Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, admite că statul ar trebuie să depună eforturi mai mari pentru a asigura pensii mai bune pensionarilor din Republica. Buzu susține, însă, că acest lucru trebuie făcut responsabil, mai ales în condițiile în care deficitul în bugetul de pensii este foarte mare, „aproape cât întreg bugetul Primăriei Chișinău”.
„Am spus-o în repetate rânduri, nimeni în Republica Moldova nu este mulțumit de mărimea pensiilor și am spus-o de mai multe ori că, cu siguranță, și Guvernul în special, trebuie să depună un efort mai substanțial ca să creștem pensiile mult mai rapid pentru a asigura un trai decent pentru pensionari, dar acest lucru trebuie să îl facem într-un mod responsabil”, a declarat Alexei Buzu în ediția de marți, 26 martie, a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
„Bugetul pentru pensii în anul 2024 este de 33 de miliarde 300 de milioane de lei. Deficitul la pensii în anul trecut a fost de 5 miliarde 400 de milioane. Anul acesta este preconizat să fie aproape de 6 miliarde. Deci, deficitul în bugetul de pensii este aproape de întreg bugetul Primăriei Chișinău”, a adăugat Buzu.
Ministrul Muncii recunoaște că în ciuda indexării recente a pensiilor, cu 6%, acestea rămân totuși mici.
„Faptul că am crescut pensiile nu înseamnă că le-am crescut suficient și că ele asigură un trai decent. Cu siguranță, pensionarilor le este dificil să supraviețuiască cu o asemenea pensie”, a spus Buzu.
Iată cum argumentează Alexei Buzu neputința statului de a face mai mult.
„Noi, ca să avem un sistem de pensii sustenabil, avem nevoie de cel puțin un pensionar la trei salariați. Asta este regula de bază. Ieșim din acest cer vicios prin reforme și decizii hotărâte pe care Guvernul le implementează”, a subliniat Alexei Buzu.
Amintim că din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6 %. Un proiect în acest sens a fost aprobat marți, 26 martie, de către Guvern, la propunerea ministrului Muncii, Alexei Buzu. Potrivit proiectului, de la 1 aprilie 2024, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2778 de lei, iar pensia minimă de dizabilitate va constitui: în cazul unei dizabilități severe – 2.083,40 de lei, în cazul unei dizabilități accentuate – 1.944,50 de lei, iar în cazul unei dizabilități medii – 1388,93 de lei.
Cheltuielile necesare pentru implementarea hotărârii vor fi acoperite din mijloacele financiare prevăzute în acest scop în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, din 650 581 beneficiari de pensii, plătite din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru 9 802 beneficiari, pensiile depășesc plafonul de 13 700 de lei.
Calculul estimativ al cheltuielilor necesare pentru indexarea prestațiilor sociale constituie 1 429 562,2 mii de lei, dintre care cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat constituie 1 091 432,4 mii de lei, iar cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de stat fiind de 338 129,8 mii de lei.
Potrivit legii, pensiile sunt indexate în fiecare an pe 1 aprilie cu rata inflației înregistrată la finele anului trecut. Indexarea are loc pentru a racorda valoarea pensiilor la creșterea prețurilor.
În 2024, în Republica Moldova, 530.643 de pensionari primesc pensia pentru limita de vârstă.