Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 935: Atac în Rusia, bloc bombardat la Harkov și prognoza lui Budanov. ISW: Kievul avansează la Kursk

/VIDEO/ Experiența Estoniei, bună de urmat: TV8 vă arată, timp de o săptămână, evoluția acestei țări pe drumul european

missing
30 martie 2024, ora 10:34

Republica Moldova are nevoie de susținere și mai multă expertiză în procesul de negocieri și aderare la Uniunea Europeană. Această expertiză ar putea fi obținută foarte ușor din partea Estoniei, care a aderat la spațiul comunitar acum 20 de ani. Cele două țări au mult mai multe lucruri în comun decât se pare la prima vedere. Și Estonia, și Moldova au trecut prin valurile deportărilor staliniste, iar independența față de Uniunea Sovietică nu a fost câștigată fără sacrificii. Totuși, în anii 2000 țara a ales cursul integrării europene. O echipă TV 8 a efectuat o vizită de câteva zile în Estonia în contextul în care în curând se împlinesc 20 de ani de când această țară a devenit membră a spațiului comunitar. Timp de o săptămână vă vom prezenta o serie de reportaje despre evoluția acestei țări și cum ne-ar putea ajuta experiența estonienilor să reformăm și să modernizăm mai rapid țara.

Estonia a obținut independența față de Uniunea Sovietică la 20 august 1991, cu doar o săptămână înaintea Republicii Moldova. Ruptura istorică a avut loc și acolo cu o mare mișcare de eliberare națională, care a reunit toate cele trei republici baltice. Aproape 2 milioane de oameni din Estonia, Letonia și Lituania au format un lanț uman de peste 600 km, de la Tallin până la Vilnius, pentru a protesta împotriva ocupației sovietice.

„Puteți vedea pozele în care noi toți ne țineam de mână, nu găsesc cuvinte, e emoționant. Aici noi am decis că noi suntem responsabili să trăim în țara în care vrem să trăim și că toți trebuie să ne implicăm, este locul nostru sfânt”.

„Unul dintre cele mai simbolice monumente din Tallin este memorialul victimelor comunismului. Este vorba despre două ziduri negre, pe care sunt scrise numele a peste 40 de mii de estonieni, care au fost deportați în Siberia. Au fost urcați în vagoane, iar mulți dintre ei nu s-au mai întors aici niciodată”.

„Au mers în vagoane pentru animale timp de trei săptămâni. Bunelul avea gospodărie au trăit bine și i-au luat tot și i-au dat o condamnare pentru toată viața”.

La 25 martie estonienii au comemorat 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste. Sute de oameni s-au adunat în centrul capitalei Tallin, unde au aprins mii de lumânări și au ținut un minut de reculegere. Se spune că nu există nicio familie în Estonia care să nu fi fost afectată de deportările staliniste. Această femeie are cetățenie estoniană și spune că avea opt ani atunci când a fost deportată împreună cu buneii săi în Siberia. După moartea lui Stalin ea s-a întors acasă, însă buneii săi au murit acolo.

„Era foarte frig, nu aveam cu ce ne îmbrăca și nici ce mânca. Nu înțelegeam de ce nimeni nu ne dă ceva de mâncare. Bunelul și bunica erau stresați, mă temeam să îi întreb ceva, nimeni nu dorea să vorbească. Am stat acolo patru ani. Războiul trebuie să se termine, trebuie să trăim pașnic”.

„Au fost luați din casă și duși undeva în pădure, în nămol , mulți nu s-au întors. Multe rude de ale mele sunt în listă, este trist, e cam aceeași ce se întâmplă acum în Ucraina”.

Zilele trecute, în cadrul unei vizite la Tallin, mai mulți jurnaliști moldoveni au avut posibilitatea să discute inclusiv cu președintele Estoniei. Oficialul a precizat că și acolo populația a fost divizată, astfel că spre sfârșitul anilor 90 au avut multe polemici privind beneficiile aderării la UE. Le-a luat în jur de zece ani să convingă populația că blocul comunitar este opțiunea ideală, iar după finalizarea negocierilor, a fost organizat un referendum.

„Au fost 50 procente pentru și 50 împotrivă, dar președintele de la timpul acela a călătorit mult și a explicat importanța Uniunii Europene și oamenii au decis să aderăm. Noi și acum avem încă diferențe și trebuie să ne apărăm opiniile noastre în fața Parlamentului European, în fața Comisiei Europene. Este o călătorie lungă, cu urcușuri și coborâșuri, dar dacă simțiți asta, doriți asta o să deveniți membru al UE”.

Estonienii spun că sunt mulțumiți de schimbările pe care le-a adus Uniunea Europeană în țara lor.

„Sunt aici de foarte mulți ani, de când era încă Uniunea Sovietică, totul e schimbat acum, nimic nu mai este la fel. Oamenii trăiesc mai bine și sunt sigur că sunt mai fericiți acum”.

„Nivelul de corupție la noi este foarte mic, desigur asta a impulsionat dezvoltarea țării. În primul rând trebuie să rezolvi problema corupției și doar după poți face reforme mari. Ce vă doriți? - Siguranță, un mediu prietenos pentru creșterea copiilor și oportunități pentru educație și muncă”.

