Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1150: Atac mortal și ajun de acord. Rusia îl refuză pe Trump, SUA vor renunța, iar Zelenski acuză China

Numărul morților după atacul terorist de la Moscova, în creștere: Ce spun sursele oficiale

missing
23 martie 2024, ora 10:34

Peste 60 de persoane au fost ucise şi 115 rănite vineri seara într-un atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP și Adevărul.

Statul Islamic, care a vizat în mod repetat Rusia, a susţinut pe unul dintre conturile sale de Telegram că luptătorii săi "au atacat o mare adunare (...) în împrejurimile capitalei ruse Moscova", scrie Agerpres.

Organizaţia jihadistă a susţinut că, după atac, comandoul său "s-a întors la bază în siguranţă".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat anterior un "atentat terorist sângeros" şi o "crimă monstruoasă". Ucraina a negat rapid orice responsabilitate, dând vina chiar pe serviciile secrete ruseşti. Potrivit ministrului rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, 115 persoane sunt spitalizate, inclusiv cinci copii. Şaizeci de adulţi şi un minor dintre răniţi sunt în stare gravă.

Asaltul, despre care mass-media rusă au început să relateze în jurul orei 20:15 la Moscova (17:15 GMT), a fost efectuat de mai mulţi indivizi înarmaţi la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse.

Jurnaliştii AFP au văzut clădirea cuprinsă de flăcări, fum negru ieşind din acoperiş şi o prezenţă puternică a poliţiei şi a serviciilor de urgenţă.

"Mai sunt câteva focare, dar incendiul a fost aproape stins. Echipele de salvare au reuşit să intre în sala" unde acoperişul s-a prăbuşit, a precizat guvernatorul regional al Moscovei, Andrei Vorobiov, pe Telegram.

Lucrările de curăţare au început la faţa locului "şi vor dura toată ziua", a spus el în cursul dimineţii, adăugând că 477 de membri ai echipelor de intervenţie au fost trimişi la faţa locului. Nu au fost oferite informaţii cu privire la numărul de persoane potenţial prinse în interior.

"Chiar înainte de început (începutul concertului - n.r.), dintr-o dată am auzit mai multe rafale de mitralieră şi ţipătul teribil al unei femei. Apoi multe ţipete", a povestit pentru AFP Alexei, un producător muzical care se afla în vestiar în momentul atacului.

El a spus că a văzut "mişcări teribile de mulţimi" de spectatori care încercau să scape.

Potrivit unui jurnalist de la agenţia de ştiri de stat RIA Novosti, indivizi în camuflaj au intrat la parterul sălii de concerte şi au deschis focul şi au aruncat "o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu". Flăcările s-au extins la aproape 13.000 de metri pătraţi ai clădirii înainte ca focul să fie controlat, conform serviciilor de urgenţă.

Preşedintele Vladimir Putin, care a fost informat "din primele minute" despre atac, potrivit Kremlinului, le-a urat victimelor însănătoşire rapidă şi le-a mulţumit medicilor, după ce a primit rapoartele de la şefii forţelor de ordine şi serviciilor de salvare. El nu a vorbit încă public.

Comisia de Anchetă a publicat o înregistrare video care îi arată pe anchetatori lucrând în holul sălii de concerte, unde pot fi văzute o armă automată şi încărcătoare de muniţie. Canale de ştiri Baza şi Mash de pe Telegram, care au reputaţia de a fi apropiate de forţele de securitate, au publicat videouri care arată cel puţin doi bărbaţi înarmaţi avansând în holl şi alte înregistrări în care se văd cadavre şi grupuri de oameni grăbindu-se spre ieşire.

Alte imagini arată spectatori ascunzându-se în spatele scaunelor sau ieşind din sala de concerte.

Conform Ministerului rus al Situaţiilor de Urgenţă, pompierii au reuşit să evacueze aproximativ 100 de persoane din subsolul sălii. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice din acest weekend. Principalele muzee şi teatre din capitală şi-au anunţat închiderea. Mai multe alte regiuni ruseşti au informat, de asemenea, că au anulat toate evenimentele publice de sâmbătă şi duminică în semn de solidaritate. Măsuri sporite de securitate au fost puse în aplicare, potrivit televiziunii ruse, inclusiv pe aeroporturile din Moscova şi în alte oraşe mari din ţară.

