Breaking newsRăzboi în Ucraina, ziua 1044: Gaz tăiat, drone distruse și soldați pe trotinete. Politico: Europa așteaptă o perioadă turbulentă

Papa Francisc a dat instrucţiuni despre cum doreşte să fie oficiată înmormântarea lui

missing
02 aprilie 2024, ora 19:53

Papa Francisc a spus cum şi-ar dori sa fie oficiată în cele din urmă înmormântarea lui într-o carte cu interviuri acordate corespondentului la Vatican al ziarului spaniol ABC, citat de G4Media.

El a spus că va avea un sicriu închis şi nu va fi expus pe catafalc pentru ritualul de înmormântare. Pontiful argentinian, în vârstă de 86 de ani, care a avut o serie de probleme minore de sănătate în ultima vreme şi care foloseşte un scaun cu rotile din cauza problemelor la genunchi, a spus că vrea să fie îngropat „cu demnitate ca orice creştin”, potrivit interviurilor publicate în cartea „El Sucesor”, scrisă de Javier Martinez-Brocal.

Reamintind înmormântarea predecesorului său, Benedict al XVI-lea, Francisc a spus: „Va fi ultima celebrată astfel, cu trupul Papei expus în afara sicriului, pe un catafalc. Am vorbit cu maestrul de ceremonii şi am eliminat aceasta şi multe altele, pentru că ritualul era prea încărcat”, a afirmat el.

Papa a confirmat că a dat deja instrucţiuni să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, spre deosebire de predecesorii săi, care au fost cu toţii îngropaţi în Bazilica Sfântul Petru.

Papa Francisc a spus că bazilica mariană îi este dragă încă de înainte de a deveni Papă în 2013. El a spus că obişnuia să meargă adesea acolo şi să se roage când era Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires, înainte de a fi ales după demisia lui Benedict.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Primele măsuri de urgență: Cât gaz a rămas în stânga Nistrului. Tiraspolul evită oferta Chișinăului
/VIDEO/ Primele măsuri de urgență: Cât gaz a rămas în stânga Nistrului. Tiraspolul evită oferta Chișinăului
/VIDEO/ Tragedie pe șosea, în noaptea de Revelion: Un tânăr și mama sa au murit
/VIDEO/ Tragedie pe șosea, în noaptea de Revelion: Un tânăr și mama sa au murit
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1043: Moment istoric, problema Moldovei și an cu temeri. Zelenski: Ucraina ar trebui să bată Rusia în 2025
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1043: Moment istoric, problema Moldovei și an cu temeri. Zelenski: Ucraina ar trebui să bată Rusia în 2025
/VIDEO/ Zi rară în Chișinău: Liniște, trafic degajat și atmosferă de sărbătoare la Târgul de Crăciun
/VIDEO/ Zi rară în Chișinău: Liniște, trafic degajat și atmosferă de sărbătoare la Târgul de Crăciun
/FOTO/ Imagini ca din poveste în Moldova și România: Aurora boreală a făcut spectacol de culori pe cer
/FOTO/ Imagini ca din poveste în Moldova și România: Aurora boreală a făcut spectacol de culori pe cer

externe

Război în Ucraina, ziua 1044: Gaz tăiat, drone distruse și soldați pe trotinete. Politico: Europa așteaptă o perioadă turbulentă

02 ianuarie 2025, ora 17:49

Europa se aşteaptă la o perioadă turbulentă în noul an. Realegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA este încă un șoc, după pandemia de coronavirus şi războiul din Ucraina. Politicile noului lider de la Casa Albă faţă de NATO şi tarifele vamale vor provoca şi mai multă instabilitate pe un continent în care establishmentul care elaborează politici este deja șubred. 

Pe măsură ce noul echilibru de putere se reașază, aşteptaţi-vă să apară noi poli de influență, avertizează POLITICO, într-un material pentru care a consultat un grup de analiști de top – istorici şi politologi cu specializări care variază de la perioada medievală până la prezent – pentru a împărtăși previziunile lor, transmite News.ro.

