigure protecția investițiilor în măsura în care este posibil în contextul actual.
Din punctul de vedere al guvernatoarei Băncii Centrale a Moldovei, domeniile IT şi energie sunt cele mai atractive pentru firmele interesate să se dezvolte în Republica Moldova.
„IT și digitalizare este principalul domeniu, pentru că Republica Moldova este deja foarte avansată pe această cale. În Banca Națională eu nu semnez nimic pe hârtie. Totul vine pe e-mail, prin semnătură electronică și se vede la nivel de administrație această tentație către digitalizare. Este clar un domeniu foarte atractiv. (...). Apoi zona de energie, energie verde, rețele, transport de energie electrică și de gaze. Acestea, de asemenea, au nevoie de investiții. Trebuie să ne gândim la Republica Moldova și ca un cap de pod pentru reconstrucția Ucrainei”, a menționat șefa BNM.
Totodată, Anca Dragu şi-a manifestat îngrijorarea faţă de nivelul scăzut de intermediere financiară din Republica Moldova, arătând că valoarea creditelor acordate de sistemul banca raportată la Produsul Intern Brut este de patru ori mai mică decât media Uniunii Europene.
„Este important ca la momentul de față Banca Națională a Moldovei să-și atingă obiectivul de asigurare a stabilității prețurilor. Adică o inflație la un nivel rezonabil care să asigure un cost al creditării la nivel rezonabil. (...). În ceea ce privește factorii economici avem o prognoză optimistă”, a mai adăugat guvernatoarea.