/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei

/VIDEO/ Cazul de violență de la Bravicea, după patru ani. Fosta asistentă parentală NU a fost cercetată penal

missing
26 martie 2024, ora 23:28

Acum patru ani, un caz de violență asupra unui copil, a bulversat opinia publică. În satul Bravicea, o fetiță, care a fost lăsată, prin tutelă, împreună cu alte trei surori ale ei, a fost bătută până la sânge de femeia care le îngrijea. Scena a fost filmată de una dintre fete, iar imaginile șocante au fost publicate chiar de mama lor, care se afla la muncă în străinătate. S-au implicat o mulțime de autorități atunci. Peste ani, am vrut să aflăm cu ce s-a soldat totul. Primarul ne-a spus că nu știe dacă femeia a fost pedepsită. Procuratura ne-a declarat, în schimb, că persoana a fost recunoscută vinovată și s-a ales cu muncă în folosul comunității pe un termen de 60 de ore. 

Această scenă a avut loc într-o casă din satul Bravicea, raionul Călărași. În imagi, o fetiță apare cu nasul și gura pline de sânge. Pe fundal se aude vocea unei femei care strigă. Înregistrare video a ajuns în presă fiind distribuită pe rețelele sociale chiar de mama fetelor, care nu se afla în acel moment în țară. Femeia era plecată la muncă peste hotare și le lăsase pe toate cele patru fiice ale ei în familia unei foste asistente parentale, folosind forma de protecție - tutela. Prin publicarea imaginilor, mama lor a încercat să atragă atenția mai multor factori de decizie. Reacția autorităților nu s-a lăsat așteptată. La indicația ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, fetele au fost luate din acea familie, iar poliția și procuratura au lansat o anchetă. 

„- Copiii au fost dați la îngrijire de către asistența socială raională și ea avea și copiii ei. După părerea mea, poate atrăgea mai mult atenția la copiii familiei lor, ai lui Negru. Dar erau și copii de origine rromă și atunci am avut cazul când a fost agresat un copil din aceia și după aceea a auzit tatăl său și a venit și l-a luat de aici. Tatăl copilului era undeva peste hotare, lucra. - Dar parcă erau patru surori. - Erau surori, da, dar una dintre ele a fost agresată. Tatăl a auzit și a venit și i-o luat. După aceea nu au putut să mai stea acolo, pe dânșii i-au dat afară din casă cei de la Biserica Baptistă și cu asta s-a terminat. Am avut ședința consiliului unde am ascultat care au fost motivele, de ce s-a comportat așa cu copiii, dumneaei a spus că din nesocoteală a procedat așa, fiindcă a pus-o să mai facă ba una, ba alta și nu asculta. Ăsta cred că a fost motivul”, am vorbit cu primarul satului Bravicea, Alexei Zatîc. 

Prin decizia judecătoriei Călărași, femeia s-a ales cu o pedeapsă contravențională, sub formă de muncă neremunerată în folosul societății. Deși inițial, a fost pornit și un proces penal, acesta a fost clasat. Dar, a fost pornită o procedură contravențională pe faptul violenței în familie. Conform încheierii judecătorești, femeia acuzată a recunoscut fapta, menționând că au mai fost situații similare și în trecut. Alexei Zatîc, care și în acea perioadă era la cârma primăriei, spune că el nu știe dacă femeia și-a ispășit pedeapsa. 

„Eu nu am primit, fiindcă copiii au fost dați de către asistența socială raională, lor la întreținere și nu a fost prin noi, prin primărie. Și toate hotărârile de judecată cred că au fost acolo la Călărași, eu nu știu dacă a fost sancționată, trebuia să fie făcut proces verbal, dar nu știu care a fost măsura. - Deci dumneavoastră nu ați primit nici o informație? - Nu, nu am primit. - Vă spun eu, a fost sancționată cu muncă în folosul comunității și trebuia să vină la primărie la dumneavoastră să lucreze în sat. - Da, dar ea poate să lucreze și în altă parte, la dorința persoanei. - Ea poate să aleagă? - Da, ea poate să lucreze și în altă comunitate, nu doar aici. - Deci are dreptul să aleagă? - Da, poate să aleagă, da. - Deci la dumneavoastră nu a venit? - La noi nu a venit, nu a lucrat”.

