Dreptul la sănătate este fundamental, însă cu toate astea nu toți locuitorii Moldovei au acces la investigații și servicii medicale. Pentru a preveni răspândirea tuberculozei în societate, specialiștii Institutului de Ftiziopneumologie se deplasează singuri în sate. De această dată, cabinetul radiologic mobil a ajuns în raionul Nisporeni. Vestea că pot fi consultați gratuit și aproape de casă i-a bucurat mult pe oameni. Așa că zeci de persoane au așteptat în rând pentru a-și verifica plămânii.
Mai mulți locuitori din satele Brătuleni, Cârnești și Băcșeni au venit la centrul de sănătate din satul Boldurești pentru a-și verifica plămânii, unde îi aștepta un cabinet radiologic mobil. Și pentru că în mediul rural nevoile sunt mari, iar posibilitățile mici, oameni au așteptat în rând câteva ore pentru a face radiografii.
„De vreo oră jumate stau.- Totuși ați venit să vă verificați sănătatea?- Păi da, este în interesul nostru, este despre sănătatea noastră”.
„O dată pe an venim la radiografie.- Stați pe scăunel, veți aștepta mai mult?- Da aștept să treacă cei din față, după vom trece și noi”.
„Este foarte bine, o opțiune comodă pentru toți, mulți nu au posibilitatea să meargă la Nisporeni sau la Chișinău”.
Bărbatul din imagini, de ani buni, trăiește cu un singur plămân. Cu toate astea, bătrânul recunoaște că nu merge prea des la medic, așa că a profitat de ocazie și a venit la cabinetul radiologic mobil să-și verifice starea de sănătate.
„Nu îl mai am demult.- Fumați sau din ce cauză?- Da, din cauza fumatului. Odată în an trebuie să venim, doar că ne aduce din alt sat. Sunt mulțumit pentru că medicii au grijă de noi, oamenii”.
„Aveți încredere în aceste servicii?- Da, sigur. La Nisporeni e la fel, aici trecem toți odată, după ne duce acasă”.
Echipele mobile se deplasează îndeosebi în localitățile în care nu sunt medici de familie, iar accesul oamenilor la serviciile medicale este limitat.
„Vorbim de un grup de persoane cărora le este greu să se deplaseze, nu în toate localitățile sunt este un medic de familie sau asistent medical care să fie permanent, vin doar odată pe săptămână sau de două ori și atunci în suportul activităților făcute de asistența medicală primară, noi venim cu instalațiile radiologice mobile”.
Specialiștii spun că investigațiile au scopul de a preveni răspândirea tuberculozei, care este contagioasă și potențial fatală dacă nu este tratată. Aceasta atacă de obicei plămânii, dar poate afecta și alte organe.
„Clar că este mult mai ușor să ajungem la acest grup de persoane și să se implice în activitățile de screening sau depistarea precoce a tuberculozei, de ce este importantă această activitate, cu cât mai precoce depistăm tuberculoza cu atât mai ușor va fi tratată, cu atât mai bune vor fi rezultatele și practic prevenim răspândirea tuberculozei în societate”.
Consultațiile profilactice gratuite sunt acoperite din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. În 2023, în țară au fost depistate 2168 de cazuri de tuberculoză, cu aproximativ 50 mai multe față de anul 2022. Anul trecut, din cauza tuberculozei au murit peste 180 de oameni.