Ziua de 1 aprilie este, în fiecare an, prilej de voie bună, fiindcă marcăm Ziua Păcălelilor. Unii istorici speculează că Ziua Păcălelii datează din 1582, când Franța a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, așa cum a cerut Consiliul de la Trent, în 1563. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an a început cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.
Oamenii care au întârziat să primească vestea sau nu au recunoscut că începutul noului an s-a mutat la 1 ianuarie și au continuat să-l sărbătorească în ultima săptămână din martie până la 1 aprilie, au devenit obiectul glumelor și farselor și au fost numiți „nebunii de aprilie”.
Există, de asemenea, speculații că Ziua Păcălelii a fost legată de echinocțiul de primăvară, sau prima zi de primăvară în emisfera nordică, când Mama Natură a păcălit oamenii cu vremea schimbătoare și imprevizibilă.
Istoria Zilei Păcălelilor
Ziua Păcălelii s-a răspândit în toată Marea Britanie, în timpul secolului al XVIII-lea. În Scoția, tradiția a devenit un eveniment de două zile, începând cu „vânarea gowk-ului”, în care oamenii erau trimiși după o pistă falsă (gowk este un cuvânt pentru pasărea cuc, un simbol pentru prost) și urmat de Ziua Tailie, care implica farse jucate pe spatele oamenilor, cum ar fi fixarea cozilor false sau semne precum „loviți-mă”.
Farse de Ziua Păcălelilor
În vremurile moderne, oamenii au făcut eforturi mari pentru a crea farse elaborate de Ziua Păcălelii. Ziarele, posturile de radio și TV și site-urile web au participat la tradiția de 1 aprilie de a raporta afirmații fictive scandaloase care au păcălit audiența.
În 1957, BBC a raportat că fermierii elvețieni se confruntă cu o recoltă record de spaghete și a arătat imagini cu oameni care recoltează tăieței din copaci.
În 1985, scriitorul Sports Illustrated, George Plimpton, a păcălit mulți cititori când a publicat un articol inventat despre un aruncător începător pe nume Sidd Finch, care putea arunca o minge rapidă cu peste 168 de mile pe oră.
În 1992, National Public Radio a difuzat un spot în care fostul președinte Richard Nixon spunea că va candida din nou pentru președinție... doar că era un actor, nu Nixon, iar scena a fost o farsă de Ziua Păcălelilor care a luat țara prin surprindere.
În 1996, Taco Bell, lanțul de restaurante fast-food, a păcălit oamenii când a anunțat că a fost de acord să cumpere Liberty Bell din Philadelphia și intenționează să-l redenumească Taco Liberty Bell.
În 1998, după ce Burger King a făcut reclamă la un „Whopper pentru stângaci”, zeci de clienți au cerut un astfel de sandviș.
Pentru cei obișnuiți cu farsele, există întotdeauna farsa clasică de Ziua Păcălelilor de a acoperi toaleta cu folie de plastic sau de a schimba conținutul recipientelor de zahăr și sare.
Iată o serie de păcăleli de 1 aprilie pe care le poți face celor dragi:
– Pune în pasta de dinți usturoi tocat mărunt;
– Pune în cutia de lapte colorant alimentar;
– Schimbă sarea cu zahărul și fii atent la expresia feței când vor gusta din mâncare;
– Pune peste noapte un bol de lapte cu cereale în congelator și lasă-l să înghețe. Dimineață, oferă bolul cu cereale pentru a fi servit la micul dejun. Pune o lingură lângă bol, pentru a nu observa că laptele este înghețat;
– Desenează păienjeni pe hârtia igienică;
– Pregătește un „desert delicios” - mere glazurate din cepe;
– Când un membru al familiei doarme, pune-i frișcă în palmă, iar apoi gâdilă-l la nas astfel încât să se scarpine cu mâna plină de frișcă;
– Pune sare fină pe periuțele de dinți din baie. Cumpără biscuiți și înlocuiește-le crema cu pastă de dinți. Acum, servește-i pe toți din casă;
– Printează desene cu gândaci și lipește-le pe interiorul lămpilor;
– Pune mentosane în cuburile de gheață pe care le bagi la congelator. Dă-le câte un cub de gheață celor din familie care obișnuiesc să bea cola;
– Înlocuiește înghețata din cutie cu gheață pisată și servește-i pe cei din casă;
– Ia un deodorant cremă, scoate din el pasta și pune în loc pastă de brânză. Va fi o adevărată surpriză pentru cel care pică în plasă de 1 aprilie;
– Coase șosetele de mână sau la mașină. Sau pune-le puțină făină în ele. Cineva tot se va bucura de farsa ta;
– Umple holul casei cu pahare goale de plastic. Poți scrie ceva cu ele dacă tot ai de aranjat;
– Pune colorant alimentar pe robinetul de apă. Nimeni nu-și dorește dimineața să se spele cu apă roșie, galbenă, albastră;
– Dă cu lac de unghii pe săpunul de mâini;
– Lipește ochișori pe toate produsele din frigider, astfel că cine îl va deschide, va avea impresia să toate alimentele se holbează la el.
Surse: Antena3, Libertatea, history.com.