Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

Cetățenii pot folosi datele deschise pentru a monitoriza gestionarea banilor publici de către autorități

missing
28 martie 2024, ora 15:06

În prezent datele deschise îi ajută pe cetățeni să monitorizeze cheltuirea eficientă a banilor publici și pe autorități – să-și gestioneze corect bugetele. Recent, a fost relansată platforma OpenMoney.md care include date deschise despre achizițiile publice și subvențiile acordate, care îi va ajuta pe oameni să vadă cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de instituțiile statului. Platforma este un instrument util și pentru jurnaliștii de investigații sau reprezentanții societății civile care monitorizează cheltuirea banilor publici de către autorități pentru a depista eventuale conflicte de interese sau înțelegeri între părțile contractante.  

OpenMoney.md este un instrument de monitorizare conceput pentru promovarea transparenței și responsabilității în cheltuirea banilor publici. Acesta are câteva criterii de selectare a informației.

Primul filtru de căutare a informației este după Numele companiei. Până în prezent, sunt integrate datele a peste 251 de mii de companii.

De asemenea, informațiile pot fi căutate după numele și prenumele persoanei, tipul contractului, numele instituțiilor/organizațiilor.

Cu „lupa” pe banii publici

Un instrument util, mai ales pentru jurnaliștii de investigație, este rubrica Conexiuni. Astfel, se pot verifica legăturile anterioare sau actuale între ofertanți și autoritățile contractante pentru a identifica eventuale conflicte de interese sau înțelegeri neconcurențiale între părți.

Bunăoară, în anul 2022,  primăria Colonița din municipiul Chișinău a încheiat un contract de achiziții cu firma „Comod Construct” SRL pentru reparația clădirii Centrului de Sănătate Publică din localitate. După căutarea în platforma OpenMoney.md, vedem însă că anterior, firma „Comod Construct” a încheiat un alt contract de achiziții cu primăria din Colonița pentru efectuarea lucrărilor de reparație la grădinița „Izvoraș” din localitate.

Primara Angela Zaporojan a explicat anterior pentru portalul MoldovaCurata.md că la selectarea ofertei propuse de „Comod Construct” s-a ținut cont de prețul mic și nu este nici o înțelegere dintre părți. Astfel, prin această platformă, jurnaliștii de investigație, pot depista cu ușurință care companii au „abonament” la banii publici.

Jurnalista de investigație, Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, menționează că acest instrument este foarte util și pentru jurnaliștii implicați  în procesul de monitorizare a banilor publici, a cheltuielilor nejustificate sau a abuzurilor în administrarea fondurilor publice. „Am realizat multe investigații jurnalistice folosind această platformă, este utilă, deoarece oferă detalii despre contractele încheiate, achizițiile și bugetele instituțiilor publice. Este un instrument de prevenire a corupției și abuzurilor în domeniul achizițiilor publice”, susține Cornelia Cozonac.

Platforma responsabilizează autoritățile și pe cetățeni

Victoria Popa, expertă anticorupție de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), spune că această platformă care generează, de fapt, date publice, oferă informații accesibile și ușor de înțeles pentru cetățenii care vor să vadă ce companii câștigă tendere în localitatea lor, iar acest lucru poate duce la o mai mare responsabilizare a guvernării locale și a altor instituții publice. „Platforma contribuie la  promovarea transparenței și a responsabilității în cheltuielile publice. Prin utilizarea datelor deschise, platforma prezintă informații privind beneficiarii achizițiilor publice și ai subvențiilor agricole, un pas crucial în combaterea corupției și asigurarea unei alocări corecte, eficiente și juste a fondurilor contribuabililor”, afirmă experta. Ea mai precizează că prin furnizarea informațiilor accesibile cetățenilor, Open Money îi împuternicește să responsabilizeze autoritățile și să ceară o transparență mai mare în procesele decizionale la nivel local, consolidând astfel democrația și implicarea civică în comunitățile lor. „Prin sporirea transparenței în cheltuielile publice, OpenMoney.md contribuie la creșterea încrederii și coeziunii sociale în Moldova, consolidând astfel valorile unei societăți juste și prospere pentru toți cetățenii săi”, conchide reprezentanta CAPC.