Atacul a avut loc la un concert al trupei rock ruse Piknik. Casa Albă a declarat că "se gândeşte la victimele teribilului atac". UE şi Spania s-au declarat "şocate". Preşedintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Consiliul de Securitate şi multe alte ţări au condamnat atacul.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis sâmbătă "condoleanţe" lui Vladimir Putin, dând asigurări că Beijingul "sprijină ferm eforturile guvernului rus de a menţine securitatea şi stabilitatea" în Rusia. Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă militară rusă de doi ani, "nu are absolut nimic de-a face" cu atacul.

Legiunea Libertăţii din Rusia, o unitate de luptători ruşi anti-Kremlin aflată în spatele mai multor incursiuni armate la graniţa rusă în ultimele luni, a negat, de asemenea, orice implicare. Serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat "serviciile speciale ruse" că se află în spatele atacului asupra Moscovei pentru a "învinovăţi" Ucraina şi a provoca "escaladarea" şi "extinde" asaltul asupra vecinului său.

Ambasada SUA în Rusia şi-a avertizat cetăţenii în urmă cu două săptămâni că "monitorizează îndeaproape informaţii conform cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari la Moscova, inclusiv concerte".

Casa Albă a declarat că SUA au împărtăşit informaţiile cu autorităţile ruse.

Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.

Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de greutăți, deplânge pierderea fiului în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Olga
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de greutăți, deplânge pierderea fiului în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Olga
/VIDEO/ Preț minim istoric la motorină și ieftinire continuă la benzină: Cât vor costa carburanții pe 19, 20 și 21 aprilie 2025
/VIDEO/ Preț minim istoric la motorină și ieftinire continuă la benzină: Cât vor costa carburanții pe 19, 20 și 21 aprilie 2025
/LIVE/ Ediție Specială „Întreabă Ghețu”: Emoții, lacrimi și mesaje de dor pentru părinți
/LIVE/ Ediție Specială „Întreabă Ghețu”: Emoții, lacrimi și mesaje de dor pentru părinți
/VIDEO/ Episcopul Marchel a ratat zborul spre Ierusalim: De ce avionul a decolat fără el
/VIDEO/ Episcopul Marchel a ratat zborul spre Ierusalim: De ce avionul a decolat fără el

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1150: Atac mortal și ajun de acord. Rusia îl refuză pe Trump, SUA vor renunța, iar Zelenski acuză China

18 aprilie 2025, ora 22:58

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat jurnaliștilor în urma consultărilor închise ale Consiliului de Securitate al ONU că încetarea focului în Ucraina nu este încă realistă. Mai mult, loviturile rusești s-au soldat cu doi morți şi peste 80 de răniţi în noaptea de joi spre vineri în Harkov şi Sumî, în nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile ucrainene. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China că furnizează arme Rusiei. 

SUA vor înceta în câteva zile să mai încerce să intermediaze un acord de pace Rusia-Ucraina, cu excepția cazului în care există semne clare că un acord poate fi încheiat, scrie Reuters. Donald Trump a declarat că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski „responsabil” pentru războiul din Ucraina, continuând totodată să-l critice pe preşedintele ucrainean. Totodată, Guvernul Ucrainei a anunţat semnarea unei ciorne a acordului privind mineralele între ţara devastată de război şi SUA, potrivit BBC.

UPDATE Statele Unite așteaptă acțiuni clare din partea țărilor europene pentru oprirea rapidă a războiului din Ucraina, a afirmat vineri secretarul de Stat Marco Rubio, avertizând că Washingtonul are ”alte priorități”. ”Eu cred că Marea Britanie, Franța și Germania ne pot ajuta, pot face să avanseze lucrurile și să ne apropiem de o soluție. Consider că ideile lor sunt foarte utile și constructive”, a subliniat Marco Rubio, conform cotidianului Le Figaro.

