Ministerul Justiției mai are nevoie de încă două săptămâni pentru a finaliza regulamentul privind alegerea procurorului general. Se întâmplă după ce, la sfârșitul lunii februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul. Asta deși, în acordul de deschidere a negocierilor de aderare la UE ne-am asumat să avem un șef al Procuraturii Generale până la sfârșitul acestei luni.
„Am luat în considerație propunerea de a stabili un prag minim, pe care ar trebui să-l atingă eventualii candidați pentru funcția de procuror general, pentru că acum regulamentul nu prevede un minim. De exemplu, din 100 de puncte, să atingă, cel puțin, 70 pentru a fi considerat câștigător. Metoda mediană. Astfel încât la calcularea votului se exclud extremele și se aplică votul majoritar aplicat pentru un candidat”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Modificarea regulamentului concursului s-a decis după ce prima încercare de a alege un procuror general a eșuat. Mai exact, după ce s-a constatat că un candidat la funcția de procuror general, actalul procuror interimar, Ion Munteanu, a fost depunctat nejustificat de membra CSP, Olesea Vîrlan. Ulterior, aceasta și-a dat demisia. Republica Moldova nu are un procuror general interimar din octombrie 2021, când Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție, având calitatea de bănuit într-un dosar de corupție și abuz de serviciu. De atunci fotoliul a fost ocupat de doi interimari. Discuțiile despre găsirea unui nou șef la Procuratură s-au reluat abia în septembrie 2023, când șefa statului a semnat decretul cu privire la demisia lui Alexandr Stoianoglo.