În această dimineață, la ora 05:06 a avut loc echinocțiul de primăvară. Fenomenul marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Este și data la care se spune că „ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric. Iar trecerea la ora de vară în 2024 se va face pe 31 martie, când ceasurile sunt date înainte cu o oră, scrie digi24.
Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Cuvântul „echinocţiu” provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” - „egal” şi „nox”, „noctis” - „noapte”. Denumirea populară a fenomenului astronomic este „Târ Înainte”, respectiv „Târ Înapoi”.
Astfel, pe 20 martie, începe primăvara astronomică pentru toată emisfera nordică, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers și marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.
De azi, durata zilei (luminată de soare) va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, până la data de 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară. În această perioadă, totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.
Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane.
Tot astăzi, începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Conform tradiţiei creştine, Paştele este serbat întotdeauna în prima duminică după Luna Plină de după echinocţiu. Iar pentru multe civilizaţii antice evenimentul marca reîntoarcerea la belşug - adică hrana începea să fie procurată mai uşor.
Trecerea la ora de vară 2024 se va face pe data de 31 martie 2024, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Ultima duminică din luna martie va fi astfel cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore. În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a Republicii Moldova şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă). Revenirea la ora de iarnă se va face pe 27 octombrie 2024, atunci când lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, iar astfel noaptea devine mai lungă.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.