Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 963: Moscova anunță că a respins un atac ucrainean. Gazprom, contract gigant cu Serbia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

29 martie 2024, ora 14:56

Armata rusă a atacat cu drone districtele Pavlograd, Krivoi Rog, Dniprovsk și Kamianske, în dimineața zilei de 29 martie. În zona Dnipro au fost distruse 4 rachete. Potrivit guvernatorului regional, Serhii Lisak, cel puțin 10 oameni au fost răniți, printre care și o copilă de 5 ani. Un blogger din afara oraşului Kamianske, un oraş-port de peste 200.000 de locuitori cu o centrală hidroelectrică aflată în amonte de râul Nipru, a raportat un crater de patru metri adâncime şi zece metri lăţime în district.

UPDATE MApN a transmis vineri că la Brăila ar fi găsit „elemente ale unei posibile drone” care ar fi căzut pe teritoriul românesc. Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală care vorbea de prăbușirea unei drone militare. Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri prima reacție cu privire la drona căzută joi seara la 8 kilometri de Brăila. „Acum câteva minute am vorbit cu dl ministru al Apărării. De aseară s-a închis perimetrul. Se desfășoară o anchetă. Nu este prima, mi-aș dori să fie ultima, n-a pus viața în pericol nimănui”, a spus Ciolacu.

UPDATE Ucraina a primit o tranșă de finanțare de 1,5 miliarde de dolari în cadrul unui program al Băncii Mondiale, a declarat vineri premierul Denîs Șmîhal, potrivit Reuters. Ucraina se bazează pe ajutorul financiar din partea partenerilor săi occidentali, dar ajutorul extern s-a diminuat în primele două luni ale acestui an, iar un pachet de asistență din partea SUA este blocat de luni de zile de republicanii din Congres american.

UPDATE Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat vineri că rușii au fost atacate instalații energetice din șase regiuni, relatează Reuters. El a spus că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a securiza infrastructura critică și pentru a proteja populația. Compania ucraineană de stat Naftogaz a anunțat că instalațiile sale au fost atacate vineri dimineață.

UPDATE Oleksandr Sîrskî, comandantul armatei ucrainene, a declarat vineri pentru presa ucraineană că numărul de soldați necesari pe front „a fost redus semnificativ” după ce au fost revizuite resursele, relatază Reuters. În decembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata a propus mobilizarea a încă 500.000 de soldați. Numit în fruntea armatei în urmă cu o lună, Sîrski a declarat vineri că acest număr a fost „redus semnificativ”, dar nu a precizat ce număr de noi soldați consideră el că este necesar pentru armată.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat cotidianului moscovit Izvestia că planul de pace propus de Ucraina este inutil, deoarece se bazează pe noțiuni inacceptabile, cum ar fi retragerea Moscovei din zonele pe care le-a capturat, transmite Reuters.

UPDATE În noaptea de vineri, 29 mai 2024, forțele de ocupație ruse au atacat din nou masiv Ucraina cu rachete. Au fost înregistrate lansări de rachete de la aeronave Tu-95MS , Kinjal, rachete ghidate de aeronave, balistică din Crimeea, precum și drone de atac. Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au raportat despre lansări de la Tu-95MS. Anterior, mai multe avioane inamice au fost înregistrate decolare de pe aerodromul Olenya. Este situat în regiunea Murmansk a Rusiei.

UPDATE Ucraina are nevoie de mai mult ajutor militar din partea aliaților săi pentru a face față unei așteptate ofensive rusești de amploare, care ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai sau în iunie, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului CBS News.

UPDATE Explozii au fost auzite vineri dimineață în regiunile ucrainene Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi și în orașul Dnipro, în timp ce rachete de croazieră rusești au fost reperate în spațiul aerian ucrainean, a relatat postul ucrainean Suspilne. Nu este clar dacă rachetele au atins vreo țintă, notează Reuters.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a adresat un apel insistent președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, pentru „adoptarea rapidă” a unui vast program de ajutor militar „vital” pentru țara sa, pe fondul intensificării atacurilor rusești, potrivit AFP.

UPDATE Un avion militar rusesc s-a prăbușit joi în mare, în largul portului Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul regiunii ocupate de Rusia. Autoritățile au anunțat că pilotul s-a catapultat în siguranță și a fost preluat de salvatori. Anterior, canalele rusești de Telegram au anunțat că un avion de luptă rusesc Su-35 s-a prăbușit în apropiere de Sevastopol. Nu este deocamdată clar ce a cauzat incidentul. Crimeea a fost frecvent, în ultima vreme, ținta atacurilor ucrainene.

UPDATE Rusia a blocat joi prin veto reînnoirea anuală a comisiei de experți ai ONU care monitorizează respectarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale de dezvoltare a armelor nucleare și rachetelor balistice.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Ion Paladi, așa cum nu l-ai mai văzut! Imagini exclusive din culisele primului videoclip de muzică ușoară
/VIDEO/ Ion Paladi, așa cum nu l-ai mai văzut! Imagini exclusive din culisele primului videoclip de muzică ușoară
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Și-a deschis propria școală de olărit, în Găgăuzia. Povestea meșterului care lucrează cu imprimantă laser 3D
/VIDEO/ Și-a deschis propria școală de olărit, în Găgăuzia. Povestea meșterului care lucrează cu imprimantă laser 3D

/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie

missing
13 octombrie 2024, ora 18:31

De mai bine de doi ani și jumătate, atât autoritățile noastre, cât și oficialii din Occident spun la unison că, după Ucraina, Republica Moldova este a doua țară cea mai afectată de război. 

Evident că suntem într-o criză de securitate, cum nu a mai fost după încheierea celui de-al doilea Război Mondial, dar cât timp ne bucurăm de pace, ne frământă altă problemă -  portofelul. 

Mai exact, care este impactul războiului din țara vecină asupra economiei țării noastre- există doar pierderi economice sau și beneficii? Chiar dacă sună cinic... La acestea și alte întrebări vom încerca să găsim răspuns de la Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie:

/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.