Rusia a lansat, în timpul nopții, mai multe drone asupra capitalei ucrainene Kiev, au anunțat autoritățile locale, fragmente din aparatele de zbor căzând în apropierea unor clădiri rezidențiale și provocând un incendiu. Totodată, un atac cu drone a fost raportat și asupra regiunii ruse Voronej, unde guvernatorul a precizat că a izbucnit un incendiu și au avut loc explozii, notează Libertatea. În timp ce pe front se dau lupte grele în estul Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski s-a alăturat unei întâlniri a susţinătorilor internaţionali ai Ucrainei în Germania pentru a face rost de arme suplimentare.
Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune pentru a le utiliza în războiul împotriva Ucrainei, potrivit surselor CNN. Pe de altă parte, SUA anunță un nou ajutor militar Kievului. Personalităţi politice şi culturale ucrainene şi-au exprimat furia faţă de proiecţia în afara competiţiei, la Festivalul de Film de la Veneţia, a unui documentar al unei regizoare ruso-canadiene care dă glas soldaţilor ruşi şi care a fost denunţat drept „propagandă rusă”, scrie AFP.
UPDATE „Sarcina numărul unu a diplomaţiei ucrainene, de la ambasador la ataşat, este de a garanta capacitatea de apărare a Ucrainei. Arme, arme, arme”, a transmis noul ministru de Externe ucrainean, Andrii Sibiha, într-o postare pe Facebook, după cum relatează „Politico”, care conturează noua figură-cheie a Kievului şi priorităţile sale.
UPDATE Trei persoane au fost ucise şi alte trei rănite, sâmbătă, de bombardamentele artileriei ruseşti asupra oraşului Kostiantînivka din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Vadîm Filaşkin, citat de Reuters preluată de News.ro.
UPDATE Atacurile forţelor ruse asupra Ucrainei, de sâmbătă, au provocat moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea a 97, printre care şi copii, au declarat autorităţile ucrainene, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Forţa aeriană a Ucrainei a anunţat sâmbătă că Rusia a lansat în total 67 de drone Shahed cu rază lungă de acţiune, într-un atac masiv peste noapte, dintre care 58 au putut fi doborâte, relatează Reuters.
UPDATE Ordinea Mondială este „sub o amenințare într-un mod pe care nu l-am mai văzut din timpul Războiului Rece”, avertizează șefii Serviciilor de Informații Externe din Regatul Unit și Statele Unite, într-un editorial Financial Times. Șefii MI6 și CIA au declarat, de asemenea, că SUA și UK rămân împreună în „rezistența față de o Rusie agresivă și războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina”. Într-un articol comun FT, pentru prima dată, Sir Richard Moore și William Burns spun că au anticipat războiul din Ucraina „și au putut să avertizeze comunitatea internațională”, în parte prin declasificarea unor secrete pentru a ajuta Kievul.
UPDATE Agenţia de presă RIA NOVOSTI, deținută de guvernul rus, anunţă că forțele armate ale Moscovei au ucis cu rachete Iskander aproximativ 50 de „mercenari” francezi care luptă alături de forțele armate ucrainene în oraşul Kostiantinivka din estul Ucrainei, relatează Rador.
UPDATE Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că mesageria Telegram reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei, conform RBC, scrie Rador. Șeful serviciului de informații militare a mai remarcat că blocarea Telegram este mai dificilă din punct de vedere tehnic, faţă de situaţia rețelelor sociale rusești Odnoklassniki și Vkontakte, dar acest lucru este, totuşi, posibil. Budanov a mai menționat că reţeaua X nu este dăunătoare pentru ucraineni.
