Continuăm să povestim despre cazul din satul Pererîta, unde o femeie, care crește copii lăsați de părinți în grija ei, este acuzată că îi bate. În încercarea de a obține cât mai multă informație, am inventat o legendă. Ne-am dat drept o mamă care trebuie urgent să plece peste hotare și care vrea să lase copilul la ea. Femeia s-a arătat disponibilă să ne ia copilul, ne-a dat asigurări că este de bună credință, că e ordine în casă, că face mâncare și lista continuă. Când am întrebat în baza la ce acte se face totul, ne-a zis că e suficientă o procură la notar. E mai simplu și mai ieftin. Dacă ar fi tutelă, atunci trebuie să meargă pe la diferite controale, fapt ce nu o prea încântă. Iar când am întrebat-o despre bani, am aflat că lunar ar fi în jur de 350 de euro.
Numărul de telefon al femeii l-am găsit pe rețele sociale, în grupuri tematice, cu anunțul că oferă servicii de bonă non-stop.
„Am înțeles că stați cu copii mici, da? - Da, stau cu copii de la 6 luni, până la 11 ani. Nu mai vor dădacă. Am un băiețel de la Chișinău. Îl cresc de la trei ani, acum are 7. Am avut mulți copii pe termen lung. O fetiță de la 2 ani până la 7. Pe urmă o fetiță de la Stăuceni, nici nu avea 6 luni, 5 luni avea. Am crescut-o până la vârsta de grădiniță. - Aveți mai mulți copii? - Un băiat luat așa și unul de la Casa de copii”.
Ca și în reportajul de mai devreme, ne-a dat informația că are doar doi la întreținere. Unul al ei, luat de la un centru de plasament, și unul din municipiul Chișinău. Am vrut să aflăm ce acte ne trebuie pentru a putea lăsa copilul. Ne-a spus că cea mai comodă metodă este procura, și iată de ce.
„Am înțeles că faceți un fel de tutelă sau cum faceți asta? Ori tutelă ori procură. Eu cu dânsul pe procură stau. - Procura aceea cum? - E normal să vă temeți. Am și eu fată ... - La notar spuneți că vreți să lăsați și gata. La primărie îmi fac tutelă, dar trebuie să trec o mulțime de specialiști, Sida, psihiatrul, la plămâni, una alta, dar asta îs bani. Eu cresc de-amu 40 de copii, nu e prima dată. De 7 ani de zile fac asta. La notar nu trebuie nimic, dau datele din pașaport și gata”.
Mai apoi, așa cum am convenit, ne-a expediat fotografii cu locuința, dar și cu o mulțime de copii pe care i-a avut sau încă îi mai are în grijă, de la zile de naștere, în timp ce mănâncă ori de la petrecerile de la grădiniță. A doua zi însă ne-a scris că, din păcate, nu poate să ia copilul, apoi a precizat că doar prin custodie.