Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care au avut loc la Bruxelles, că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană şi a reiterat sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova. De asemenea, Klaus Iohannis a insistat asupra importanţei strategice a zonei Mării Negre, atât pentru securitatea şi stabilitatea regiunii, cât şi a întregii Europe, scrie news.ro.
„Preşedintele României a accentuat că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană, salutând evoluţiile recente privind agrearea acordării de sprijin prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace şi necesitatea continuării eforturilor în această direcţie. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că ţara noastră rămâne unul dintre susţinătorii fermi ai Ucrainei, continuând să acorde asistenţă în plan bilateral pe toate dimensiunile, în special pe palier umanitar, militar şi în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene. Preşedintele României a semnalat şi importanţa continuării sprijinului european pentru Republica Moldova, care se confruntă cu ameninţări hibride fără precedent din partea Federaţiei Ruse, în contextul pre-electoral pe care îl traversează”, se arată într-un comunicat al Președinției României.
Iohannis a insistat şi asupra importanţei strategice a zonei Mării Negre, atât pentru securitatea şi stabilitatea regiunii, cât şi a întregii Europe, pledând pentru o abordare de securitate cuprinzătoare a Uniunii Europene care să includă întreaga regiune a Mării Negre.
„Liderii UE au evidenţiat, totodată, necesitatea continuării creşterii presiunii asupra Rusiei şi a aliaţilor săi, inclusiv prin noi sancţiuni şi implementarea efectivă a măsurilor deja adoptate, respectiv prin evitarea eludării acestora. De asemenea, liderii au exprimat susţinere pentru continuarea eforturilor de identificare de soluţii pentru utilizarea veniturilor extraordinare provenite din activele imobilizate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei, inclusiv pentru acordarea de ajutor militar. Totodată, în contextul eforturilor de restrângere a accesului Rusiei la tehnologii militare şi al sprijinului acordat de actori terţi în eludarea sancţiunilor, Consiliul European a solicitat Înaltului Reprezentant şi Comisiei Europene să pregătească noi propuneri de sancţiuni împotriva Belarus, Coreea de Nord şi Iran”, se mai arată în comunicat.
Administraţia Prezidenţială transmite că „o componentă importantă a discuţiilor şi a deciziilor liderilor europeni s-a referit la procesul de extindere a UE”.
„Liderii europeni au salutat progresele înregistrate de Ucraina şi de Republica Moldova în avansarea reformelor necesare în parcursul lor european, Consiliul European invitând Consiliul UE să adopte rapid Cadrele de negociere şi să avanseze cu celeritate procesul în raport cu cele două state candidate. Totodată, Consiliul European a formulat decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Bosnia şi Herţegovina, şi a invitat Comisia Europeană să pregătească Cadrul de negociere cu aceasta în vederea adoptării de către Consiliu, după ce Bosnia şi Herţegovina va îndeplini măsurile solicitate prin recomandarea Comisiei Europene din octombrie 2022”, a transmis sursa citată.
În contextul discuţiilor privind avansarea politicii de extindere, liderii europeni au evidenţiat importanţa continuării eforturilor de la nivel UE pentru pregătirea extinderii şi avansarea procesului intern de reformă al Uniunii.
”Preşedintele României a pledat pentru un calendar predictibil de aderare pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv pentru adoptarea rapidă a Cadrelor de negociere propuse de Comisia Europeană şi pentru organizarea cât mai curând posibil, în acest semestru, a primelor Conferinţe interguvernamentale politice cu cele două ţări candidate. În acelaşi timp, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat necesitatea sprijinirii Georgiei în avansarea agendei de reforme prioritare şi consolidarea rezilienţei. De asemenea, Preşedintele României a exprimat susţinerea pentru decizia de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Bosnia şi Herţegovina, apreciind progresele obţinute de aceasta în implementarea de reforme, în linie cu recomandările Comisiei Europene”, a mai arătat Administraţia Prezidenţială,
Potrivit acesteia, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul puternic al României pentru avansarea politicii de extindere a Uniunii, date fiind valenţele strategice ale acesteia, în baza principiului meritelor proprii care continuă să reprezinte unul dintre principiile directoare în acest proces.
De asemenea, Preşedintele României a subliniat importanţa avansării în paralel a procesului de extindere.