„Noi am rămas cu 50 de ani în urmă de alții și în cei 20 de ani nu putem să-i depășim. Nu trebuie schimbat nimic, totul e bine, vom reuși. Dacă nu ne vor bombarda, atunci va fi totul bine”.

„În Estonia, la Tallin transportul public este organizat impecabil, autobuzele ajung la secundă, sunt confortabile, frumoase, de automobil personal nici nu am nevoie. Foarte rapid a crescut șomajul, oamenii economisesc”.

„A venit UE, la început am crezut că ne va influența negativ viața, dar la mine personal cu timpul viața s-a îmbunătățit. Sigur sunt plusuri și minusuri ca în tot, în special în ultima perioada s-au schimbat multe, are legătură sigur cu războiul. Foarte rapid a crescut șomajul, oamenii economisesc, este criza economică”.

La Tallin am discutat și cu ambasadorul Republicii Moldova, Ion Stăvilă. Diplomatul spune că Estonia s-a angajat să susțină plenar țara noastră în procesul de aderare la UE, iar experiența acestei țări și faptul că a trecut prin provocări similare ne-ar putea ajuta să grăbim cu câțiva ani dezvoltarea țării.

„Ce ne interesează pe noi, practic tot. Dacă vorbim de procesul negocieri privind aderare la UE, ne interesează experiența Estoniei practic în toate cele 33 de capitole, dar avem și un interes deosebit în domeniul digitalizării. Există proiecte concrete în ceea ce privește digitalizarea sistemului sănătății publice în RM, digitalizarea sistemului educațional. Din 2006 până în momentul de față Estonia ne-a oferit peste zece milioane de euro pentru implementarea a peste 260 de proiecte”. 

„În 2024 se împlinesc 20 de ani de când Estonia a aderat la Uniunea Europeană. În această perioadă economia țării s-a dezvoltat, iar acum este considerată ca fiind una foarte avansată. Totodată, în prezent Estonia este cea mai digitalizată țară din lume, ceea ce a redus considerabil indicele corupției. În 2023, salariul mediu lunar a fost de aproape 1600 de euro, iar PIBul pe cap de locuitor este cel mai mare dintre fostele republici ale URSS”.

În prezent, populația Estoniei este de aproximativ 1,4 milioane de oameni. Odată cu aderarea la UE, această țară baltică a aderat și la NATO. Săptămâna viitoare vom difuza mai multe materiale despre dezvoltarea acestei țări în cadrul Uniunii Europene și ce lecții prețioase poate învăța de la estonieni Republica Moldova.

Găgăuzialand, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.

/VIDEO/ Chișinău inundat, motiv de distracție pentru tineri: Scena din "Titanic" sau "Hora din Moldova", în mijlocul străzii pline de apă
/VIDEO/ Chișinău inundat, motiv de distracție pentru tineri: Scena din "Titanic" sau "Hora din Moldova", în mijlocul străzii pline de apă
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ L-au adus la lacrimi. Gabriel Nebunu, declarații șocante despre showbizul autohton și relația cu Zinaida Julea: „E idolul meu”
/VIDEO/ L-au adus la lacrimi. Gabriel Nebunu, declarații șocante despre showbizul autohton și relația cu Zinaida Julea: „E idolul meu”
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Transformă trotuarele și piețele în scene de spectacol. Poveștile a doi artiști stradali, care încântă trecătorii din Chișinău
/VIDEO/ Transformă trotuarele și piețele în scene de spectacol. Poveștile a doi artiști stradali, care încântă trecătorii din Chișinău

Atenție! Alertă de călătorie în Austria: Se așteaptă condiții meteo severe

missing
15 septembrie 2024, ora 23:04

Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o alertă de călătorie pentru cetățenii moldoveni aflați în Austria sau care intenționează să călătorească acolo. Până pe 17 septembrie, în anumite regiuni se așteaptă condiții meteorologice severe, cu ploi torențiale și vânt puternic, care pot ajunge la 200-300 litri de apă pe metru pătrat.

Autoritățile austriece au emis un cod portocaliu de ploi abundente pentru mai multe regiuni, inclusiv Austria Inferioară, Austria Superioară, Viena, Salzburg, nordul landului Burgenland, nordul Styriei și nord-estul Tirolului. 

Aceste fenomene pot provoca inundații și alunecări de teren, care pot duce la întârzieri sau anulări ale zborurilor, blocarea căilor ferate și întreruperi ale utilităților publice.

Ambasada recomandă cetățenilor să fie prudenți, să verifice sursele locale de informare și să fie pregătiți pentru eventuale perturbări în transport și alimentarea cu energie.

În caz de urgență, contactați:

Ambasada Republicii Moldova în Austria:

  • Telefon: +43 196 110 30
  • Telefon de urgență: +43 660 961 91 82

Servicii de urgență în Austria:

  • Pompieri: 122
  • Poliție: 133
  • Servicii gaz: 128
  • Salvare montană: 140
  • Medic de urgență: 141
  • Ambulanță: 144

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.