Soții locuiesc în continuare, cu cei trei copii ai lor, în localitate. Am încercat să-i abordăm, dar nu i-am găsit la locul unde am fi putut să-i găsim. Nu știm nici ce s-a ales cu cele patru surori. Profilul de Facebook al mamei, de pe care anterior TV8 a purtat discuții dânsa, este blocat acum. Din spusele asistentei sociale din localitate, în sat sunt doi copii plasați sub tutelă și încă doi copii lăsați prin custodie.

„Avem doi copilași micuți care frecventează grădinița, lăsați în custodie la niște persoane complet străine, adică vecini cu mama. Și iar, în cazul ăsta la fel, chiar cred că a fost nevoie fiindcă tata copiilor e în detenție, mama nevoită a fost să-și facă asta. Fiind nevoită, i-a lăsat cu o vecină și a plecat peste hotare. Dar odată la trei luni dumneaei vine, vine la autoritățile publice locale, se prezintă, dă de știre că e venită în teritoriu și copiii stau la ea o perioadă”, ne-a spus asistenta socială din sat, Mariana Harea.

În Republica Moldova, din cei circa 28 de mii de copii, care au părinți plecați peste hotare, aproape jumătate se află sub formă de protecție - custodia. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
Horoscopul pentru sâmbătă, 18 mai 2024. Racii își vor îndeplini un vis din copilărie
Horoscopul pentru sâmbătă, 18 mai 2024. Racii își vor îndeplini un vis din copilărie
Asistență SUA, în contextul desfășurării exercițiului „Scutul păcii 2024”
Asistență SUA, în contextul desfășurării exercițiului „Scutul păcii 2024”
Polonia va construi fortificații la granița cu Rusia și Belarus. Vor fi întăriți 400 de kilometri de frontieră
Polonia va construi fortificații la granița cu Rusia și Belarus. Vor fi întăriți 400 de kilometri de frontieră

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”

missing
18 mai 2024, ora 21:58

În timp ce, de pe toate platformele posibile, autoritățile centrale ne conving despre planurile ambițioase de a acoperi țara cu păduri, în locuri mai umbrite se întâmplă lucruri mai puțin cinstite. Despre un caz ce trezește multe semne de întrebare, dar și de îngrijorare, echipa noastră de filmare a aflat de la un pădurar din raionul Leova. Într-un interviu oferit pentru Moldova gândește, Mihai Diaconu și-a acuzat șeful de ocol și pe adjunctul lui, că-i cer mită ca să-i angajeze oameni pentru lucrări în pădure. Și de la muncitori ar percepe taxe, oferindu-le lemn tăiat suplimentar, pe lângă volumul autorizat pe hârtie. De altfel, cei doi au figurat, acum o jumătate de an, într-o cauză. penală gestionată de Centrul Național Anticorupție, pentru luare de mită. Între timp, șeful ocolului a fost scos de sub urmărire penală. Iar adjunctul său susține că a fost o neînțelegere. 

Cazul a fost făcut public de Centrul Național Anticorupție în data de 6 noiembrie, anul trecut. Atunci, în urma flagrantului, a fost reținut șeful adjunct al ocolului silvic Leova, Veaceslav Roșca, iar șeful său de ocol, Vladimir Chiriac, s-a ales cu statut de bănuit. Cei doi figurau într-un dosar penal, pentru luare de mită, în schimbul angajării unor muncitori la lucrări în pădure. La Roșca s-ar fi găsit 10 mii de lei, oferiți sub controlul celor de la anticorupție. Își amintește de acel fragrant pădurarul Mihail Diaconu, care gestionează sute de hectare de pădure în cadrul acelui ocol.

„Am văzut că s-au ridicat două mașini din deal și s-au dat oamenii de la CNA jos, cu camera și am văzut cum i-au scos banii lui Roșca din buzunar. 10 mii de lei, i-au numărat pe masă. Ei lucrează mai departe, nu i-a deranjat nimeni. Și mai departe cer să le dai”.

Din spusele pădurarului, schemele de estorcare a banilor de la muncitori continuă și acum.

„Fiecare brigadă care este angajată, trebuie să știe că tre să dea 10 mii de lei mită, nu mită, dar ca să se angajeze la lucru. Eu, ca pădurar, trebuie să dau câte o mie de lei pe lună ca să deie la oameni de sus. Asta e vorba. Eu le-am spus atunci că nu eu angajez oamenii, dar Moldsilva. 

- Oamenii pentru ce trebuia să dea bani? Ce avantaj aveau? Că ei veneau la muncă, la pădure. - Păi, da. Dar omul taie pădurea, îi plătește leafa, dar nu-i ajunge, ajunge cât să vină la lucru. Aproape e degeaba. Dar el poate cumpăra creanga, cracii și apoi îi vinde și scoate cheltuielile. De pildă, a ieșit la o tăiere 7-8 metri steri, unul trebuia să le dea lor”.

