Franţa a anunţat joi că lucrează la un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind conflictul din Fâşia Gaza, care merge dincolo de un apel la o încetare imediată a focului, transmite AFP.
„Considerăm că este timpul să luăm noi iniţiative la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la conflictul în curs”, a declarat joi Christophe Lemoine, adjunctul purtătorului de cuvânt al Ministerului francez de Externe, amintind situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza, potrivit Agerpres.
„Franţa, în acest context, îşi asumă responsabilităţile şi lucrează în prezent la un proiect de rezoluţie”, a adăugat el.
Chestionat la New York, ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, a clarificat că proiectul Franţei va veni „mai târziu, cu o rezoluţie mai amplă privind diverse probleme, inclusiv o încetare a focului de durată, nu doar o încetare scurtă a focului în timpul Ramadanului”.
Două proiecte de rezoluţie care menţionează o încetare imediată a focului sunt în prezent în discuţie în Consiliul de Securitate. Unul, susţinut de mai mulţi dintre membrii nepermanenţi ai Consiliului „cere o încetare a focului umanitară imediată în luna Ramadanului”.
Între timp, liderii Uniunii Europene au făcut apel la o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare a focului durabilă în Fâșia Gaza. Totodată, aceștia au solicitat eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și la furnizarea de asistență umanitară în enclavă. Declarațiile se conțin în concluziile aprobate joi, 21 martie, de Consiliul European, în cadrul unui nou summit la Bruxelles.
Cu o zi înainte, și Statele Unite ale Americii au elaborat o nouă rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prin care solicită o „încetare imediată a focului” în Gaza, pe fondul presiunilor tot mai mari asupra Israelului pentru a opri campania militară și a permite livrarea unor cantități substanțiale de ajutor umanitar în zonă.
Potrivit ONU, criza foametei care cuprinde Gaza afectează cel mai mare număr de persoane înregistrat vreodată - oriunde și oricând.
1,1 milioane de persoane - jumătate din populația din Gaza - și-au epuizat complet rezervele de alimente și capacitățile de supraviețuire.
Raportul notează că foametea poate fi oprită dacă este facilitat accesul deplin al organizațiilor de ajutor pentru a furniza alimente, apă, produse nutriționale, medicamente, servicii de sănătate și salubritate, la scară, întregii populații civile.
În ultimele săptămâni mai multe state, inclusiv SUA, au lansat cu parașutele ajutoare pentru civilii din Gaza. De cealaltă parte, Israelul spune că nu limitează ajutorul umanitar sau medical pentru enclavă și pune lipsa livrărilor pe seama capacităților organizațiilor umanitare.
Tel Aviv-ul dă vina pentru începerea războiului pe gruparea islamistă palestiniană Hamas, lansând la 7 octombrie un atac asupra sudului Israelului, în care militanții au ucis 1.200 de oameni și au luat 253 de ostatici. Autoritățile israeliene mai acuză Hamas că folosește populația civilă din Gaza drept scuturi umane.