Reinventăm educația. Este sloganul programului de promovare a educației de calitate și a oportunităților de învățare pe parcursul vieții pentru toți, lansat astăzi cu suportul UE. Cu un buget total de 10 milioane de euro, inițiativa își propune să contribuie la fortificarea sistemului de învățământ și la crearea unui mediu modern și incluziv pentru toți copiii.
Prezent la evenimentul de lansare „Reinventăm educația: O școală modernă pentru fiecare copil”, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a reiterat importanța asigurării accesului la educație pentru toți copiii, dar și despre contribuția esențială a UE și a partenerilor de dezvoltare în acest proces.
„Apreciem deschiderea partenerilor care au conceptualizat acest proiect reieșind din prioritățile MEC și au avut flexibilitatea de a susține ceea ce urmează să se întâmple în educație în următorii 2-3 ani. Sunt câteva elemente cheie pe care le va aborda proiectul și care ne va ajuta să consolidăm sistemul nostru educațional”, a menționat Dan Perciun.
Acesta a făcut referire la implicarea proiectului în crearea rețelei școlilor model, formarea rețelei de mentori naționali în cadrul INEL, dar și la proiectarea didactică.
„De peste un deceniu UE este un partener strategic pentru dezvoltarea sectorului educațional din Moldova. Astăzi, mai mult ca oricând, educația și competențele se află în centrul cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova în cadrul procesului de integrare europeană pe care Moldova l-a întreprins de la obținerea statutului de țară candidată în 2022”, a declarat Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Cu un buget total de 10 milioane de euro, programul va îmbunătăți competențele digitale ale cadrelor didactice, va sprijini dezvoltarea resurselor educaționale digitale și va crea Platforma de Resurse Educaționale Deschise.
Din cele 35 de școli model selectate de Guvernul Republicii Moldova, 10 au fost alese de Uniunea Europeană, UNICEF și PNUD pentru a fi renovate și dotate cu echipament modern pentru a crește accesul la educație de calitate a elevilor, în special din mediile defavorizate.
„Contribuția noastră la această inițiativă include modernizarea infrastructurii școlare, furnizarea de resurse TIC moderne, abilitarea profesorilor și a managerilor școlari în domeniul digitalizării. Alături de partenerii noștri, ne angajăm să ne implicăm pe deplin în crearea unui mediu școlar unde fiecare copil își poate dezvolta pe deplin potențialul”, a adăugat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Școlile selectate vor promova dezvoltarea competențelor STEEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte, Antreprenoriat, Matematică) și vor fi asigurate cu autobuze școlare, pentru a facilita accesul elevilor din zonele rurale. În plus, vor fi organizate activități de orientare profesională pentru a contribui la îmbunătățirea legăturii dintre învățământul general și piața muncii.
UNICEF va sprijini digitalizarea în aceste școli, și va oferi suport în reconfigurarea sistemului de dezvoltare profesională pentru profesori și manageri școlari. Totodată, vor fi procurate tehnologii asistive, iar profesorii și cadrele didactice de sprijin vor fi instruiți cu privire la utilizarea acestora.
„Incluziunea aduce beneficii tuturor elevilor, nu doar celor cu cerințe educaționale speciale. Pe măsură ce societatea devine tot mai interconectată și globalizată, importanța pregătirii elevilor pentru a se dezvolta în medii diverse și multiculturale devine tot mai importantă”, a menționat Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova.
Pentru a îmbunătăți competențele digitale generale ale cetățenilor și pentru a avansa pe agenda digitalizării, PNUD va acorda suport în dezvoltarea și pilotarea Programului național de competențe digitale pentru adulți.
Programul „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe parcursul vieții pentru toți” marchează angajamentul Uniunii Europene, Ministerului Educației și Cercetării, UNICEF și PNUD pentru transformarea sistemului de învățământ general și construirea unui viitor mai prosper pentru toți copiii.