Rusia a început conflictul din Ucraina şi îi poate pune capăt ”imediat”, a afirmat premierul britanic Keir Starmer, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar vedea folosirea de rachete occidentale în Rusia ca o escaladare gravă a războiului, relatează BBC.
Premierul britanic Keir Starmer se află vineri la Washington pentru o întrevedere cu președintele american Joe Biden considerată decisivă asupra posibilității ca Ucraina să obțină permisiunea de a folosi rachete occidentale împotriva unor ținte din teritoriul Rusiei.
UPDATE Mai multe regiuni din Ucraina au fost sub alertă de raid aerian în noaptea de joi spre vineri din cauza detectării unor drone de tip Shahed folosite de Rusia. Potrivit Ukrainska Pravda, rachete Shahed au fost detectate în regiunile Herson, Kirovohrad, Cerkasă, Vinița, Hmelnîțkîi, Odesa și altele. În Odesa, guvernatorul Oleh Kiper le-a transmis localnicilor să se adăpostească. „Inamicul atacă cu drone”, a avertizat el. Mai multe explozii au fost auzite în regiunea Odesa, precizează publicația ucraineană, scrie Libertatea.
UPDATE Trei civili au fost uciși și alții nouă răniți în urma unor bombardamente efectuate de ruși asupra unui sat din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, în timp ce sirenele antiaeriene au răsunat în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în Odesa, din cauza detectării unor drone de tip Shahed în noaptea de joi spre vineri.
UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a reacționat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar vedea folosirea de rachete occidentale în Rusia ca o escaladare gravă a războiului. Starmer a transmis că Rusia a început conflictul din Ucraina şi îi poate pune capăt ”imediat”. Premierul britanic se află la Washington pentru a discuta, vineri, cu preşedintele SUA Joe Biden, în timp ce aliaţii Kievului discută despre a acorda Ucrainei permisiunea să folosească rachetele lor pentru a ţinte din interiorul Rusiei, notează Ziare.com.
UPDATE Președintele Vladimir Putin a avertizat NATO că a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia va fi interpretată de Moscova drept o intrare directă a blocului în război, relatează CNN. „Asta va însemna că țările NATO – Statele Unite și țările europene – sunt în război cu Rusia”, a spus Vladimir Putin, joi, în cadrul unor declarații de presă.
UPDATE Președintele Dumei de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a acuzat vineri NATO că este parte la acțiunea militară din Ucraina, sugerând că aceasta este deja puternic implicată în luarea deciziilor militare, informează Reuters. Viaceslav Volodin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a acuzat alianța militară condusă de SUA că a ajutat Ucraina să aleagă ce orașe rusești să vizeze, că a fost de acord cu acțiuni militare specifice și că a dat ordine Kievului. „Ei poartă război cu țara noastră”, a scris Volodin pe canalul său Telegram.
UPDATE Rusia are o experiență unică de luptă împotriva diverselor arme occidentale în Ucraina și este gata să o împărtășească cu partenerii, a declarat vineri adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Fomin, citat de agenția de știri RIA, la o conferință de securitate din China, scrie Reuters. Fomin a declarat că campania militară a Moscovei a reinventat războiul modern și a arătat că armele rusești sunt capabile să le învingă pe cele occidentale.
UPDATE Piloți din Ucraina au început antrenamentul pe F-16 în România. „Împreună spre victorie”. Un grup de piloți ucraineni a început deja antrenamentele pe avioane de luptă F-16 în România, a anunțat ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, pe X/Twitter, potrivit NewsWeek.
UPDATE Ca și cum ar urca o scară dublă, țările aliate ale Ucrainei așteaptă să urce fiecare treaptă, dar Rusia să o facă mai întâi. Fiecare nouă crimă de război sau fiecare atac în profunzime asupra civililor ucraineni a fost întâmpinat cu livrarea unui alt tip de arme noi. Pentru fiecare achiziție de material de război a Moscovei de la Teheran (drone Shaheed) sau îdi Coreea de Nord (rachete și proiectile de artilerie), Occidentul a trimis lansatoare Himars, rachete ATACSM sau avioane de luptă F16. Zilele acestea, Kremlinul a făcut un pas mai departe: achiziționarea de rachete balistice iraniene pentru a le folosi împotriva Ucrainei, relatează El Mundo citat de Rador.
UPDATE O navă cargo rusească suspectată că transportă rachete balistice iraniene pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei a fost văzută într-un port rusesc de la Marea Caspică, în urmă cu o săptămână, arată imaginile satelitare văzute de CNN, informează News.ro.
UPDATE Armata ucraineană a adaptat vagoanele unor trenuri care transportau călători astfel încât să poată evacua soldaţii răniţi de pe front. Pentru că acestea reprezintă o ţintă importantă pentru Rusia, traseul lor este strict secret, notează Adevărul.
UPDATE Președintele Joe Biden a refuzat până acum să permită Ucrainei să utilizeze armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare rusești, dar o decizie în acest sens pare acum tot mai aproape, după cum au sugerat sursele neoficiale și oficiale occidentale și chiar autoritățile de la Moscova, scriu Kyiv Post, New York Times și BBC.