UPDATE Agenția de știri rusă aliniată la Kremlin, RIA Novosti, a postat și ulterior a șters o filmare în care operatori de drone lansează atacuri asupra Ucrainei dintr-un complex de apartamente de lux din Moscova, a relatat publicația rusă The Insider.

UPDATE Rubla, moneda națională a Rusiei, s-a apreciat semnificativ în ultimele luni, ajungând în această dimineață la un curs de 81 de ruble pentru un dolar, înainte de a se stabiliza la puțin peste 82. De la începutul anului, moneda rusă s-a întărit cu peste 40% față de dolar, evoluție susținută mai ales de reducerea tensiunilor dintre Rusia și Statele Unite după preluarea mandatului de către Donald Trump. Rubla a atins astfel cel mai puternic nivel față de dolar din 28 iunie 2024. În același timp, rubla s-a apreciat și față de yuanul chinezesc – moneda străină cel mai des utilizată în tranzacțiile internaționale ale Rusiei, scrie Biziday.

UPDATE Ucraina a decis vineri, 18 aprilie, sancționarea a trei entități chineze, potrivit unui decret prezidențial. Anunțul vine după ce Volodimir Zelenski a acuzat Beijingul că a furnizat Moscovei arme și după ce doi cetățeni chinezi au fost reținuți în timp ce luptau în favoarea Rusiei în războiul din UcrainaLista de sancțiuni, care include și companii rusești, numește Beijing Aviation And Aerospace Xianghui Technology Co Ltd, Rui Jin Machinery Co Ltd și Zhongfu Shenying Carbon Fiber Xining Co Ltd, toate înregistrate în China, scrie Sky News, citată de Ziare.com.

UPDATE Președintele polonez, Andrzej Duda, spune că arsenalul nuclear francez ar putea să protejeze Polonia și dă de înțeles că ar accepta desfășurarea de arme nucleare franceze pe teritoriul țării sale, relatează Politico.

UPDATE Tactica „murdară” folosită de ruși în atacul cu rachete asupra Harkovului. În timpul atacului din dimineața de 18 aprilie asupra orașului ucrainean Harkov, ocupanții ruși au provocat în mod deliberat explozia unei rachete în aer pentru a crește zona de impact și a provoca daune maxime orașului. Acest lucru a fost raportat de Procuratura Regională din Harkov, notează Adevărul. „În timpul inspecției, s-a stabilit că racheta a fost detonată în aer cu scopul de a provoca cât mai multe pagube obiectelor civile”, a declarat Spartak Borisenko, șeful departamentului pentru combaterea crimelor de război. De asemenea, se raportează că o persoană a fost ucisă și alte 59 au fost rănite în urma atacului rusesc.

UPDATE Kremlinul a răspuns, vineri, la declarațiile secretarului american de stat, Marco Rubio, care a spus că SUA ar putea să renunțe la obiectivul obținerii păcii în Ucraina. Kremlinul insistă că „au fost făcute progrese”, scrie Sky News. „Negocierile sunt destul de complicate pentru că, evident, subiectul nu este unul deloc ușor. Rusia este angajată să rezolve acest conflict, să-și asigure propriile interese și este deschisă dialogului. Continuăm să ne ocupăm de asta”, a spus reprezentantul statului agresor, scrie Sky News.Peskov a mai susținut și că o nouă discuție telefonică între Putin și Trump poate fi „rapid aranjată, dacă va fi necesar”.

UPDATE Ordinul dat pe 18 martie de preşedintele rus Vladimir Putin de a suspenda pentru 30 de zile loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina "a expirat", a anunţat vineri Kremlinul, informează AFP şi Reuters.

