Într-un Chișinău tot mai sufocat de ambuteiaje și poluare, o soluție simplă, care ar fluidiza considerabil traficul este transportul alternativ. Trotinetele și bicicletele electrice sunt o opțiune rapidă, sigură și ecologică, doar că în capitala țării noastre nu există infrastructură pentru ele. Un proiect care prevede amenajarea, până în 2026, a pistelor pentru biciclete și trotinete, pe străzile principale ale orașului se prăfuiește la primărie deja de 5 ani și nu este clar care îi va fi soarta.
Împreună cu doi amici, Marin Toma a lansat acum doi ani un start-up de închirieri a bicicletelor electrice pentru curierii din Capitală, care între timp s-a transformat într-o adevărată afacere de succes, fiind extinsă și la București.
„În primul rând, ajutăm oamenii care nu au o metodă de transport să înceapă să lucreze în livrări. În al doilea rând avem un impact foarte redus de CO2, comparativ cu mașinile, iar curierii care livrează cu ibike-ul nostru se mișcă mult mai rapid respectiv fac mai mulți bani”, a menționat Cofondator,Marin Toma.
În prezent, compania oferă spre chirie un număr de peste 170 de biciclete electrice în ambele capitale, iar planurile tinerilor nu se opresc aici. Bicicletele lor sunt întrebate datorită faptului că sunt adaptate așa încât procesul de livrare să fie cât mai eficient.
„ Timp de trei ani am căpătat experiență și feedback de la peste 600 de clienți și am reușit să dezvoltăm intern, de la zero, propria noastră bicicletă electrică. Aceasta va avea o baterie de două ori mai mare, securitate sporită prin model propriu de IOT și în general este mult mai fiabilă”, a subliniat co-fondatorul Marin Toma.
Afacerea tinerilor ar putea să prospere dacă nu ar avea un mare impediment - lipsa infrastructurii pentru mijloacele alternative de transport din Chișinău.
„ Strada 31 august este una dintre puținele porțiuni de drum din Chișinău, adaptate pentru transportul alternativ. Pista pentru bicicliști le permite conducătorilor acestor mijloace de transport să circule în siguranță, lucru mai puțin întâlnit pe străzile supraaglomerate din oraș”.
Bicicleta electrică a devenit mijlocul principal de transport pentru Petru Bivol, în condițiile în care traficul din Capitală devine de la an la an tot mai infernal. Deși circulă în fiecare zi și are suficientă experiență, bărbatul recunoaște că orice călătorie pe străzile din Chișinău este o adevărată provocare.
„Eu care deja am o experiență mai îndelungată, pentru mine este mai ușor să mă adaptez, spre exemplu la neatenția șoferilor sau vorbitul la telefon, pe care îl întâlnesc foarte frecvent la șoferi, aflându-mă în trafic cu bicicleta. Îmi este frică cumva să nu dea cu spatele și să nu mă vadă sau să deschidă ușa, neasigurându-se în oglinda retrovizoare, în asemenea caz eu pot să cad jos. Încerc să fiu atent, să reduc viteza.”
În anul 2020, primăria Chișinău a inițiat un proiect care prevede construcția, până în 2026 a unei rețele de piste pentru transportul alternativ, cu o lungime totală de 200 km, care să lege toate sectoarele orașului.
„ În Primăria municipiului Chișinău există deja Strategia de dezvoltare a pistelor și benzilor pentru cicliști, doar că, cu părere de rău, ea se prăfuiește acolo. Dacă o deschideți puteți să găsiți ce ar fi trebuit să fie făcut în anul 2023, 24,25, respectiv undeva prin anul 2026 trebuia să avem deja toate pistele și benzile pentru cele mai importante străzi din Chișinău”, a menționat activistul civic, asistent CMC, Rodion Gavriloi.
Potrivit activistului civic Rodion Gavriloi, apariția pistelor pe străzile principale ale orașului ar fluidiza simțitor traficul intens din Chișinău, datorită faptului că toți mai mulți chișinăueni ar fi dispuși să renunțe la automobile în favoarea transportului alternativ.
„Faceți presiuni asupra autorităților publice locale, asupra primăriei, ca aceasta să creeze transport public de calitate, sigur, trotuare sigure și piste și benzi pentru cicliști, iar cicliștii vor apărea în curând. Fiecare ciclist înseamnă minus o mașină în trafic”, a subliniat activistul civic Rodion Gavriloi.
Responsabilii de la Regie Transport Electric, în gestiunea carora se află proiectul, nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne spune la ce etapă se află implementarea acestuia și de ce până în prezent, nu s-a facut mai nimic la acest capitol.