Cetățenii UE au o opinie pozitivă în ceea ce privește situația economică și calitatea vieții din regiunile lor. Pe de altă parte, aceștia consideră că cele mai importante probleme cu care se confruntă regiunile lor în prezent sunt costul vieții (31%), situația economică și șomajul (26%) și sănătatea (26%). Acestea sunt urmate de locuințe (20%), de mediu și schimbările climatice (19%) și de sistemul educațional (18%), potrivit unui sondaj Eurobarometru Flash realizat la nivel regional, citat de Calea Europeană.
Peste opt din zece europeni (82 %) afirmă că, în regiunile lor, calitatea vieții este bună. În același timp, 65 % dintre europeni declară că situația actuală a economiei din regiunile lor este bună.
Ca tendință generală, europenii consideră că cele mai importante probleme cu care se confruntă regiunile lor în prezent sunt costul vieții (31 %), situația economică și șomajul (26 %) și sănătatea (26 %). Acestea sunt urmate de locuințe (20 %), de mediu și schimbările climatice (19 %) și de sistemul educațional (18 %).
În același timp, ei identifică economia, justiția socială și locurile de muncă (29 %) ca fiind una dintre cele mai importante dimensiuni ale viitorului Europei, urmate de schimbările climatice și de mediu (24 %), de educație, cultură, tineret și sport (24 %), de democrație, valori, drepturi și de statul de drept (21 %), de sănătate (21 %), de securitate și apărare UE (20 %) și, în fine, de migrație (19 %).
Încrederea în autoritățile locale și regionale rămâne mare, la fel ca încrederea în UE. 58 % dintre respondenți tind să aibă încredere în autoritățile regionale și locale, în timp ce 38 % se situează la polul opus. Aceleași proporții sunt observate și în ceea ce privește încrederea în UE.
Sondajul arată, în plus, că majoritatea europenilor (47 %) continuă să aibă o imagine pozitivă despre UE, în timp ce 21 % au o imagine negativă, iar 30 % au o imagine neutră.
Sondajul Eurobarometru Flash intitulat „Opinia publică în regiunile UE” se desfășoară la nivel regional o dată la trei ani și oferă o imagine detaliată a opiniei cetățenilor europeni. Această ediție s-a desfășurat în perioada 11 ianuarie – 15 februarie 2024. Au fost efectuate 62 091 de interviuri prin telefon, în 194 de regiuni.