Petrecere pentru copiii soarelui. De Ziua Mondială a Sindromului Down, la Chișinău a fost organizat un eveniment, la care au participat peste 100 de copii și tineri născuți cu această afecțiune genetică. Dacă aceștia s-au distrat și s-au bucurat cum au putut mai bine, părinții lor spun că cel mai mult își doresc ca societatea noastră să devină mai tolerantă și să renunțe la stereotipurile legate de acești copii.
La eveniment l-am întâlnit și pe Mihail Buciucci, care are 31 de ani. În ultimii patru ani, tânărul și-a dedicat tot timpul pentru a învăța să cânte la nai, iar astăzi visul său a devenit realitate.
„- La început a fost un pic greu, dar m-am obișnuit. Astăzi mi se îndeplinește visul cel mare alături de Constantin Moscovici.
- O să cânți alături de el?
-Da”.
Cu emoții mari, dar multă bucurie în ochi l-am găsit și pe Iurie Pușcașu, care are o fetiță de 11 ani diagnosticată cu Sindromul Down. Bărbatul spune că este foarte mândru de ea și fericit.
„- Cum este să ai un membru al familiei atât de special?
- Să am un asemenea membru pentru mine este o fericire, ne oferă multă dragoste, blândețe, de la el învățăm să fim iubitori”.
Copiii cu Sindromul Down sunt numiți și copiii soarelui, deoarece sunt foarte pozitivi și blânzi și, la fel ca toți micuții, au nevoie de dragostea, atenția, bunătatea, căldura și prietenia celor din jur. Majoritatea părinților prezenți la eveniment spun că cel mai mult își doresc ca micuții lor să fie acceptați în societate, iar oamenii să înțeleagă cât este de important pentru ei acest lucru. Asta este problema lor cea mai mare - lipsa opțiunilor de incluziune socială.
„Obstacolele pe care le avem cu acești copii este că nu avem diverse distracții pentru ei și nu sunt incluși, am vrut să o dăm la un cerc de dans, însă am fost refuzați pentru că are mobilitate scăzută”.
„Societatea nu prea acceptă aceste persoane, nu le susțin, dar noi ne stăruim să transmitem că aceste persoane pot și sunt capabile de orice și îi susținem pentru un viitor mai prosper în societatea noastră”.
„Este destul de dificil, sistemul este, dar nu este pregătit, mai mult pe foaie, nu spun că nu se lucrează, doar că pentru noi este destul de dificil, pentru familiile cu asemenea copii”.
Președinta Asociației persoanelor cu Sindromul Down, Sunshine, spune că, anual, în țara noastră se nasc până la 60 de copii cu Sindromul Down. Toți se confruntă cu diverse probleme din cauza stereotipurilor și intoleranței din societate.
„O statistică oficială încă nu este în biroul de statistică, dar oficial, anual în Republica Moldova se nasc 50-60 de copii.Cea mai mare problemă este incluziunea, la acest capitol mai avem mult de lucru”.
Cei peste 100 de copii și adulți cu Sindromul Down, prezenți la eveniment, au dansat și s-au distrat din plin, alături de trupa Akord, demonstrând cât de mult iubesc viața.
La începutul acestui an, în Moldova, a fost lansată prima platformă a persoanelor cu Sindromul Down din Republica Moldova. Astfel, pe site-ul sindromuldown.md, părinții pot afla toate informaţiile despre această afecțiune genetică și cum trebuie îngrijiți copiii, născuți cu un cromozom în plus. Ziua mondială a Sindromului Down, care afectează aproximativ unul din o mie de copii, este marcată anual, la data de 21 martie.