Moldovenii se asigură tot mai mult. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în 2023, încasările companiilor de asigurări au crescut cu 19%, iar despăgubirile acordate de ele s-au majorat cu 6 la sută. Pe lângă asigurarea mașinilor, care este obligatorie, tot mai mulți oameni de la noi aleg să-și asigure viața și sănătatea.
„În general, evoluția pieții de asigurări din Republica Moldova poate fi caracterizată printr-o creștere graduală pozitivă piața de asigurări rămâne dominată de asigurările auto, dar tendința de creștere este observată pe toate segmentele. Oamenii au înțeles că prioritatea principală este să se simtă în siguranță și să aibă liniștea că bunurile și sănătatea sunt protejate”, a declarat șefa departamentului marketing, Nadia Burunciuc.
Potrivit datelor făcute publice de Biroul Național de Statistică, în 2023, asiguratorii de la noi au încasat cu 19% mai mult decât în 2022. Pe lângă asigurările auto, a crescut și numărul contractelor de asigurare pentru sănătate. Astfel, suma încasată pentru acest tip de asigurări a ajuns anul trecut la 136 de milioane de lei, față de 123 de milioane, în 2022. Reprezentanții BNS spun că interesul pentru asigurările de sănătate a crescut în special în urma pandemiei de covid.
„Oamenii încep să înțeleagă tot mai mult beneficiile asigurărilor de sănătate, care nu se limitează, de fapt, doar la acoperirea costurilor medicale. Acestea pot oferi acces și la servicii medicale de calitate, consultații rapide, intervenții chirurgicale și alte tratamente necesare. De la declinul anului 2020, a crescut destul de mult și cererea de asigurare a călătoriilor peste hotare, ceea ce înseamnă o conștientizare mai arme a riscurilor asociate cu sănătatea are un preț destul e modest. Pentru un preț de 10 lei pe zi, asigurătorul oferă o acoperire în limita la câteva zeci de mii de euro. Poate ajunge și la 60 de mii de euro”, a menționat șeful departament asigurări de persoane, Andrei Lisnic.
Oamenii sunt interesați și de asigurarea de viață, chiar dacă e mai scumpă.
„Optând pentru asigurare de viață, polița va fi sprijinul familiei tale, dacă îți pierzi viața sau în urma unui accident nefericit sau în urma unei îmbolnăviri cu o afecțiune medicală gravă pentru o asigurare de viață, prima minimă anuală este de trei mii de lei. Respectiv, achitând o primă de asigurare de trei mii de lei, clientul este asigurat la o sumă care se stabilește în dependență de durata contractului, de vârsta persoanei asigurate și de produsul de asigurare”, a vorbit șefa departament asigurări de viață, Diana Malcoci.
Totuși, părerile moldovenilor sunt împărțite atunci când vine vorba de asigurări.
„- Asigurare pe viață aveți? - Nu. - Ați avut vreodată sau vă gândiți? - Da, am avut, sigur. - De ce credeți că e important? - Pentru că noi nu știm ce se poate întâmpla de-a lungul vieții și trebuie să te asiguri”.
„- Da. - De ce? - Pentru că important, cine știe ce se poate întâmpla în viață, e foarte important”.
„- Nu, n-am. - De ce? - Nu m-am gândit la așa ceva”.
Mulți moldoveni își fac asigurări de sănătate doar atunci când merg în vacanță. E o condiție a companiilor de turism.
„Când cumpărăm tichetele de mare, vine împreună și asigurarea. De ce credeți că trebuie ca oamenii să fie asigurați? Eu cu doi copii, știu care-i necesitatea, că am avut deja o problemă când unul din copii s-a îmbolnăvit și am beneficiat de asigurare”.
„- La sănătate? - Da. - De ce crești că e important? - În caz de o boală, de tratament, este nevoie de asigurat”.
Potrivit BNS, în 2023, asiguratorii au încasat, în total, aproape trei miliarde de lei, față de două miliarde patru sute de milioane, în 2022. În același timp, suma despăgubirilor a crescut cu 6%, în 2023 și depășit un miliard de lei.