Diaconu este pădurar de aproape 10 ani. De-a lungul anilor, a avut mai mulți șefi, dar spune că problemele s-au iscat atunci când la conducerea ocolului a venit Vladimir Chiriac, inițial ca maistru apoi ca șef. 

„Iată prin diferite metode se străduie să arate că nu fac lucrul. Vor să mă dea afară. Că eu nu dau mită, pentru ce să le dau?”

Fiindu-i tot mai complicat să lucreze, pădurarul spune că și-a dat demisia. Însă, în urmă cu doi ani a revenit, fiindcă se schimbase conducerea. Recent, a descoperit, în cantonul său, mai mulți copaci tăiați. 

„Le-au tăiat cam prin 2019-2021. M-am dus și am verificat. S-a găsit masa lemnoasă, când mi-au dat pădurea în primire, eu nu am luat această masă. Gaster. Nu este bătută cu ciocanul, cu ștampila, lemnul nu este marcat”.

A făcut o sesizare, apoi încă una, dar încă nu este clar cine a tăiat acei copaci și de ce stocurile au rămas în pădure. 

„Chiar și azi am fost și nimic nu s-a întâmplat, șede pe loc. Ei lucrează bine merci, sunt câțiva oameni care lucrează. Ei taie parchetul, de un hectar, ei schimbă vizirii și mai taie o bucată”.

Împreună cu pădurarul, am reușit să ajungem și noi pe locul unde, acum câțiva ani, persoane necunoscute au tăiat zeci de copaci. Drumul de acces s-a distrus în timp, fiind greu de ajuns la fața locului. 

„Aici sunt numai din astea, lăsate așa. E frasin. Acolo e altă grămadă, la dânșii nu se face marcă, doar la cea igienică. Doar că aici tre să fie clar că e luată la evidență, cu vopsea si cu ciocanul. Pe niciunul nu e. Da, am sesizare de la pădurar, am făcut ordin pe întreprindere, am făcut comisie, a fost la fața locului. Nu pot să spun. Tăierile au fost efectuate mai demult. Noi trebuie să mai ieșim încă o dată în teren, s-a luat act de masa lemnoasă, vă spun cât era. Comisia a fost, tot ce a constatat, s-a întocmit proces-verbal. Încă ne ocupăm de această întrebare, tre să vedem din ce am. Acolo e puiet din salcâm. - Am văzut frasin. - Dar în jur e salcâm”. 

Ca șefă a întreprinderii silvice Iargara, Maria Moisa cunoaște despre conflictul dintre pădurarul Mihai Diaconu și șeful său de ocol, Vladimir Chiriac, dar îi este greu să înțeleagă cine are dreptate. 

„Am raport de la dl Chiriac, am raport de la dl Diaconu, am o mapă plină. Și nu pot să înțeleg cine și pe cine nu primește. - El a zis că dl Chiriac i-a cerut bani ca să angajeze oameni la lucru? - Lăsați-mă, nu am auzit așa ceva pe la noi prin întreprindere. Noi oamenii aceștia cu greu îi găsim”. 

Șefa întreprinderii silvice nu crede nici în acuzațiile celor de la Centrul Național Anticorupție. 

- Șeful adjunct lucrează... - Păi, da. Nu am nicio dovadă că a comis ceva ilegal. - Nu era corect ca dl să fie suspendat până la o decizie? - Dar nu a fost reținut. - Păi, a fost. - A doua a fost deja la lucru, Nu am document. Dvs ați făcut vreo sesizare la procuratură să aflați ce se mai întâmplă? Au fost 2 ședințe și ambele amânate. - Nu știu. Cu Roșca Veaceslav? - Da. - Chiar nu am nicio cunoștință. El a doua zi a fost și lucru și m-am gândit că e ceva... Putem să ridicăm tabelele de pontaj, nu puteam să-i punem că a fost la lucru, iar el nu era”.

Mai este un caz în care trebuie să facă lumină. Este vorba de o cercetare inițiată pe numele pădurarului. 

„A dat în realizare facturi de eliberare a masei lemnoase, la contabilitate, dar în realitate producția a rămas acolo. Nu s-a ridicat producția. Vrem să clarificăm totul. Noi nu vrem pe cineva să dăm afară și așa e greu să găsești oameni, pădurari”.

