La doi ani de când a fost suspendat traficul feroviar pe segmentul Cahul-Giurgiulesti, din cauza alunecărilor de teren din localitatea Văleni, situația din zonă rămâne incertă. Deși anul trecut autoritățile au alocat bani pentru reconstrucția tronsonului, până astăzi a fost selectată doar compania de proiectare. Potrivit autorităților, lucrările ar putea începe abia în toamnă. Între timp, oamenii care locuiesc în zona afectată sunt îngrijorați și spun că malurile de pământ o iau la vale de la o zi la alta.
„La doi ani de la suspendarea traficului feroviar pe segmentul Cahul - Giurgiulesti, din cauza alunecărilor de teren, pe porțiunea din localitatea Văleni nu s-a intervenit practic deloc. Pericolul în zonă încă persistă. După cum puteți vedea, aici au mai avut loc mici alunecări de teren, iar malurile abia se țin”
În timp ce ne aflam în zonă, am întâlnit un angajat al CFM care verifica linia de cale ferată. Acesta ne-a spus că alunecările de teren continuă, iar pe zi ce trece, situația se agravează.
„- De dedesubt sunt izvoare și fuge. Nu vine înainte, dar se duce pe dedesubt și a ieșit în mijlocul Prutului.
- Da vedem că aici ar mai putea să cadă.
- Da, uitați-vă cât a alunecat. Uitați-vă la dâmbul acesta.. aici era la nivel. Aici a fost făcut pentru scurgere, dar când a venit a umflat în sus”.
„Apa este ridicată și ține malurile, dar când scade, cel mai tare atunci fuge. Dacă veneați mai înainte cu jumătate de lună, avea să vedeți cât a ieșit. Numai patru metri curgea Prutul. De la malul românilor patru metri. Acolo pământul a ieșit în mijlocul Prutului”.
Savelie Zgherea, a cărui grădină s-a rupt în două acum doi ani spune că malul de pământ alunecă în continuare. Bărbatul se teme că în curând ar putea rămâne și fără casă.
„O zi, două.. câte un pic se lăsa. Era prag aici, a doua zi era și mai tare. Nu era așa tare, erau în jur de cinci metri, iar acum sunt 15 sau chiar 20. Sunt 11 gospodării. Se vede malul de unde s-a pornit toată fisura și până unde a ajuns”.
În luna august anul trecut, Guvernul, prin Comisia pentru Situații Excepționale, a alocat 60 de milioane de lei pentru reabilitarea liniei de cale ferată Cahul - Giurgiulești. Însă, până acum, autoritățile au reușit să contracteze doar firma de proiectare, iar de începerea lucrărilor nici pomină. Potrivit celui mai optimist scenariu, abia în toamnă am putea avea o claritate cu privire la firma care se va ocupa de reabilitarea tronsonului.
„Banii sunt la Calea Ferată a Moldovei. Banii au fost transferați de la Guvern, iar Calea Ferată acum proiectează lucrările de reabilitare”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
„În conformitate cu contractul, compania trebuie să prezinte proiectul până la sfârșitul lunii mai, până la începutul lunii iunie. După ce ei vor prezenta, proiectul va fi trimis la expertiză. Mai avem nevoie de o lună ca să anunțăm licitație pentru îndeplinirea lucrărilor. Eu cred că dacă ar fi așa cum discutăm noi, compania să onoreze obligațiunile indicate în contract, în toamnă vom avea compania care va putea face lucrările. Dacă se întâmplă așa, cred că până la mijlocul anului viitor lucrările vor fi efectuate”, a menționat directorul interimar al CFM, Serghei Tomșa.
Traficul feroviar pe tronsonul de cale ferată Cahul – Giurgiulești a fost suspendat în luna august 2022, în urma alunecărilor de teren din localitatea Văleni. Tronsonul dat a fost construit în 2007, de guvernarea comunistă de atunci, în frunte cu Vladimir Voronin. Înainte de a demara lucrările, sătenii din circa 10 localități din Lunca Prutului au fost convinși să-și vândă pământurile. Subiectul a fost abordat anterior și în cadrul emisiunii „Moldova Gândește”. Localnicii, cu care a vorbit echipa TV8, au afirmat că porțiunea dată de cale ferată a fost construită cu mai multe încălcări. Mai exact, traversele se află pe locul unei râpe mari, care, înainte de construcție, a fost acoperită. Potrivit publicației Mold-Street, în 2012 și Curtea de Conturi a constatat că au fost admise o serie de încălcări. Verificările au scos la iveală faptul că în proiect au fost incluse costuri neargumentate de 107 milioane de lei, iar cheltuielile exagerate au fost estimate la 67 de milioane de lei.