Armata rusă a atacat Kievul cu rachete în noaptea de 20 martie. Potrivit primarului Vitali Kliciko, cel puțin 10 persoane au fost rănite. De asemenea, în apartamentul unei clădiri rezidențiale a izbucnit un incendiu, iar o mașină a luat foc. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate cele 31 de rachete rusești care au vizat capitala Kiev, a declarat comandantul forțelor aeriene ale țării. Mikola Oleșciuk a declarat că au fost doborâte două rachete balistice și 29 de rachete de croazieră.
UPDATE Elevii din Rusia au participat luna aceasta la un test de istorie care a implicat vizionarea unor părți ale interviului președintelui Vladimir Putin acordat jurnalistul american Tucker Carlson, potrivit numeroaselor postări ale școlilor pe rețelele de socializare, relatează Reuters.
UPDATE Serviciile de Securitate din Serbia iau în calcul să-i expulzeze în masă pe rușii care au participat la protestul „Amiază fără Putin” de la școala Ambasadei Federației Ruse de la Belgrad și nu au votat cu liderul de la Kremlin, care totuși a câștigat un nou mandat după alegerile prezidențiale care au durat, în premieră, trei zile.
UPDATE Rusia nu are suficienți gardieni pentru închisorile sale, Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) estimând că deficitul de personal se ridică la aproape 20% din nevoile totale, relatează Lenta. Arkadi Gostev, directorul FSIN, a declarat într-un interviu acordat agenției ruse de stat Interfax că, pe fondul deficitului de personal în creștere, volumul de muncă al angajaților actuali ai serviciului „a crescut semnificativ” și că, din această cauză, „oboseala lor psihologică și fizică crește”. Șeful FSIN a cerut autorităților ruse competente să ia „măsuri urgente la nivel guvernamental” și că, în aceste condiții, salariile actualilor angajați ar trebui mărite. Gostev estimează că deficitul de angajați al FSIN a ajuns acum la 19%, după o creștere de aproape 4 procente în cursul ultimului an. Rusia a arestat mii de persoane care și-au exprimat opoziția față de războiul din Ucraina, deși numărul celor condamnați la închisoare nu este întru totul clar.
UPDATE Țările europene nu trebuie să facă aceeași greșeală pe care a făcut-o Estonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial și să investească masiv în apărare pentru a nu fi luate prin surprindere, a declarat premierul acestei țări înaintea unei reuniuni a liderilor Uniunii Europene.
UPDATE Parlamentul de la Praga a declarat Rusia drept cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Republicii Cehe, într-o rezoluţie adoptată miercuri seara, informează DPA, citată de Agerpres. Textul afirmă că „regimul terorist din Rusia” încearcă să-şi extindă sfera de influenţă asupra Ucrainei şi a altor ţări europene şi comite crime de război pentru a realiza acest lucru. Prin urmare, „este de interes crucial să continuăm să ajutăm Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse”, se afirmă în rezoluţie.
UPDATE Cinci persoane au fost rănite joi dimineața într-un atac asupra regiunii și orașului Belgorod, au anunțat autoritățile ruse. Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au doborât 10 proiectile lansate de la lansatorul de rachete RM-70 Vampire împotriva regiunii Belgorod în jurul orei locale 8.00, conform The Kyiv Independent. Autoritățile regionale au anunțat o alertă de raid aerian în zonă în jurul aceleiași ore. Printre victime s-ar fi numărat două femei și trei bărbați, toți fiind spitalizați, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.
UPDATE Zelenski a condamnat atacul de la Kiev: „În fiecare noapte, teroarea este la ordinea zilei. Unitatea mondială poate să o oprească atunci când ne ajută sistemele de apărare antirachetă. Teroriștii ruși nu au rachete care să poată evita apărarea „Patriot” și a altor sisteme de apărare de vârf din lume. Acum, această apărare este necesară aici, în Ucraina. De la Kiev la Harkov, de la Sumî la Herson, de la Odesa la regiunea Donețk. Este perfect posibil dacă partenerii au suficientă voință politică. Trebuie să arătăm că teroarea întotdeauna pierde. Trebuie să demonstrăm Rusiei că va trebui să se împace cu o viață normală și liberă în Ucraina. Avem nevoie de sprijinul partenerilor. Și sunt recunoscător tuturor din lume care ne ajută cu adevărat”.
UPDATE Un nou summit va avea loc joi și vineri la Bruxelles, unde liderii europeni vor încerca să înarmeze mai bine Ucraina, în faţa a ceea ce ei consideră a fi o ameninţare rusă din ce în ce mai îngrijorătoare, conform News.ro. Ajutorul occidental se epuizează şi mai mulţi lideri europeni sunt îngrijoraţi că Ucraina ar putea fi învinsă de o Rusie care nu se va opri aici. „Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va ameninţa cu siguranţă Moldova, România şi Polonia", a avertizat săptămâna trecută preşedintele francez Emmanuel Macron.
UPDATE Drona ucraineană „Fierce”, care a atacat aerodromul militar rus „Engels” din regiunea Saratov în noaptea de 20 martie, seamănă cu Bayraktar turc și are caracteristici foarte impresionante. Iuri Kasianov, specialist în recunoaștere aeriană militară și fondator al proiectului A.Drones, a declarat pentru Focus într-un comentariu , cu o masă focosului de 75 de kilograme, raza maximă de zbor a lui Lyutoy este de până la 1.000 de kilometri. La fel ca Bayraktar TB2 turcesc, drona ucraineană este proiectată conform „designului clasic cu două fascicule”. Acesta este un avion destul de mare, cu o anvergură destul de mare. Potrivit lui Kasianov, rușii nu au putut doborî o dronă atât de mare cu sisteme standard de apărare aeriană la baza aeriană Engels, probabil din cauza factorului surpriză și a propriei neatenții.
UPDATE Elveţienii vor trebui în mod cert să voteze asupra neutralităţii lor, în condiţiile în care războiul din Ucraina a redeschis în această ţară alpină dezbaterea privind gradul de cooperare cu NATO şi preluarea sancţiunilor europene, informează AFP. Organizaţia suveranistă Pro Elveţia a adunat deja peste 100.000 de semnături, necesare pentru lansarea unui referendum menit să ancoreze mai bine în Constituţie neutralitatea elveţiană, a anunţat miercuri unul dintre responsabilii acestei organizaţii, Walter Wobmann, într-un interviu pentru revista Blick.
UPDATE Rusia acuză serviciile americane de informații că folosesc operatori de sateliţi comerciali precum SpaceX şi amenință că astfel de acţiuni fac din acești sateliți drept ţinte legitime. Reuters a dezvăluit recent că SpaceX construieşte o reţea de sute de sateliţi de spionaj în cadrul unui contract clasificat cu o agenţie americană de informaţii, demonstrând astfel aprofundarea legăturilor dintre compania spaţială a multimiliardarului Elon Musk şi agenţiile de securitate naţională. „Suntem conştienţi de eforturile Washingtonului de a atrage sectorul privat pentru a servi ambiţiilor sale militare spaţiale”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.