UPDATE Regiunea separatistă transnistreană a intrat în criză energetică, iar oprirea gazelor ruseşti generează mari probleme umanitare, inclusiv şomaj, a recunoscut cu îngrijorare, miercuri, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

UPDATE Situația din regiunea separatistă Transnistria „este atât de complicată încât este mai ușor să enumerăm întreprinderile care nu și-au sistat activitatea” spune așa-zisul prim-vicepremier al regiunii. Declarația vine după ce Rusia a tăiat de la începutul anului furnizarea de gaze ce ajung și în această regiune.

UPDATE Principala centrală electrică din Transnistria a Moldovei a început să folosească cărbune după oprirea furnizării de gaze rusești la 1 ianuarie și ar trebui să poată furniza energie electrică locuitorilor regiunii separatiste în ianuarie și februarie, a declarat liderul regiunii.

UPDATE Preţurile gazelor în Europa au crescut cu mai mult de 4% în prima zi de tranzacţii după ce a fost întreruptă livrarea gazelor ruseşti prin Ucraina spre statele Uniunii Europene. Oprirea tranzitului a venit după expirarea unui acord pe cinci ani în acest sens între Rusia şi Ucraina şi s-a pus astfel capăt unui aranjament pe zece ani. Preţurile au ajuns la cel mai înalt nivel după octombrie 2023, în condiţiile în care temperaturi scăzute sunt prognozate în cea mai mare parte a Europei, scrie Rador.

UPDATE Serviciile de informații militare ucrainene au raportat că au fost înregistrate din nou victime semnificative în rândul soldaților nord-coreeni în regiunea Kursk din Rusia, contrar celor raportate de comandanți. Armata lui Kim Jong-un nu numai că se luptă în prima linie, dar are și… o problemă cu abuzul de alcool, potrivit site-ului polonez Fakt.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina speră să obțină o pace justă datorită eforturilor partenerilor săi internaţionali, subliniind în acest sens preluarea de către Canada a preşedinţiei G7. Zelenski și-a exprimat speranța că anul acesta va fi important în ceea ce priveşte realizarea păcii datorită unității țărilor democratice, susține Rador.

UPDATE Ucraina va contribui la stabilizarea situației din Siria a declarat președintele ucrainean Volodimiri Zelenski la întâlnirea cu ministrul de Externe și ce al Agriculturii. „Vom ajusta programul „Grâne din Ucraina” pentru a colabora cu administrația siriană și cu toți partenerii care sunt dispuși să sprijine. Vom comunica cu europenii și America pentru ca sprijinul să fie cât mai puternic posibil”, a declarat președintele în urma raportului miniștrilor de externe și al politicilor agricole despre vizita în Siria și rezultatele negocierilor de la Damasc.

UPDATE Un mare număr de cetățeni ai Rusiei s-au înrolat în armata ucraineană și participă acum, de partea Ucrainei, la războiul împotriva Rusiei, conform declarației lui Piotr Verzilov, un activist rus, condamnat la Moscova pentru trădare, în fața unui popular youtuber rus, Yury Dud. Rusia a început anul 2025 în forță, a atacat Ucraina cu 111 drone, dar majoritatea au fost doborâte de Armata Kievului.

UPDATE Potrivit unui sondaj realizat de Institutului de Sociologie din Kiev (KIIS) în decembrie 2024, de la începutul războiului și până în prezent, numărul ucrainenilor care susțin că “sunt pregătiți să suporte povara războiului atâta timp cât este necesar” a scăzut cu 16 procente, notează Biziday.

UPDATE Agenţia finlandeză de transport şi comunicaţii a anunţat joi că inspectează petrolierul Eagle S, suspectat că aparţine „flotei fantomă” a Rusiei şi că a fost cauza defecţiunii unui cablu submarin în Marea Baltică, potrivit Digi24.

UPDATE Serviciile de informații militare ale Ucrainei a primit un nou de dronă de la o companie americană, în timp ce Kievul se pregătește pentru întoarcerea la Casa Albă a președintelui ales Donald Trump, sceptic în privința ajutorului militar, la sfârșitul acestei luni, relatează Newsweek.

