Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, alertă națională, pene de curent și lupte grele! ISW: Rusia nu va renunța

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 757: Atac la Kiev și summit la Bruxelles. Închisorile rusești se plâng că nu au destui gardieni

21 martie 2024, ora 22:37

Armata rusă a atacat Kievul cu rachete în noaptea de 20 martie. Potrivit primarului Vitali Kliciko, cel puțin 10 persoane au fost rănite. De asemenea, în apartamentul unei clădiri rezidențiale a izbucnit un incendiu, iar o mașină a luat foc. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate cele 31 de rachete rusești care au vizat capitala Kiev, a declarat comandantul forțelor aeriene ale țării. Mikola Oleșciuk a declarat că au fost doborâte două rachete balistice și 29 de rachete de croazieră.

UPDATE Elevii din Rusia au participat luna aceasta la un test de istorie care a implicat vizionarea unor părți ale interviului președintelui Vladimir Putin acordat jurnalistul american Tucker Carlson, potrivit numeroaselor postări ale școlilor pe rețelele de socializare, relatează Reuters.

UPDATE Serviciile de Securitate din Serbia iau în calcul să-i expulzeze în masă pe rușii care au participat la protestul „Amiază fără Putin” de la școala Ambasadei Federației Ruse de la Belgrad și nu au votat cu liderul de la Kremlin, care totuși a câștigat un nou mandat după alegerile prezidențiale care au durat, în premieră, trei zile.

UPDATE Rusia nu are suficienți gardieni pentru închisorile sale, Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) estimând că deficitul de personal se ridică la aproape 20% din nevoile totale, relatează Lenta. Arkadi Gostev, directorul FSIN, a declarat într-un interviu acordat agenției ruse de stat Interfax că, pe fondul deficitului de personal în creștere, volumul de muncă al angajaților actuali ai serviciului „a crescut semnificativ” și că, din această cauză, „oboseala lor psihologică și fizică crește”. Șeful FSIN a cerut autorităților ruse competente să ia „măsuri urgente la nivel guvernamental” și că, în aceste condiții, salariile actualilor angajați ar trebui mărite. Gostev estimează că deficitul de angajați al FSIN a ajuns acum la 19%, după o creștere de aproape 4 procente în cursul ultimului an. Rusia a arestat mii de persoane care și-au exprimat opoziția față de războiul din Ucraina, deși numărul celor condamnați la închisoare nu este întru totul clar.

UPDATE Țările europene nu trebuie să facă aceeași greșeală pe care a făcut-o Estonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial și să investească masiv în apărare pentru a nu fi luate prin surprindere, a declarat premierul acestei țări înaintea unei reuniuni a liderilor Uniunii Europene.

UPDATE Parlamentul de la Praga a declarat Rusia drept cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Republicii Cehe, într-o rezoluţie adoptată miercuri seara, informează DPA, citată de Agerpres. Textul afirmă că „regimul terorist din Rusia” încearcă să-şi extindă sfera de influenţă asupra Ucrainei şi a altor ţări europene şi comite crime de război pentru a realiza acest lucru. Prin urmare, „este de interes crucial să continuăm să ajutăm Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse”, se afirmă în rezoluţie.

UPDATE Cinci persoane au fost rănite joi dimineața într-un atac asupra regiunii și orașului Belgorod, au anunțat autoritățile ruse. Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au doborât 10 proiectile lansate de la lansatorul de rachete RM-70 Vampire împotriva regiunii Belgorod în jurul orei locale 8.00, conform The Kyiv Independent. Autoritățile regionale au anunțat o alertă de raid aerian în zonă în jurul aceleiași ore. Printre victime s-ar fi numărat două femei și trei bărbați, toți fiind spitalizați, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.

UPDATE Zelenski a condamnat atacul de la Kiev: „În fiecare noapte, teroarea este la ordinea zilei. Unitatea mondială poate să o oprească atunci când ne ajută sistemele de apărare antirachetă. Teroriștii ruși nu au rachete care să poată evita apărarea „Patriot” și a altor sisteme de apărare de vârf din lume. Acum, această apărare este necesară aici, în Ucraina. De la Kiev la Harkov, de la Sumî la Herson, de la Odesa la regiunea Donețk. Este perfect posibil dacă partenerii au suficientă voință politică. Trebuie să arătăm că teroarea întotdeauna pierde. Trebuie să demonstrăm Rusiei că va trebui să se împace cu o viață normală și liberă în Ucraina. Avem nevoie de sprijinul partenerilor. Și sunt recunoscător tuturor din lume care ne ajută cu adevărat”.