UPDATE Vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, a aterizat vineri pe aeroportul Ciampino din Roma, marcând începutul unei vizite oficiale în Italia, potrivit Mediafax. Vizita are loc într-un moment important pentru relațiile transatlantice, în contextul în care Italia a anunțat recent că va atinge obiectivul NATO de alocare a 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

UPDATE „Trump lucrează în interesul Rusiei”, arată o analiză extrem de dură publicată de Francoise Thom, reputată cercetătoare specializată în spațiul post-sovietic. Ea a făcut o trecere în revistă a modului în care acțiunile președintelui american urmează planul serviciilor secrete ruse, scrie G4media.

UPDATE China a dat asigurări vineri, 18 aprilie, că nu a livrat ”niciodată” arme letale Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, denunțând ”acuzații arbitrare” și o ”manipulare politică”, după acuzații formulate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP. Cu toate că a păstrat legături economice strânse cu Moscova în timpul conflictului din Ucraina, China s-a străduit să dea impresia de neutralitate și neagă orice implicare în război, notează agenția de știri Reuters.

UPDATE Un atac cu rachete rusești asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei a ucis o persoană și a rănit alte 82, inclusiv șase copii, vineri dimineață, au declarat oficialii, citați de Reuters. „Acesta este modul în care Rusia a început această Vinere Mare – cu rachete balistice, rachete de croazieră, Shaheds – mutilându-ne oamenii și orașele”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe X. O înregistrare video Reuters a arătat lucrători de urgență acordând primul ajutor unor persoane cu răni sângerânde în apropierea uneia dintre clădirile de apartamente.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a salutat joi discuțiile rare dintre oficiali de rang înalt din SUA, Europa și Ucraina, pe care le-a numit „un moment foarte important pentru a-și armoniza pozițiile”, în contextul în care aliații Kievului încearcă să relanseze negocierile de încetare a focului, blocate pe fondul tensiunilor transatlantice, notează AFP.

UPDATE Unii lideri europeni au relansat recent apelurile pentru crearea unei armate europene. Este însă momentul potrivit pentru a pune în aplicare această idee? Nu acum și, cel mai probabil, nici pe termen lung, au declarat mai mulți oficiali ai UE pentru Euronews.

UPDATE Directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia de la Berlin din Germania, Alexander Gabuev, arată într-o analiză că Vladimir Putin a schimbat istoria, după invazia sa din Ucraina, începută pe 24 februarie 2022. Dar în același timp, liderul de la Kremlin i-a lovit pe ruși, prin crearea a două fenomene, ce le-a ”spălat” creierele. Regimul de la Moscova a răspândit represiunea în rândul populației și ura împotriva Occidentului, notează Ziare.com.

UPDATE Industria auto din Rusia se confruntă cu o criză majoră, cu sute de mii de mașini chinezești și rusești nevândute acumulate în fabrici și depozite. Situația este rezultatul plecării companiilor coreene, japoneze și europene din Rusia în 2022-2023, potrivit Novaya Gazeta. În urma sancțiunilor occidentale, industria auto rusă a încercat să se reorienteze către producția de modele chinezești. Cu toate acestea, rezultatele sunt departe de așteptări. În 2024, producția pe principalele platforme de fabricație a fost de două ori mai mică decât cea planificată și de aproape șapte ori mai mică decât în ultimul an înainte de război, scrie Libertatea.

UPDATE ​Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat public pentru prima dată China de furnizarea de arme și pulbere de pușcă Rusiei. În cadrul unei conferințe de presă, Zelenski a declarat că guvernul ucrainean deține informații conform cărora China produce arme pe teritoriul Rusiei și a promis că va oferi mai multe detalii săptămâna viitoare.​ Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă față de poziția anterioară a Chinei, care a susținut neutralitatea în conflict. Zelenski a menționat în mod specific „artileria”, fără a preciza dacă se referă la obuze, sisteme de artilerie sau ambele. De asemenea, el a afirmat că reprezentanți chinezi sunt implicați în producția unor arme pe teritoriul Rusiei, fără a oferi detalii suplimentare, scrie ​Reuters.

UPDATE Deşi Rusia a fost ocolită de noile tarife comerciale anunțate la începutul lunii de fostul preşedinte american Donald Trump, Kremlinul recunoaște că o eventuală escaladare a unui război comercial global ar avea consecinţe negative asupra economiei ruseşti, transmite CNBC. ”Instabilitatea în economia globală nu are cum să nu afecteze şi Rusia,” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru CNBC.

