Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 168: SUA și UE intensifică presiunea asupra Israelului. Proteste lângă casa lui Netanyahu

22 martie 2024, ora 17:36

Război în Israel, ziua 168. Secretarul de stat american, Antony Blinken, indică faptul că au fost înregistrate avansuri în conversațiile dintre Israel și Hamas privind încetarea ostilităților după întâlnirile cu aliații arabi din Cairo. Administrația americană continuă să insiste pentru încheierea unui acord în cadrul discuțiilor desfășurate la Doha, Qatar, a evidențiat el. La rândul lui, ministrul egiptean al Afacerilor Externe, Sameh Shoukry, a afirmat că obstacolele care împiedică livrările de ajutoare, o soluție cu două state pentru Palestina și Israel și „înfometarea” în curs în Gaza au fost discutate cu secretarul de stat american, Antony Blinken.

UPDATE Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că Israelul a rămas hotărât să trimită trupe în orașul Rafah, din sudul Gazei, unde se adăpostesc peste 1 milion de palestinieni, și ar face acest lucru fără sprijinul SUA, dacă va fi necesar. Netanyahu a declarat într-o declarație că i-a spus secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, că nu există nicio modalitate de a învinge Hamas fără a intra în Rafah.

UPDATE Thomas-Greenfield a reacționat la vetourile Rusiei și Chinei asupra rezoluției SUA spunând că cele două țări „refuză să condamne Hamas pentru că ar fi ars oameni de vii, pentru că au împușcat civili nevinovați la un concert și pentru că au violat femei și fete”. „Acesta a fost cel mai grav atac asupra evreilor de după Holocaust, iar un membru permanent al Consiliului de Securitate nici măcar nu îl poate condamna”, a spus ea. „Îmi pare rău, dar acest lucru este scandalos și este sub demnitatea acestui trup.”

UPDATE Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, spune că proiectul de rezoluție al SUA a fost respins din „motive evidente”, numind-o „unilateral” și menționând că a menționat Israelul o singură dată. „Respingem a încadra ceea ce se întâmplă ca o problemă de terorism. Este un genocid împotriva întregii populații a poporului palestinian din Fâșia Gaza”, a spus el reporterilor, exprimându-și sprijinul pentru un alt proiect de rezoluție prezentat de membrii aleși ai Consiliului de Securitate, care urmează să fie votat în curând.

UPDATE Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a subliniat necesitatea de a proteja civilii din Gaza în timpul întâlnirii sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat Departamentul de Stat. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat într-o declarație că Blinken a subliniat și necesitatea de a garanta livrarea ajutorului umanitar atât pe rutele terestre, cât și pe cele maritime.

UPDATE Rusia și China s-au opus prin veto unui proiect de rezoluție al SUA care lega încetarea imediată a focului în Gaza de eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, relatează BBC. A fost pentru prima dată când SUA au sprijinit apelurile pentru o încetare imediată a focului în regiune, după ce anterior au blocat astfel de cereri la ONU.

UPDATE Zeci de palestinieni s-au înghesuit în fața unei sucursale închise a Băncii Palestinei din Deir al-Balah, în centrul Gaza, pentru a retrage bani. Războiul din Gaza a închis băncile și a limitat operațiunile acestora, agravând sărăcia palestinienilor prinși între două focuri și sub loviturile israeliene. Cei care au venit pentru a accesa singurul bancomat funcțional din zonă au declarat că au stat la coadă de la răsăritul soarelui.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit vineri în Israel pentru ceea ce se anunţă a fi o întâlnire tensionată cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu pe tema războiului din Fâşia Gaza, transmite AFP. Sosit de la Cairo pentru ultima etapă a turneului său în Orientul Mijlociu, Blinken ar urma să insiste pe lângă Netanyahu în privinţa urgenţei de a creşte ajutorul umanitar în teritoriul palestinian devastat, şi să someze Israelul să nu lanseze o ofensivă terestră majoră la Rafah.

UPDATE Armata israeliană continuă operațiunile în și în jurul Spitalului al-Shifa din centrul Gazei, în timp ce oamenii fug din zonă. Un pacient în vârstă de 60 de ani, care și-a dat numele Younis, a declarat agenției de presă AFP că a fost forțat să iasă fără haine, legat la ochi și interogat înainte de a fi eliberat. Soldații „i-au bătut pe toți tinerii și i-au arestat”, a spus el, citat de agenție.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze astăzi o rezoluție elaborată de SUA care cere încetarea focului în Gaza, deoarece UE a cerut o „pauză umanitară”, adăugând la presiunea asupra Israelului de a pune capăt bombardamentului său de cinci luni asupra Teritoriul Palestinian.

UPDATE Congresista americană Tlaib: Guvernul israelian folosește „foametea ca armă de război”
Rashida Tlaib , singurul membru palestinian american al Congresului SUA, a acuzat guvernul israelian că a comis unele dintre cele mai grave crime împotriva umanității „ale acestui secol” în războiul său din Gaza. „Acesta nu este un accident tragic”, a spus Tlaib într-un discurs de la etajul Camerei de joi. „La ceea ce asistăm, în întreaga lume, este că guvernul israelian folosește foametea ca armă de război. Foametea este rezultatul asediului total asupra Gazei și al țintirii intenționate a producției alimentare locale, a infrastructurii și a obstrucționării convoaielor de ajutor.”

UPDATE Marea Britanie și Australia au declarat necesitatea „încetării imediate a luptei” în Gaza. Apelul a venit după o întâlnire a miniștrilor de externe și apărării din Australia și Marea Britanie în orașul australian Adelaide.

UPDATE O declarație comună emisă de o colecție de miniștri de externe din țările arabe a cerut „înlăturarea tuturor barierelor impuse de Israel” asupra ajutorului umanitar care ajunge în Gaza pentru a „aborda nevoile extreme a peste două milioane de palestinieni care se confruntă cu foametea”. „Miniștrii din Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Qatar și Emiratele Arabe Unite au cerut în comun deschiderea tuturor punctelor de trecere a frontierei dintre Israel și Fâșia Gaza pentru a permite furnizarea de asistență umanitară”, se arată în declarație.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.