„Stocul de semințe de floarea-soarelui constituie circa 350 mii tone”. Este reacția ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, după ce fabrica de ulei de la Bălți a anunțat că se închide pe motiv că pe piața internă nu sunt suficiente rezerve de semințe de floarea-soarelui. Totodată, ministrul a anunțat pentru 1 aprilie o ședință de lucru între producătorii de cereale și procesatori pentru a identifica soluții rezonabile pentru situația creată.
Ministrul Agriculturii, a anunțat astăzi pe pagina sa de facebook că stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova constituie aproximativ 350 mii tone: „Deci, oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă. De cealaltă parte, politica de preț trebuie să fie una obiectivă, corectă și responsabilă față de consumatorul final de ulei”.
Bolea a mai menționat că pentru a proteja producătorii de cereale și pentru a contribui la crearea unui lanț valoric complet, a fost prelungită și perioada de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui, care este un instrument de echilibrare a poziției distorsionate din piață.
„Eliminând declarațiile politice și bazându-ne strict pe componenta economică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va asigura o platformă de dialog între producătorii de cereale și procesatori, fiecare să vină cu cifrele reale și corecte, pentru ca să putem lua decizii și să identificăm soluții viabile până la recolta nouă de floarea-soarelui”, a scris Vladimir Bolea.
Astfel, pe 1 aprilie, în cadrul ministerului va avea loc o ședință de lucru între producătorii de cereale și procesatori pentru a identifica soluții rezonabile și corecte în raport cu cei 2,5 milioane de consumatori finali de ulei.
Menționăm că ieri s-a aflat că, cel mai mare producător de ulei vegetal din Moldova şi-a sistat activitatea. Motivul invocat de administraţia fabricii din Bălți este că pe piața internă nu sunt suficiente rezerve de semințe de floarea-soarelui, iar Ministerul Agriculturii nu i-a acordat licență pentru a face importuri din Ucraina. De cealaltă parte, autoritățile, dar și reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” spun că agricultorii de la noi pot asigura volumul suficient de semințe necesar fabricii, doar că la un preț mai mare decât vrea producătorul de ulei. Solicitat de TV8, expertul economic, Viorel Chivriga, exclude o criză a uleiului, dar și scumpirea acestuia și spune că cea mai mare problemă este că mulți oameni vor rămâne fără lucru.
Tot ieri, Comisia Situații Excepționale a decis să extindă cu trei luni perioada de licențiere a importurilor de cereale pentru a menține un preț intern stabil, dar și pentru a acrea oportunități de valorificare a recoltei pentru producătorii autohtoni.