UPDATE Președintele SUA Donald Trump a declarat joi că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski „responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar a continuat totodată să-l critice pe liderul ucrainean, informează AFP. ”Nu-l consider pe Zelenski responsabil, însă nu sunt deloc încântat că acest război a fost declanșat. (…) Nu-l învinovățesc, însă estimez că el nu a făcut cea mai bună treabă din lume. Nu sunt un mare fan” (al lui Zelenski), a declarat președintele american de la Biroul Oval, primind-o pe șefa guvernului italian Giorgia Meloni, scrie Cotidianul.

UPDATE Washingtonul și Kievul au semnat, joi, 17 aprilie, un „memorandum de intenție” care vizează încheierea unui acord complex privind accesul la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei, a anunțat un oficial ucrainean. „Suntem încântați să anunțăm semnarea, cu partenerii noștri americani, a unui protocol de intenție care deschide calea către un acord de parteneriat economic și crearea Fondului de investiții pentru reconstrucția Ucrainei”, a scris pe platforma X Iulia Svyrydenko, prim-viceprim-ministru al Ucrainei.

UPDATE Grant Shapps a ocupat numeroase roluri în cabinetele conservatoare înainte de a fi ministru al Apărării al Marii Britanii în 2023, devenind un jucător cheie în menținerea sprijinului internațional pentru Ucraina. Acum, el se arată ”dezgustat” de atitudinea lui Donald Trump față de Putin și Rusia, scrie Ziare.com.

UPDATE Franța a găzduit joi, la palatul prezidențial, întâlniri separate cu oficiali americani, ucraineni, britanici și germani, care au durat ore întregi. Seara, președintele francez Emmanuel Macron i-a reunit pe toți pentru o rundă finală de discuții. Întâlnirile au avut loc pe măsură ce cresc îngrijorările privind apropierea președintelui american de Rusia și Vladimir Putin și după săptămâni de eforturi ale SUA de a negocia încetarea focului în Ucraina. Există, de asemenea, frustrare în legătură cu celelalte măsuri ale Administrației Trump, de la tarife aplicate unora dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai săi, până la retorica privind NATO și Groenlanda, scrie Biziday.

UPDATE Germania stă pe un butoi de pulbere din cauza Ucrainei. MAE rus anunță că în orice moment Germania poate fi considerată ca parte din război. Rusia va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus împotriva unor ţinte ruse drept o ‘participare directă’ a Germaniei în conflictul din Ucraina, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Moscova, în contextul în care Berlinul semnalează că ar putea furniza această armă Kievului, transmite AFP, conform Agerpres.

UPDATE Kremlinul a transmis clar Washingtonului, printr-o convorbire telefonică între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat Marco Rubio, că Rusia nu intenționează să renunțe la niciuna dintre cererile sale cheie în cadrul procesului de negociere pentru oprirea războiului din Ucraina, relatează Kommersant și Reuters.

UPDATE Secretarul de stat american Marco Rubio l-a contactat telefonic joi, 17 aprilie, pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru a-l informa despre discuțiile de la Paris privind conflictul din Ucraina, subliniind că „pacea este posibilă” dacă fiecare dintre părți se angajează într-un acord. „Dacă nu este posibil să punem capăt războiului din Ucraina, trebuie să mergem mai departe”, a declarat Marco Rubio, înainte de a părăsi Parisul. „Trebuie să determinăm foarte repede acum, și mă refer la o chestiune de zile, dacă acest lucru este realizabil sau nu”.