UPDATE Un nou summit va avea loc joi și vineri la Bruxelles, unde liderii europeni vor încerca să înarmeze mai bine Ucraina, în faţa a ceea ce ei consideră a fi o ameninţare rusă din ce în ce mai îngrijorătoare, conform News.ro. Ajutorul occidental se epuizează şi mai mulţi lideri europeni sunt îngrijoraţi că Ucraina ar putea fi învinsă de o Rusie care nu se va opri aici. „Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va ameninţa cu siguranţă Moldova, România şi Polonia", a avertizat săptămâna trecută preşedintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE Drona ucraineană „Fierce”, care a atacat aerodromul militar rus „Engels” din regiunea Saratov în noaptea de 20 martie, seamănă cu Bayraktar turc și are caracteristici foarte impresionante. Iuri Kasianov, specialist în recunoaștere aeriană militară și fondator al proiectului A.Drones, a declarat pentru Focus într-un comentariu , cu o masă focosului de 75 de kilograme, raza maximă de zbor a lui Lyutoy este de până la 1.000 de kilometri. La fel ca Bayraktar TB2 turcesc, drona ucraineană este proiectată conform „designului clasic cu două fascicule”. Acesta este un avion destul de mare, cu o anvergură destul de mare. Potrivit lui Kasianov, rușii nu au putut doborî o dronă atât de mare cu sisteme standard de apărare aeriană la baza aeriană Engels, probabil din cauza factorului surpriză și a propriei neatenții.

UPDATE Elveţienii vor trebui în mod cert să voteze asupra neutralităţii lor, în condiţiile în care războiul din Ucraina a redeschis în această ţară alpină dezbaterea privind gradul de cooperare cu NATO şi preluarea sancţiunilor europene, informează AFP. Organizaţia suveranistă Pro Elveţia a adunat deja peste 100.000 de semnături, necesare pentru lansarea unui referendum menit să ancoreze mai bine în Constituţie neutralitatea elveţiană, a anunţat miercuri unul dintre responsabilii acestei organizaţii, Walter Wobmann, într-un interviu pentru revista Blick.

UPDATE Rusia acuză serviciile americane de informații că folosesc operatori de sateliţi comerciali precum SpaceX şi amenință că astfel de acţiuni fac din acești sateliți drept ţinte legitime. Reuters a dezvăluit recent că SpaceX construieşte o reţea de sute de sateliţi de spionaj în cadrul unui contract clasificat cu o agenţie americană de informaţii, demonstrând astfel aprofundarea legăturilor dintre compania spaţială a multimiliardarului Elon Musk şi agenţiile de securitate naţională. „Suntem conştienţi de eforturile Washingtonului de a atrage sectorul privat pentru a servi ambiţiilor sale militare spaţiale”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 756: Capcana lui Putin și atac la Harkov. Primii bani promiși de Comisia Europeană, transferați Kievului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și diplomat rus, interzis în Moldova. Jumătate din voturile lui Putin, „falsificate”
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

Campanie revoltătoare în Maroc: Milioane de câini vagabonzi ar putea fi uciși înaintea Cupei Mondiale de Fotbal

missing
foto: moroccophototours
15 ianuarie 2025, ora 14:36

Maroc este criticată din cauza unei campanii controversate de exterminare a câinilor vagabonzi. Inițiativa a fost elaborată cu scopul de a curăți străzile orașelor înainte de Cumpa Mondială la Fotbal din 2030, transmite Golazo.

Activiștii acuză autoritățile marocane că folosesc substanțe toxice, precum stricnina, un pesticid folosit frecvent pentru a ucide animale mici.

Grupul susține că puii de câine sunt împușcați sau capturați, iar campania autorităților au denumit-o „secretul urât al Marocului”.

Dacă planul va fi transpus în totalitate în practică, peste 3 milioane de câini riscă să fie omorâți.

Activista pentru drepturile animalelor, Jane Goodall, a condamnat ferm aceste acțiuni și a îndemnat FIFA să adopte o poziție fermă împotriva cruzimii.

„Sunt la fel de șocată să aflu de la IAWPC – Coaliția Internațională pentru Drepturile Animalelor, că vi s-au prezentat dosare detaliate care documentează aceste acte groaznice, majoritatea dintre ele fiind comise într-o manieră extrem de brutală și crudă, și totuși se pare că le-ați ignorat. Cu siguranță sunteți conștient de reacția pe care o vor avea fanii de fotbal din întreaga lume, mulți dintre ei fiind și iubitori de animale, atunci când vor afla despre acest lucru. 

Totuși, dacă nu acționați, FIFA va fi cunoscută pentru complicitatea într-un act groaznic de barbarie, chiar sub supravegherea dumneavoastră. Nu există niciun fel de scuză pentru groaznica campanie de cruzime care se desfășoară în numele fotbalului. Vă cer să folosiți poziția dumneavoastră de Secretar General al FIFA pentru a pune capăt imediat acestei atrocități și pentru a câștiga respectul și recunoștința publicului iubitor de fotbal din întreaga lume”, a declarat activista.

Maroc a fost confirmată la finalul lui 2024 drept una dintre cele trei gazde ale Cupei Mondiale 2030, alături de Spania și Portugalia.

/VIDEO/ FIFA a anunțat oficial gazdele Cupelor Mondiale din 2030 și 2034: Două premiere absolute

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.