Protest la Comisia Electorală Centrală. Mai mulți membri și simpatizanți ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cer să fie retras proiectul privind votul prin corespondență. În caz contrar, vor merge la Curtea Constituțională și la Comisia de la Veneția. Aceștia susțin că țara noastră nu este pregătită să implementeze mecanismul respectiv și cred că decizia de a-l testa doar în SUA și Canada încalcă dreptul la vot al moldovenilor din alte țări. De cealaltă parte, CEC susține că proiectul este unul necesar și îndeamnă partidele care protestează să se implice la îmbunătățirea lui. Astăzi CEC urma să ofere avizul pentru acest proiect, însă subiectul a fost exclus de pe ordinea de zi, pe motiv că are nevoie de redactări.
„Știm că în mai multe țări din UE, această procedură a fost anulată pentru că nu a putut asigura corectitudinea votului din partea cetățenilor. La ziua de azi nu e posibil acest mecanism de mecanism nici în țări din UE, sunt principii care nu pot fi încălcate, cum ar fi secretul votului și dreptul de a vota cum consideră de cuviință”.
Protestatarii susțin că prin această inițiativă s-ar încerca fraudarea alegerilor.
„- Nu o să mă mire dacă în SUA și Canada o să voteze un milion de oameni.
- Prin corespondență?
- Da, de ce nu, în SUA sunt precedente”.
„Fratele meu din Habarovsk care e moldovean nu are dreptul să voteze? Ei la Habarovsk nu au pus o urnă de 20 de ani. Trebuie să fie pentru toți, noi suntem toți cetățeni ai Republicii Moldova, nu are importanță unde trăim noi”.
Comisia Electorală Centrală a venit cu o reacție în urma protestului BCS. Reprezentanții CEC susțin că astăzi subiectul a fost exclus de pe ordinea de zi, deoarece mai e nevoie de lucru asupra lui.
Iar unul dintre autorii legii, deputatul Radu Marian, spune că criticile aduse de BCS votului prin corespondență sunt neîntemeiate.
Mâine proiectul urmează să fie supus votului în prima lectură în Parlament. Amintim că, proiectul de lege pilot a fost înregistrat în Legislativ la întâi martie. Autorii legii susțin că e nevoie de vot prin corespondență pentru moldovenii stabiliți cu traiul în țările mari. Din cauza distanțelor foarte mari până la secțiile de votare, aceștia nu-și pot exercita dreptul la vot. Inițial votul prin corespondență va fi implementat cu titlu de proiect-pilot în Canada și SUA. În prezent, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate, inclusiv 13 din Uniunea Europeană.