Mai multe școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost lovite de majorări semnificative ale taxelor pentru serviciile comunale. Într-un comunicat, Guvernul menționează că au fost crescute taxele la energia electrică, energia termică, gaze naturale, apă și canalizare și califică acțiunile Tiraspolului drept „abuzive și discriminatorii”. Executivul a promis să intervină pentru a compensa cheltuielile adiționale suportate de școlile afectate.
Potrivit Guvernului, tariful pentru energia electrică în aceste școli a fost majorat de la 0,76 lei la 1,75 lei pentru un kWh. Costurile pentru energia termică au crescut de la 353,18 lei/392,2 lei la 937,15 lei/943,24 lei pentru o Gcal. Un metru cub de gaze naturale ar urma să coste 3,52 lei, cu 3,14 lei mai mult, iar tariful pentru apă și canalizare a crescut de la 14,9 lei la 23,04 lei pentru 1 m³.
„Măsurile unilaterale ale Tiraspolului față de instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, aplicate diferențiat față de alte instituții de învățământ din regiune, constituie noi acțiuni abuzive și discriminatorii în dosarul școlilor”, au reacționat autoritățile centrale.
În acest context, Biroul politici de reintegrare și Ministerul Educației și Cercetării vor interveni cu măsurile de suport necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate.
Executivul mai menționează că Tiraspolul refuză convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație, unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri.
„Subiectele reîntoarcerii sediilor instituțiilor de învățământ sau oferirii altora potrivite procesului de studii și necesităților, transmiterii citațiilor ilegale tinerilor din cele 8 școli și care sunt luați la evidență pe malul drept, ori solicitărilor către administrațiile instituțiilor de învățământ de a prezenta liste nominale ale tinerilor pentru a fi luați la evidență militară ori pentru a fi înrolați în așa-zisele structuri de forță, barierelor artificiale în calea liberei circulații pentru profesori/personalul instituțiilor de învățământ menționate și a bunurilor destinate pentru acestea, constituie o mică parte din problemele majore întâmpinate”, se mai arată în comunicat.
În regiunea transnistreană activează opt școli cu predare în limba română.