UPDATE Marco Rubio, secretarul de Stat al SUA, a făcut declarația în această dimineață, după o serie de întâlniri, la Paris, cu oficiali ai țărilor europene, inclusiv cu oficiali ucraineni. Rubio a spus că președintele american este “încă interesat să se ajungă la un acord, dar că există multe alte priorități în lume și el este dispus să treacă peste, dacă nu există semne de progres”. “Nu este războiul nostru. Nu noi l-am început. Statele Unite au ajutat Ucraina în ultimii trei ani și vrem să se încheie, dar nu este războiul nostru. Președintele Trump a petrecut 87 de zile depunând eforturi repetate pentru a pune capăt acestui război. Ajungem acum într-un punct în care trebuie să decidem și să determinăm dacă acest lucru este posibil sau nu. Acesta este motivul pentru care angajăm ambele părți”, a detaliat secretarul de Stat, scrie Biziday.

UPDATE Donald Trump se declară „100% sigur” că va fi încheiat un acord comercial cu Uniunea Europeană. „Va exista un acord comercial, 100%”, a afirmat președintele american, deși a precizat că „nu se grăbește” și că discuțiile cu Meloni nu i-au schimbat strategia, punctează AFP. Premierul italian, prima lideră europeană care vizitează Casa Albă de la reinstalarea lui Trump, s-a declarat la rândul său „certă” că un acord va fi găsit, deși a subliniat că „nu poate negocia în numele Uniunii Europene”.

UPDATE Consilierii lui Donald Trump au transmis o listă lungă de cereri comisarului UE pentru comerț, Maros Šefcovic. În schimbul anulării, sau măcar a reducerii taxelor, americanii vor să vândă mai mult gaz lichid și mai multe arme aliaților lor de pe Bătrânul Continent, scrie Corriere dela Sera, citat de Rador.

UPDATE Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care încă îşi desfăşoară activitatea în Rusia, a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei sale din această ţară, în contextul unei apropieri între Washington şi Moscova, potrivit unor surse citate de Financial Times.

UPDATE Ihor Terehov, primarul celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a declarat că atacul a avariat 15 clădiri de apartamente, o instituție de învățământ şi o companie privată civilă, potrivit informațiilor preliminare. „Potrivit informațiilor preliminare, loviturile asupra Harkovului au fost efectuate cu rachete balistice cu muniţie cu dispersie. Acesta este motivul pentru care zonele afectate sunt foarte mari”, a transmis primarul Harkovului.

UPDATE „Loviturile au fost înregistrate într-un cartier rezidențial, printre blocuri de locuințe. O altă rachetă a lovit o companie civilă, provocând un incendiu”, a declarat biroul procurorului din Harkov, potrivit News.ro. Un bărbat în vârstă de 79 de ani care se afla în apartamentul său în momentul bombardamentelor a fost ucis. Printre victimele atacului se numără patru fete în vârstă de 3, 4, 14 şi 16 ani, precum şi un băiat în vârstă de 17 ani. Este posibil să existe încă oameni sub dărâmături, potrivit autorităților. 

UPDATE Ukrainskaia Pravda citează procurori care susțin că rușii au lovit Harkovul cu 3 rachete Iskander, a căror detonare a avut loc în aer pentru a provoca cât mai multe pagube în oraş. La Sumî, în apropiere de frontiera rusă, un atac cu drone Shahed de fabricaţie iraniană a ucis o persoană şi a rănit o alta, potrivit administraţiei militare locale. Atacul de la Harkov a avut loc în jurul orei 5:10 dimineața şi a vizat cartierul Osnovianski, o zonă dens populată. O rachetă balistică rusească cu muniție cu dispersie a lovit o clădire înaltă, omorând o persoană şi rănind peste 60.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1149: Atac mortal, discuții la Paris și lauda lui Putin pentru Musk. Rusia avertizează Germania
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1148: Lege marțială, atac la Odesa și drone toxice. Zelenski: „Putin a vrut să ne distrugă pe toți”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de greutăți, deplânge pierderea fiului în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Olga
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de greutăți, deplânge pierderea fiului în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Olga
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/LIVE/ Ediție Specială „Întreabă Ghețu”: Emoții, lacrimi și mesaje de dor pentru părinți
/LIVE/ Ediție Specială „Întreabă Ghețu”: Emoții, lacrimi și mesaje de dor pentru părinți
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.