Membrii Congresului american se pregătesc să părăsească Washingtonul pentru două săptămâni fără să fi votat un nou ajutor pentru Ucraina, a cărei armată duce o lipsă acută de muniţie pentru a face faţă trupelor ruseşti, relatează AFP.
Miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a menţionat mai multe scenarii în curs de studiu pentru a progresa în această problemă arzătoare, cum ar fi ideea unui împrumut pentru Kiev, în loc de un cec, sau utilizarea activelor îngheţate ale oligarhilor ruşi, relatează News.ro. Adică, orice în afară de pachetul de 60 de miliarde de dolari deja aprobat de senatorii de ambele părţi ale culoarului politic şi cerut de luni de zile de preşedintele democrat Joe Biden.
Mike Johnson, un loialist al lui Donald Trump, refuză categoric să permită examinarea acestui proiect de lege, invocând o multitudine de motive pentru a-şi justifica poziţia. „Examinăm, în schimb, mai multe piste”, a declarat el miercuri, fără a da vreun calendar sau detalii despre aceste piste.
La sfârşitul săptămânii, membrii Camerei şi ai Senatului vor părăsi capitala americană pentru o perioadă de două săptămâni de lucru în circumscripţii, fără să fi aprobat noi fonduri. Ei se vor întoarce la Washington abia pe 8 aprilie.
Mike Johnson „trebuie să înceteze să ne mai piardă timpul cu scenarii imaginare dezbătute între republicani, dar care nu se concretizează niciodată”, a declarat pentru AFP influentul democrat Adam Smith. „Cu cât va dura mai mult, cu atât mai multe victime ucrainene vor fi”, a avertizat el.
De departe cel mai mare susţinător militar al Ucrainei, Statele Unite nu au mai trimis un ajutor consistent la Kiev din decembrie 2022. O decizie rapidă a Congresului cu privire la deblocarea ajutorului pentru Ucraina este de „importanţă critică”, a pledat luni preşedintele Volodimir Zelenski.
Liderul ucrainean a făcut numeroase deplasări la Washington în ultimele luni, până acum fără succes.
Între timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat marți că supraviețuirea Ucrainei este în pericol și a încercat să convingă aliații că Statele Unite sunt angajate față de Kiev, chiar dacă Washingtonul a rămas practic fără bani pentru a continua să înarmeze forțele ucrainene.
Totodată, mai mulți oficialii spun că lipsa fondurilor disponibile are deja un impact pe teren în Ucraina, unde trupele rusești avansează, iar forțele ucrainene sunt nevoite să gestioneze resursele limitate.
Potrivit președintelui ucrainean, Rusia a lansat 130 de rachete de diferite tipuri, peste 320 de drone de atac Shahed și aproape 900 de bombe ghidate în atacurile asupra Ucrainei până acum în această lună.
„În fiecare zi și în fiecare noapte, Rusia duce un război terorist împotriva poporului nostru, împotriva orașelor și satelor obișnuite din Ucraina, cu drone, rachete și bombe ghidate. Ucraina a dovedit că poate doborî în mod eficient orice rachete și drone ale teroriștilor ruși și că putem distruge avioanele militare rusești.
Aceste acțiuni salvează mii de vieți și permit economiei ucrainene să funcționeze. Aceste acțiuni salvează mii de vieți și permit economiei ucrainene să funcționeze.
Dar avem nevoie de mai multă protecție - un număr foarte realist de sisteme de apărare aeriană pe care le au partenerii noștri. (...) Terorismul rusesc trebuie să piardă”, a scris Zelenski pe Telegram.
Rusia și Ucraina au intensificat atacurile aeriene în condițiile în care trupele Moscovei avansează pe linia frontului, iar Kievul se confruntă cu o lipsă de forță de muncă și de arme.
În martie, Rusia a concentrat atacurile aeriene asupra Odesa, vizând aproape în fiecare zi orașul-port și regiunea de la Marea Neagră, potrivit Reuters.
În urma recentului atac rusesc cu rachete asupra Odesei din 15 martie, 16 persoane au fost ucise, inclusiv un paramedic și un angajat al Serviciului de Stat de Urgență care a venit să acorde asistență după prima explozie, iar 46 de persoane au fost rănite, dintre care șapte salvatori.
Liderul ucrainean i-a îndemnat în repetate rânduri pe aliaţii săi occidentali să ofere asistenţă militară mai rapid.
Între timp, Consiliul Uniunii Europene a alocat luni, 18 martie, 5 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina. Fondul va permite UE să sprijine în continuare nevoile în evoluție ale forțelor armate ucrainene prin furnizarea de echipamente militare letale și neletale și de instruire.
Cu câteva zile mai devreme, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat după ce a avut întâlniri la Washington, că asigurarea unui nou sprijin pentru Ucraina nu poate aștepta, deoarece rezultatul războiului din Ucraina va fi decis în această primăvară și vară. Mesajul a fost făcut în contextul în care președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat al lui Trump, a refuzat până în prezent să convoace ședința privind acordarea unui vot asupra unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Pe fondul îndoielilor privind continuarea ajutorului militar american pentru Kiev, Borrell a declarat reporterilor că mesajul său pentru factorii de decizie politică din SUA este următorul: „Orice trebuie făcut, trebuie făcut rapid”, relatează Reuters.
Președintele democrat Joe Biden a susținut ajutorul militar acordat Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, în timp ce probabilul său adversar republican în alegerile americane din 5 noiembrie, fostul președinte Donald Trump, are o poziție mai izolaționistă.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate decizia lui Putin de a invada țara vecină. De asemenea, este condamnată și implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.