A început simularea examenelor de Bacalaureat și a celor de absolvire a gimnaziului. Primii care și-au încercat puterile sunt elevii alolingvi de la treapta liceală, care au susținut astăzi proba la Limba și literatura română. Au avut de rezolvat teste similare celor de la examenele de BAC. Trei ore au avut la dispoziție, timp în care mulți au înțeles că trebuie să se pună serios cu burta pe carte.
Primul test din etapa simulărilor examenului de bacalaureat a început cu emoții pentru cei 29 de elevi de la liceul Neciui Levițki din capitală. Trei ore au avut aceștia la dispoziție pentru a rezolva sarcinile propuse, teste similare cu cele pe care le vor avea la examenul de bacalaureat. La ieșire, mulți au spus că proba s-a dovedit mai grea decât se așteptau.
„- Cu ce emoții ai venit astăzi la școală, știind că ai prima pretestare?
- Am venit cu emoții, nu mi-a plăcut pretestarea. Nu pot să spun că a fost ușoară sau grea, a fost bine, însă nu m-a așteptat să avem așa temă la eseu, deoarece tema eseului semănă mai mult cu un discurs”.
„Pentru mine a fost ușor, dar cred că pentru unii a fost un pic greu, deoarece mie personal nu mi-a plăcut tema eseului, dar m-am descurcat, chiar dacă am întâmpinat unele probleme, totuși am scris toate exercițiile”.
Au fost și elevi care susțin că totul a fost pe puterile lor și că au avut nevoie de mai puțin de trei ore pentru a rezolva toate sarcinile.
„- În cât timp ai terminat de scris pretestarea?
- Două ore jumătate.
- Semn că a fost ușor și ai înțeles totul?
- Destul de ușor pentru mine.
- Nu ai întâmpinat nici o dificultate?
- Nu, fiind vorbitor de limbă română îmi este ușor, pentru unii este greu, însă nu și pentru mine”.
„Am avut emoții, însă nu mi-a fost frică să scriu la acest obiect, pentru că știam totul. Profesoara ne-a ajutat să exersăm și să studiem, astfel încât să știm să scriem toate exercițiile”.
„- Am scris, nu a fost ceva greu, dar nici ușor, a fost bine.
- Totul a fost pe înțelesul tău?
- Da, am înțeles totul”.
Și profesorii spun că elevii sunt suficient de pregătiți, astfel încât să poată rezolva toți itemii. Iar pentru a fi mai buni la scrierea eseelor, absolvenții trebuie să citească mult, susțin dascălii.
„Sunt convinsă că elevii au reușit să răspundă corect la toți itemii, pentru că au muncit, în toți acești au muncit și sunt curioasă să văd aceste rezultate preliminare și să știm unde să punem accentul și cum să îi ajutăm ca să depășească aceste probleme și să obțină o notă bună la bacalaureat, să-și realizeze succesul”.
„Scrierea eseului permanent a fost o problemă pentru copii, depinde și de temă, tema de astăzi, lor nu le-a plăcut, comunicarea, cu toate că nu este o temă complicată, este o temă frumoasă, însă au întâmpinat greutăți la alegerea metaforelor, epitetelor și plus la toate trebuie să aducă exemple din literatura artistică”.
Simularea examenelor de bacalaureat și a celor de absolvire a gimnaziului va avea loc până la cinci aprilie. Mâine vor susține prima pretestare și absolvenții de gimnaziu. Potrivit Ministerului Educației, anul acesta în Moldova vor fi cca 29.000 de absolvenți ai clasei a IX-a, iar 19.000 vor susține examenul de Bacalaureat.