UPDATE Rusia va asista la schimbări majore în zona structurilor de forță în termen de două luni, prezice Kirill Budanov, șeful Direcției principale de informații a armetei ucrainena (GUR). „Punctul de cotitură (în război - n.r.) nu a avut loc încă. Dar totul este aproape. Nu se poate continua așa la nesfârșit - resursele nu sunt infinite, nici ale noastre, nici ale lor... În ceea ce privește partea rusă, în următoarele două luni planifică înlocuiri majore în unitatea de putere. Vom vedea în curând cum vor decurge acestea. Nu avem mult de așteptat”, a declarat Budanov într-un interviu acordat Radio Charter, notează Adevărul.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă, 7 septembrie, într-un briefing, că forţele sale au cucerit un sat din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, înaintând şi mai mult spre oraşul Pokrovsk. Orașul este considerat un nod strategic pentru armata ucraineană, relatează Reuters.
UPDATE Este de la sine înțeles că înfrângerea din regiunea Kursk l-a stânjenit pe Putin. Dar rămâne puțin probabil ca umilința să îi cauzeze probleme politice lui Putin acasă, așa cum au sugerat înalți oficiali din Ucraina și Occident, a declarat pentru Financial Times Oleksandr Gabuev, directorul Centrului Carnegie pentru Studii Ruse și Eurasiatice din Berlin, scrie Ziare.com.
UPDATE După începerea invaziei Moscovei din Ucraina, în urmă cu peste 920 de zile, Occidentul a impus sancțiuni contra regimului de la Kremlin, ceea ce a dus la pierderea masivă a pieței europene. Dar acum Putin face o mutare bruscă pe plan mondial, iar Rusia a dezlănțuit o adevărată explozie de cumpărare de aur. Ads Moscova va crește achizițiile zilnice de aur cu 601% de luna viitoare față de cea precedentă, de la 1,12 miliarde de ruble la 8,2 miliarde de ruble, această acțiune uluitoare semnalând o schimbare îndrăzneață în strategia sa economică, potrivit Jerusalem Post, citată de Ziare.com.
UPDATE Războiul sângeros dus de invadatorii ruși împotriva Ucrainei în estul țării, mai ales în regiunea Donețk, intră într-o nouă faza în aceste săptămâni, mai ales în contextul incursiunii ucrainene în Kursk și a unui ordin reînnoit al dictatorului Putin către armata sa de a ocupa cât mai repede teritoriile pe care susține că le-a anexat. După Bahmut și Avdiivka, următorul oraș important pentru ruși este Pokrovsk. În condițiile în care trupele invadatoare se apropie de oraș, temerile cresc cu privire la posibila pierdere a ceea ce a reprezentat în ultima perioadă un important centru logistic pentru ucraineni, scrie The Kyiv Independent într-o analiză pe larg a situației din estul Ucrainei.
UPDATE La o vreme după începerea războiului Rusiei din Ucraina, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Însă acum, Putin primește o grea lovitură din partea Statelor Unite. Washingtonul a descurajat prin măsurile sale restrictive cumpărătorii care doreau să achiziționeze gaze naturale din zona arctică a Rusiei.
UPDATE Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Statele Unite vor oferi un nou pachet de asistență militară în valoare de 250 de milioane de dolari Ucrainei. Armele includ muniții de apărare aeriană și artilerie. „De asemenea, lucrăm cu aliații și partenerii pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze securitatea pe termen lung”, a spus Lloyd Austin în timpul unei conferințe de presă.
UPDATE Șeful CIA și cel al serviciului de spionaj britanic au spus, într-un editorial comun publicat în Financial Times, că susținerea Ucrainei în lupta contra Rusiei este mai importantă ca oricând. „Putin nu va reuși să distrugă suveranitatea și independența Ucrainei”, au scris în FT William Burns, și Richard Moore, adăugând că agențiile lor vor continua să ajute serviciile de informații ucrainene, notează HotNews.
UPDATE Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene declară public că susţin extinderea Uniunii, dar în culise se opun acesteia, a afirmat vineri, la Chişinău, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó. Aflată la preşedinţia Consiliului UE, Ungaria este în conflict cu Bruxelles-ul şi nu pierde nicio ocazie de a arunca săgeţi, scrie news.ro.
UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres. „Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă” în acest război, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.
UPDATE Şeful Administraţiei Militare Locale Kiev, Serhi Popko, a raportat că toate dronele de atac lansate de ruși asupra capitalei au fost distruse de forțele de apărare aeriană. Prin urmare, a adăugat Popko, nu există victime în rândul populației. Oficialul a amintit că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, dronele inamice de tip Shahed au intrat în Ucraina din diferite direcții înainte de miezul nopții și s-au apropiat de Kiev în jurul orei 03:00. „Alerta aeriană anunțată în capitală a durat doar 18 minute. Toate dronele care amenințau capitala au fost distruse! Niciuna dintre dronele inamicului nu și-a atins ținta”, a remarcat Popko.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Sean Savett, a declarat pentru CNN că „orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului” pentru Kremlin în invazia sa din Ucraina.
UPDATE Iranul a livrat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, au declarat pentru CNN două surse familiarizate cu subiectul. A fost astfel încheiată o livrare despre care SUA și aliații europeni ai Ucrainei afirmau că este pregătită de Teheran. Wall Street Journal a relatat pentru prima dată că Iranul a livrat rachetele balistice Rusiei pentru a le folosi în războiul din Ucraina. Nu este clar când a avut loc livrarea rachetelor. Aceste informații apar în contextul în care forțele ruse au intensificat atacurile asupra Ucrainei, iar Kievul se așteaptă la noi lovituri asupra infrastructurii energetice a țării în timpul iernii.
UPDATE Doborârea unei drone a dus la detonarea unor obiecte explozive în regiunea Voronej din Rusia. Mai multe localităţi din regiune urmează să fie evacuate, informează Rador Radio România.
UPDATE Volodimir Zelenski participă sâmbătă la forumul de la Cernobbio (Italia), unde urmează să își reia apelurile de a primi mai mult armament pentru a contracara avansul Rusiei în estul Ucrainei. El este programat să se adreseze participanților la forumul The European House-Ambrosetti de la Cernobbio, un fel de mini-Davos organizat până duminică pe malul lacului Como.
UPDATE În cursul unei întrevederi în marja întâlnirilor franco-germane de la Evian, lângă frontiera cu Elveţia, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au "condamnat cu cea mai mare fermitate" atacul rusesc care a făcut cel puţin 55 de morţi, marţi, la Poltava, în Ucraina, a indicat preşedinţia franceză."Ei şi-au exprimat împreună sprijinul deplin pentru poporul ucrainean şi-au reamintit hotărârea lor de a sprijini Ucraina atâta timp şi cât de intens este necesar pentru a face să eşueze războiul de agresiune pe care îl duce Rusia", notează AFP.
UPDATE Regizoarea ruso-canadiană Anastasia Trofimova a prezentat „Russians at War” la Veneţia după ce a petrecut mai multe luni pe frontul ucrainean în cadrul unui batalion rus, adunând mărturii de la soldaţi din care a realizat un documentar. Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, şeful administraţiei prezidenţiale, Andriï Iermak, a calificat drept „ruşinos” faptul că la Veneţia a fost proiectat ceea ce el a descris drept un „film de propagandă”. El a declarat că „personalităţile culturii ruse” nu au dreptul să „lucreze în lumea civilizată”. Daria Zarivna, activistă ucraineană şi consilieră al lui Andriï Iermak, a susţinut că filmul încearcă să „justifice” acţiunile armatei ruse şi a acuzat-o pe Trofimova că „ignoră crimele de război” atribuite forţelor Moscovei în Ucraina. „Insinuarea că este vorba de propagandă orchestrată de Rusia este absurdă, având în vedere că sunt ameninţată cu urmărirea penală în Rusia. Condamn fără echivoc invazia Ucrainei de către armata rusă şi recunosc legitimitatea investigaţiilor lansate de Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crimele comise în Ucraina”, se apără regizoarea.