După anunțarea prețurilor plafon la benzină, astăzi, companiile petroliere s-au grăbit să afișeze noile tarife la pompă, fiind cel mai înalt preț din ultimele luni, 25 de lei și 51 de bani per litru. Din decembrie anul trecut, benzina a fost într-o scumpire continuă. Și prognozele unor experți economici sunt însă pesimiste, precizând că majorările nu se vor opri aici.
„Nu sunt mulțumit că se scumpește, dar nu avem de ales. - Cam cât vă costă ca să faceți plinul?- Nu știu sigur să vă spun, dar în jur de 1500 de lei.- Și vă ține buzunarul? - Mă stărui să circul mai mult cu transportul public, folosesc automobilul doar în caz de necesitate urgentă sau când trebuie să merg cu familia undeva”.
„Sigur că îmi pare rău că se scumpește. - Dar oameni nu renunță la mașini? - Nu renunță, după cum vedeți, peste tot sunt ambuteiaje și nu vor renunța niciodată, cât de mult nu va crește prețul, încercăm să trecem și peste asta”.
„Este scump, dar chiar dacă ar fi și 50 de lei, moldoveanul oricum va merge, care nu va avea posibilitatea va ține mașina în garaj, este părerea mea. Dumneavoastră nu sunteți dispus să renunțați la mașină, oricât de scump nu ar fi?- Nu, nu voi renunța”.
„Nu renunțați la mașină?- Este confortabil așa, dacă renunț îmi va fi mai greu să circul.- Nu v-ați gândit să recurgeți la transportul public?-Nu, țin la confortul meu.”
Astăzi, majoritatea stațiilor alimentare au afișat noile prețuri stabilite de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.
„Curios este faptul că după ce ANRE anunță noile tarife plafon, ce nu pot fi depășite, petroliștii, de fiecare data, afișează cel mai mare preț, bunăoară, așa cum s-a întâmplat și astăzi. Astfel, la pompă benzina este de 25 de lei și 51 de bani”.
Benzina nu a mai costat atât de scump de la începutul lunii octombrie. Motorina a ajuns să coste 22 de lei litrul. Expertul economic, Viorel Gîrbu, susține că creșterea tot mai accentuată se datorează fluctuațiilor de la bursele internaționale, dar și din cauza războiului din țara vecină.
Potrivit legii, jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii PECO, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon, stabilite de ANRE, pentru principalele tipuri de combustibili.