Polemicile în jurul grupelor cu program prelungit continuă. După ce ministerul a aprobat un nou regulament privind activitatea acestora, acum autoritățile nu se pot înțelege la calcule. Reprezentanții Primăriei spun că pentru trei ore zilnice de program prelungit, părinții trebuie să plătească 500 de lei pe lună, iar pentru șase ore - dublu. Calculele sunt eronate, susține ministrul Educației, Dan Perciun. Acesta afirmă că sumele ar trebui să fie mai mici și să varieze în funcție de numărul elevilor.
Autoritățile municipale susțin că au făcut calculele în baza regulamentului pentru activitatea grupelor cu program prelungit, elaborat de minister.
„Reieșind din formula pe care au dat-o cei de la Ministerul Educației, trei ore ar urma să coste 500 de lei, comparativ cu 360 de lei în mecanismul propus de către noi. Și șase ore - 1000 de lei, comparativ cu 690 de lei - suma propusă de noi pentru șase ore”, a spus Andrei Pavaloi.
Adjunctul de la Direcția Educație Chișinău nu a explicat cum s-a ajuns la aceste cifre, dar, solicitat de TV8, ministrul Educației a negat sumele.
„Nu este adevărat. În primul rând, acolo prețurile trebuie să depindă de numărul de copii și ce număr de copii avem pentru grupe stabilit. Cu cât mai mulți copii, noi am recomandat să fie 25, dacă ei au pus 20 sau 15, atunci clar că prețurile au ieșit mai mari. La 25 de copii prețul ar trebui să fie într-adevăr între 300 - 350 și 600 de lei pentru șase ore”, explică ministrul Educației, Dan Perciun.
Adjunctul direcției municipale Educație are mai multe pretenții față de regulamentul ministerului. Acesta susține că documentul ar fi fost copiat în proporție de 70 la sută după modelul propus de primărie în ianuarie și că are nevoie de mai multe avize.
„Proiectul nu a fost supus discuțiilor și consultărilor publice. Proiectul nu a fost expus unei expertize anticorupție. La fel, nu a fost expus unei expertize juridice. Ordinul menționat nu a fost publicat în Monitorul Oficial, iar nepublicarea lui atrage inexistența acestuia. Asta înseamnă că ministrul Educației în mod flagrant și grav și-a depășit atribuțiile de serviciu”, a declarat Pavaloi.
Pavaloi a cerut instituțiilor de drept să se autosesizeze pe acest caz. În replică, Dan Perciun susține că regulamentul se discută deja de aproximativ un an și are avizele necesare.
„A existat anterior un proces de avizare anterior cu mai multe ministere. S-au făcut consultări publice. Noi vom expedia varianta finală în Monitorul Oficial, dar expedierea către Monitorul Oficial este un pas ulterior aprobării ordinului de către ministru”, zice ministrul Educației, Dan Perciun.
Problema grupelor cu program prelungit pentru elevii din clasele primare din capitală a început din ianuarie. După ce, timp de trei ani, primăria a acoperit costurile acestui serviciu din bugetul municipal, în 2024 a decis ca părinții să achite din propriul buzunar. Argumentul invocat atunci de autoritățile locale a fost lipsa banilor, dar și faptul că părinții oricum plăteau neoficial pentru aceste servicii. Tot în ianuarie, primăria a aprobat și tarife pentru programul prelungit din școli, dar acestea au fost anulate de Comisia pentru Situații Excepționale a guvernului, pe motiv că autoritățile municipale n-ar avea atribuții pentru a impune colectarea acestor taxe de la părinți.