Menționăm că datele utilizate de această platformă sunt oferite de Agenția de Guvernare Electronică, dar totodată pot fi accesate gratuit pe portalul guvernamental al datelor deschise Date.gov.md.

Potrivit informației de pe platformă, prima versiune a proiectului OpenMoney.md a fost dezvoltată în anul 2016 în cadrul HACK.CORRUPTION, inițiat de UNDP Moldova și sponsorizat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, însă în prezent au fost integrate mai multe date și informații.

Aliona Zaharia,

reporteră, Asociația Presei Independente (API)                  

Acest material este elaborat cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Opiniile exprimate reprezintă opinia autorilor și nu reprezintă neapărat poziția finanțatorilor și a GIZ. Finanțatorii și GIZ nu influențează în nici un fel selectarea subiectului materialului.

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Cursă eco: Șoferii, inclusiv ministrul Energiei, demonstrează rezistența mașinilor electrice la drumuri lungi

missing
07 septembrie 2024, ora 21:50

Cursă eco cu mașini electrice. Evenimentul de excepție a reunit 20 de mașini electrice, pregătite să parcurgă până la 1000 de kilometri în 24 de ore. Astfel, organizatorii vor să demonstreze scepticilor că și mașinile alimentate la curent sunt rezistente la drumurile lungi. 

Chiar de dimineață, stația de alimentare a mașinilor electrice de pe strada Mihai Viteazul era plină ca niciodată. Asta pentru că peste 20 de șoferi se pregăteau să pornească în primul său maraton auto electric. 

„- E un challenge pentru mine și cei care au acceptat această cursă. - E vorba de o distanță de o mie de kilometri, cum credeți veți avea impedimente? - Sunt sigur că nu va fi niciun impediment. Am mai făcut așa ceva. Am fost până la București cu ea, dar și în alte orașe. Sunt încărcătoare peste tot. Nu văd nicio problemă.” 

„Chiar aș vrea să văd dacă Moldova este pregătită pentru tranzitarea altor mijloace de transport, așa să spunem, din alte țări și chiar pentru mașinile care sunt full electrice, dacă sunt de ajunse stații, care este viteza de încărcare și în cât timp putem parcurge o distanță mai mare." 

„Republica Moldova s-a descurcat destul de bine în ceea ce ține de stațiile pentru încărcare mașinilor electrice. Am o mașină mică cu o capacitate la baterie mică și sper că mă voi descurca așa cum e.”

„- Ce așteptări ai de la această cursă? - Cunoștințe noi cu oameni care la fel sunt entuziasmați de mașinile electrice, ca și mine. Cred că o să fie un trip foarte interesant.”

Participanții au fost împărțiți în echipe a câte doi șoferi și trebuie să parcurgă peste 1000 km prin Moldova în cel mult 24 ore. Asta ar însemna și câteva opriri la stații de încărcare fast charge, care sunt 15 la număr pe traseu. Printre participanți sunt și șapte cetățeni români. 

„Distanța în sine poate părea mare la prima vedere, dar mașina este capabilă să se încarce cu o viteză mare. Vom avea și posibilitatea să explorăm Moldova. Bine nu la pas, dar păstrând vitezele legale.” 

Organizatorii acestei provocări pentru șoferii cu mașini eco spun că astfel vor să convingă scepticii despre rezistența automobilelor care circulă pe bază de curent electric. 

„Această Tesla pe care o vedeți aici este deținătoarea recordului mondial de cel mai mare număr de kilometri parcurși pentru orice mașină electrică. Deci are două milioane 145 de mii de kilometri”, a declarat unul dintre organizatorii maratonului, Ilie Toma.

În competiție s-a aventurat și ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

„S-au aplanat problemele care existau anterior și cele legate de mașinile electrice, dar și cele de infrastructura de încărcare. Asta era o constrângere reală care nu permitea să spunem creșterea mai vertiginoasă a numărului de mașini electrice. Așa că vreau să particip, să mă conving și eu singur”, a menționat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Evenimentul „Fast and green: 1000 km” este organizat cu susținerea financiară a Uniunii Europene, PNUD Moldova și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. Actualmente, în Moldova sunt înregistrate în jur de 4.000 de mașini electrice, cu aproximativ 60 la sută mai multe decât acum doi ani. A crescut și numărul stațiilor de încărcare rapidă, care pot fi găsite aproape în toate raioanele țării. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.