Acum patru ani, un caz de violență asupra unui copil, a bulversat opinia publică. În satul Bravicea, o fetiță, care a fost lăsată, prin tutelă, împreună cu alte trei surori ale ei, a fost bătută până la sânge de femeia care le îngrijea. Scena a fost filmată de una dintre fete, iar imaginile șocante au fost publicate chiar de mama lor, care se afla la muncă în străinătate. S-au implicat o mulțime de autorități atunci. Peste ani, am vrut să aflăm cu ce s-a soldat totul. Primarul ne-a spus că nu știe dacă femeia a fost pedepsită. Procuratura ne-a declarat, în schimb, că persoana a fost recunoscută vinovată și s-a ales cu muncă în folosul comunității pe un termen de 60 de ore.
Această scenă a avut loc într-o casă din satul Bravicea, raionul Călărași. În imagi, o fetiță apare cu nasul și gura pline de sânge. Pe fundal se aude vocea unei femei care strigă. Înregistrare video a ajuns în presă fiind distribuită pe rețelele sociale chiar de mama fetelor, care nu se afla în acel moment în țară. Femeia era plecată la muncă peste hotare și le lăsase pe toate cele patru fiice ale ei în familia unei foste asistente parentale, folosind forma de protecție - tutela. Prin publicarea imaginilor, mama lor a încercat să atragă atenția mai multor factori de decizie. Reacția autorităților nu s-a lăsat așteptată. La indicația ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, fetele au fost luate din acea familie, iar poliția și procuratura au lansat o anchetă.
„- Copiii au fost dați la îngrijire de către asistența socială raională și ea avea și copiii ei. După părerea mea, poate atrăgea mai mult atenția la copiii familiei lor, ai lui Negru. Dar erau și copii de origine rromă și atunci am avut cazul când a fost agresat un copil din aceia și după aceea a auzit tatăl său și a venit și l-a luat de aici. Tatăl copilului era undeva peste hotare, lucra. - Dar parcă erau patru surori. - Erau surori, da, dar una dintre ele a fost agresată. Tatăl a auzit și a venit și i-o luat. După aceea nu au putut să mai stea acolo, pe dânșii i-au dat afară din casă cei de la Biserica Baptistă și cu asta s-a terminat. Am avut ședința consiliului unde am ascultat care au fost motivele, de ce s-a comportat așa cu copiii, dumneaei a spus că din nesocoteală a procedat așa, fiindcă a pus-o să mai facă ba una, ba alta și nu asculta. Ăsta cred că a fost motivul”, am vorbit cu primarul satului Bravicea, Alexei Zatîc.
Prin decizia judecătoriei Călărași, femeia s-a ales cu o pedeapsă contravențională, sub formă de muncă neremunerată în folosul societății. Deși inițial, a fost pornit și un proces penal, acesta a fost clasat. Dar, a fost pornită o procedură contravențională pe faptul violenței în familie. Conform încheierii judecătorești, femeia acuzată a recunoscut fapta, menționând că au mai fost situații similare și în trecut. Alexei Zatîc, care și în acea perioadă era la cârma primăriei, spune că el nu știe dacă femeia și-a ispășit pedeapsa.
„Eu nu am primit, fiindcă copiii au fost dați de către asistența socială raională, lor la întreținere și nu a fost prin noi, prin primărie. Și toate hotărârile de judecată cred că au fost acolo la Călărași, eu nu știu dacă a fost sancționată, trebuia să fie făcut proces verbal, dar nu știu care a fost măsura. - Deci dumneavoastră nu ați primit nici o informație? - Nu, nu am primit. - Vă spun eu, a fost sancționată cu muncă în folosul comunității și trebuia să vină la primărie la dumneavoastră să lucreze în sat. - Da, dar ea poate să lucreze și în altă parte, la dorința persoanei. - Ea poate să aleagă? - Da, ea poate să lucreze și în altă comunitate, nu doar aici. - Deci are dreptul să aleagă? - Da, poate să aleagă, da. - Deci la dumneavoastră nu a venit? - La noi nu a venit, nu a lucrat”.
Soții locuiesc în continuare, cu cei trei copii ai lor, în localitate. Am încercat să-i abordăm, dar nu i-am găsit la locul unde am fi putut să-i găsim. Nu știm nici ce s-a ales cu cele patru surori. Profilul de Facebook al mamei, de pe care anterior TV8 a purtat discuții dânsa, este blocat acum. Din spusele asistentei sociale din localitate, în sat sunt doi copii plasați sub tutelă și încă doi copii lăsați prin custodie.
„Avem doi copilași micuți care frecventează grădinița, lăsați în custodie la niște persoane complet străine, adică vecini cu mama. Și iar, în cazul ăsta la fel, chiar cred că a fost nevoie fiindcă tata copiilor e în detenție, mama nevoită a fost să-și facă asta. Fiind nevoită, i-a lăsat cu o vecină și a plecat peste hotare. Dar odată la trei luni dumneaei vine, vine la autoritățile publice locale, se prezintă, dă de știre că e venită în teritoriu și copiii stau la ea o perioadă”, ne-a spus asistenta socială din sat, Mariana Harea.
În Republica Moldova, din cei circa 28 de mii de copii, care au părinți plecați peste hotare, aproape jumătate se află sub formă de protecție - custodia.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae
Imagini și montaj de Vlad Glinjan