Fermierii belgieni au reluat protestele. Sute de agricultori au blocat astăzi cartierul european din Bruxelles cu aproximativ 250 de tractoare, chiar înaintea unei reuniuni a miniștrilor agriculturii din UE. Ieri și fermierii britanici au defilat cu tractoarele în fața Parlamentului de la Londra.
Agricultorii belgieni au ajuns în Piața Luxembourg, din fața clădirii Parlamentului European, unde au ars lemne, cauciucuri și au folosit petarde.
Chiar dacă au obținut relaxarea măsurilor de mediu din agricultură, fermierii sunt nemulțumiți de importurile ieftine, cer mai puțină birocrație și poveri administrative, dar și prețuri mai bune pentru produsele lor. Franţa a anunţat că, împreună cu alte state membre UE, solicită restricţii mai mari la importurile de produse alimentare din Ucraina, în ideea de a împiedica destabilizarea pieţelor agricole europene.
„Dacă pierdem sprijinul opiniei publice și dacă pierdem agricultura europeană, nici ucrainenii, nici Europa nu au de câștigat din asta. Deci, există această poziție de echilibru pe care o menținem și care, cred, este o poziție justă de sprijin neclintit pentru Ucraina, dar nu cu prețul unei destabilizări a piețelor, care ar fi prea puternică și care s-ar întoarce împotriva ucrainenilor”.
Ministrul agriculturii din Belgia, țară care deține președinția rotativă a UE, a declarat că în zilele următoare va fi anunțată o soluție care să sprijine în continuare Ucraina, dar care să nu afecteze fermierii europeni, fără a detalia ce ar presupune aceasta.
Aseară, și fermierii britanici au defilat cu tractoarele în fața Parlamentului de la Londra, nemulțumiți de acordurile comerciale post-Brexit și importurile de alimente ieftine, de calitate inferioară. Ei au blocat pentru ceva timp drumurile din oraș cu cel puțin 50 de tractoare ce purtau pancarte pe care scria: „fără fermieri, fără mâncare, fără viitor” sau „salvați fermierii britanici”.
„Fermierii nu mai sunt capabili, nu își mai permit să hrănească poporul britanic. Și din ce în ce mai multe importuri vin și aceste importuri au fost produse folosind standarde care sunt ilegale aici. Și ne scot din afaceri. De aceea suntem aici, pentru că ne-am săturat, și răspundem, ripostăm. Și credem că poporul britanic vrea să-l hrănim”.
Presa străină scrie că agricultura britanică a fost puternic afectată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.