Energia nucleară revine în atenția statelor lumii. În timp ce reprezentanții a peste 30 de țări s-au reunit la Bruxelles la primul summit al energiei nucleare, mai mulți activiști de mediu au organizat un protest pe străzile capitalei belgiene. Ei cer oficialilor să se concentreze mai degrabă asupra surselor de energie regenerabilă și spun că energia atomică este un basm.
În cadrul summitului de azi, șefi de state și de guverne, dar și experți în domeniu au discutat despre rolul energiei nucleare în reducerea utilizării combustibililor fosili, în încercarea de a reface industria energiei nucleare după mai mulți ani de declin constant.
„După cum știe toată lumea, există opinii diferite în Uniunea Europeană cu privire la energia nucleară. Dar sunt aici pentru că cred că în țările care sunt deschise către tehnologie, tehnologia nucleară poate juca un rol important în tranziția către energia curată”.
„Japonia va depune eforturi pentru a promova lansarea centralelor nucleare, a prelungi perioadele de funcționare a acestora și va stimula dezvoltarea și construcția de reactoare avansate de nouă generație”.
Summitul nu s-a lăsat fără proteste. Mai mulți activiști de mediu, acoperiți de pulbere roz, au blocat drumurile spre locul organizării evenimentului.
„Suntem aici pentru a denunța acest summit, care este un sabotaj al tranziției energetice. Energia nucleară este un basm. Nu va salva clima. Ceea ce se întâmplă aici este relansarea industriei nucleare și nu este vorba despre schimbarea climatică. Așa că cerem o energie sigură pentru toți oamenii, cu 100% surse regenerabile”.
Energia nucleară a devenit tot mai puțin populară în Europa din cauza îngrijorărilor cu privire la siguranţa centralelor nucleare, după accidentul de la Fukushima din 2011, care a determinat Germania să închidă imediat şase centrale nucleare, transmite agenția Reuters. Însă necesitatea de a găsi alternative la gazele ruseşti, precum și angajamentul UE de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, au relansat interesul pentru energia nucleară. Cu toate acestea, țările UE rămân împărțite în două tabere cu privire la promovarea energiei nucleare - una, condusă de Franța, care consideră că expansiunea nucleară este esențială, și cealaltă, ce include țările antinucleare Austria și Germania, care doresc ca accentul să rămână pe sursele regenerabile, precum cea eoliană și solară.
Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, a reunit lideri din țările UE împreună cu reprezentanți din SUA, Regatul Unit, Japonia, China, Turcia și Pakistan.