Și șeful ocolului silvic, Vladimir Chiriac, spune că nu știe nimic despre copacii tăiați și găsiți în pădure

„Ceva din auzite, dar oricum e o anchetă de serviciu. - Nu se văd semne de tăieri legale. - Din câte știu tăierile au fost în 2017... - Am auzit că 2021. - 2021, nu cunosc”. 

L-am întrebat și despre conflictul cu pădurarul, despre acuzațiile că ar cere bani pentru a angaja oameni pentru lucrările din pădure și despre ancheta celor de la anticorupție. 

„- Ce se întâmplă? Care e problema? - Dlui nu are oameni la lucru, pentru că ia amăgit pe toți. Dlui nu face lucrări la timp. - Nu le dă bani? - Nu s-a achitat corect cu dânșii, de asta nu vrea nimeni. - Am auzit o chestie, dar fiți sincer cu mine. Mi s-a spus că oamenii care vin să lucreze trebuie să dea niște bani. - Doamne ferește, la noi - niciodată”.

Chiriac a încercat să explice relațiile ostile cu pădurarul prin faptul că, atunci când i-a devenit șef, i-ar fi stricat planurile. 

„Am vrut să fac regulă, ceva nu mergea. De aici și s-a pornit. Când nu-i dai pace să lucreze cum vrea el... - Nu s-a terminat ancheta. - Păi cum lucrează? Vi se pare corect? - Nu eu suspend, este întreprinderea. - Nu este vorba de vreun ban, de mită? - Mă jur pe copiii mei. E o chestie urâtă”.

Potrivit Centrului național Anticorupție, Vladimir Chiriac a fost scos de sub urmărire penală. Singurul inculpat, rămas în dosar, este adjunctul ocolului silvic, Veaceslav Roșca. 

„Păi s-a întâmplat o neînțelegere. Eu voiam că cumpăr lemn, pădurarul mi-a propus parchetul din care taie Paiu Vasile, poți să iei 10 steri. Când a fost recoltată masa lemnoasă, ne-am înțeles. Și a venit CNA-ul. Eu m-am înțeles să cumpăr, dar el a zis la CNA că eu estorchez bani ca el să poată lucra. Noi nu știm cum să chemăm oamenii la lucru, suntem cointeresați să-i angajăm, dar nu că încă să mai cerem de la ei”.

Dosarul în care Roșca este acuzat de luare de mită a ajuns în instanță. Primele două ședințe au fost amânate. 

Vadim Cioric este șef al Inspectoratului de Protecție a Mediului din Leova din anul 2017. În trecut a activat ca polițist, iar la alegerile locale din anul 2019 a fost candidatul democraților la funcția de primar al orașului Leova, dar nu a reușit să obțină mandatul. Cunoaște foarte bine despre conflictul dintre pădurar și șeful său de ocolo. În timpul discuțiilor, ne-a vorbit și despre o contravenție pe care ar fi comis-o pădurarul Diaconu. 

„În 2018, în luna iunie, am sesizat că se face o tăiere de către pădurarul actual, se făcea o tăiere ilicită, într-un lot masiv, Atunci a fost sancționat contravențional și dat afară de la lucru. Până în 7 mii de lei era volumul tăiat, erau la început. Un voluntar de mediu ne-a sesizat. Mi s-a părut straniu, pentru că toate tăierile sunt până pe 31 mai permise”.

Aflând această informație nouă, l-am contactat pe pădurar pentru a-l întreba despre caz. Mihai Diaconu ne-a spus că atunci s-a produs o confuzie și că persoana trimisă să facă tăieri ar fi încurcat zona. În loc de cea autorizată, a mers în alta. În prezent, Inspectoratul de Protecție a Mediului Leova investighează și cazul sesizat recent de pădurar, cu loturile de lemn tăiat și lăsat în pădure.

„Nu am numărul exact câte sunt acolo, am constatat că este o masă de lucru, gater, ulterior IMP a cerut de la Iargara să ne expună mai multe materiale din ocolul silvic Leova, ca să constatăm dacă există tăiere ilicită ori nu. Este straniu că atunci, adică acum 2 ani, totul era în regulă, iar acum a făcut această sesizare”.

A doua zi după aceste filmări, pădurarul ne-a telefonat și ne-a anunțat că și-a găsit mașina personală fără numere de înmatriculare și cu pneurile aparent tăiate. 

„A doua zi după ce a fost televiziunea, iată mașina mea, cu roata tăiată”. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram