După mai bine de trei ore, proiectul ce prevede votul pilot prin corespondență în SUA și Canada, a fost votat în prima lectură. În cele din urmă, pe fundalul unor dezbateri aprinse între raportori și opoziție, proiectul a fost susținut de către 56 de deputați. Opoziția a protestat, aducând în plen pancarte cu mesaje împotriva proiectului, despre care spun că va duce la falsificarea alegerilor.
27 de parlamentari au votat împotrivă, iar trei s-au abținut. Votul a avut loc pe fundalul nemulțumirii opoziției parlamentare, care acuză majoritatea PAS că urmărește fraudarea alegerilor.
De exemplu, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a menționat că proiectul privind votul pilot prin corespondență ar trebui să fie parte a Codului Electoral și le-a reproșat celor de la PAS că modifică legislația electorală în plin an electoral, lucru ilegal.
„Dumneavoastră nu aveți dreptul să modificați legislația în an electoral. Toate aceste încercări vor duce la nerecunoașterea rezultatelor scrutinului . Dacă scopul dvs este să puneți sub semnul întrebării legalitatea acestui scrutin, nu trebuie să apelați la grija falsă față de diaspora”, a spus Batrîncea.
Iar Grigore Novac de la BCS a criticat autorii proiectului pentru faptul că nu au oferit și moldovenilor din alte state dreptul de a vota prin corespondență.
„Dacă vreți să îl pilotați, exersați-l inclusiv în Europa. Dați-le posibilitatea să voteze prin corespondență”, a menționat Grigore Novac.
„Nu am văzut nici o pregătire a acestui proiect timp de un an așa cum menționați aici la tribuna parlamentului”, a deputatul Vadim Fotescu.
Înainte de vot, Gaik Vartanean, deputat neafiliat, a menționat că va susține proiectul însă insistă să fie introduse mai multe amendamente, pentru a fi extins numărul statelor în care să fie pilotat votul.
Ce presupune votul prin corespondență
Votul prin corespondență este un proces electoral care oferă alegătorilor posibilitatea de a-și exprima votul fără a fi nevoie să se prezinte fizic la secțiile de votare. Acest lucru este posibil prin trimiterea buletinelor de vot prin poștă către autoritățile electorale competente.
Esența acestui proces constă în facilitarea participării electorale pentru cei care întâmpină dificultăți în a se deplasa la urne în ziua alegerilor sau care preferă să voteze din confortul propriilor locuințe.
Alegătorii care doresc să voteze prin corespondență trebuie să solicite buletinele de vot autorităților competente și să le trimită înapoi completate înainte de data limită stabilită pentru alegeri.
„Cetățeanul primește așa un pilc, cu adresa. În acest plic avem un plic interior, care se va întoarce înapoi la organul electoral. La fel, avem un plic interior în care se introduce buletinul de vor. Sunt instrucțiunile și buletinul de vor propriu zis. Este vorba despre trei trimiteri poștale care se achită din bugetul Republicii Moldova. Este vorba despre prima trimitere, cu plicul exterior, cu toate plicurile și buletinele în interior și două trimiteri în cazul în care cetățeanul votează în primul și al doilea tur. Deci, în total sunt trei trimiteri. Reieșind din aceste aspecte, noi am făcut niște calcule în dependență de câți alegători o să participe și aceste costuri se estimează a fi de la 300-500 de mii de lei până la trei milioane, dacă ar participa de la o mie de alegători până la 10 mii”, a explicat autorul proiectului, Vitalie Gavrouc.
Proiectul de lege pilot a fost înregistrat în Legislativ la întâi martie. Autorii legii susțin că e nevoie de vot prin corespondență pentru moldovenii stabiliți cu traiul în țările mari. Din cauza distanțelor foarte mari până la secțiile de votare, aceștia nu-și pot exercita dreptul la vot. Inițial votul prin corespondență va fi implementat cu titlu de proiect-pilot în Canada și SUA. În prezent, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate, inclusiv 13 din Uniunea Europeană.