UPDATE Jurnaliștii de la BBC consideră că în 2025 s-ar putea încheia acest conflict european. Aceștia au analizat situația războiului din Ucraina și au prezentat cum ar putea arăta finalul său. „Trebuie să spun că situația se schimbă dramatic”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la conferința de presă de la sfârșitul anului din decembrie, adăugând: „Există mișcare de-a lungul întregii linii de front. În fiecare zi". În estul Ucrainei, armata rusă înaintează prin câmpurile larg deschise ale Donbasului. Unii civili fug înainte ca războiul să ajungă la ei. Alții rămân până când obuzele încep să explodeze în jurul lor. Abia atunci își împachetează lucrurile pe care le pot transporta și își părăsesc locuințele, urcând în trenuri și autobuze și mergând mai spre vest, spre a fi în siguranță.

UPDATE Trei bărbați au fost acuzați de spionaj pentru Rusia asupra bazelor militare americane din Bavaria și de plănuirea unor atacuri asupra personalului american ca răzbunare pentru sprijinul occidental acordat Ucrainei, au declarat procurorii germani, scrie NewsWeek.

UPDATE Kirill Parubets, un programator rus cu rădăcini ucrainene, care încerca să obțină cetățenia română, a scos la lumină practicile Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. El a dezvăluit public faptul că telefonul său a fost infectat cu spyware după ce a fost confiscat de autorități, scrie Ziare.com.

UPDATE Tarifele pentru energia electrică în Republica Moldova s-ar putea majora de două ori. Asta pentru că pe malul drept al Nistrului nu mai este livrată energia electrică „ieftină” din regiunea transnistreană, care a fost produsă în baza gazului rusesc. Livrarea acestuia a fost sistată din 1 ianuarie, iar în prezent 62% din consum sunt importuri din România, dintre care cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM, scrie HotNews.

UPDATE Rusia acuză Ucraina pentru sistarea tranzitului de gaze și afirmă că decizia de a opri tranzitul are conotație geopolitică, iar principalul beneficiar ar fi Statele Unite ale Americii. În realitate, oficialii de la Kiev de mai multe ori au explicat că decizia de a opri tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său este unul evident și este legat direct de invazia Rusiei, notează HotNews.

UPDATE Armata rusă a pierdut peste 38.000 de militari și peste 1.000 de echipamente de la începutul incursiunii Ucrainei în regiunea rusă Kursk, a declarat miercuri șeful armatei ucrainene Oleksandr Sîrski, după o vizită pe acest front, scrie HotNews.

UPDATE Procuratura din Kiev a deschis o anchetă penală în legătură cu situația apărută la o brigadă nou creată a armatei ucrainene, la care peste 1.700 de militari au dezertat înainte de a fi trimiși pe front. Dintre aceștia, peste 50 de militari au dezertat chiar în timp ce se antrenau în Franța. În plus, brigada nu a putut fi niciodată „creată” în adevăratul sens al cuvântului și nu a putut acționa ca o unitate omogenă, deoarece militarii săi - atunci când nu dezertau - erau trimiși imediat pe front după ce terminau pregătirea: peste 2.500 de soldați au fost trimiși astfel pentru a înlocui pierderile suferite de alte brigăzi pe câmpul de luptă, conform unei investigații realizate de publicația ucraineană censor.net.

UPDATE Un cunoscut neurobiolog ucrainean, Ihor Zima, a murit în timpul atacului cu drone lansat de ruşi asupra Kievului în noaptea de marţi spre miercuri. Soția acestuia, biologul Olesia Sokur, a fost ucisă, de asemenea, în timpul bombardamentului. Moartea celor doi a fost anunţată de o prietenă a familiei, Daria Duşecikina, scrie Rador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat că 30% din echipamentul militar utilizat de Ucraina în 2024 a fost de producţie internă. Zelenski a declarat că „30% din tot ceea ce au avut băieţii noştri pe câmpul de luptă în acest an - toate acestea au fost fabricate în Ucraina”. El a adăugat că minţile şi eforturile oamenilor care lucrează în industria de apărare a ţării „ne-au făcut mai puternici”. Industria militară a Ucrainei a crescut vertiginos de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, scrie Mediafax.

UPDATE Armata ucraineană a transmis că a doborât 63 din cele 111 drone lansate de Rusia asupra unor regiuni din Ucraina. Alte 46 de drone au fost doborâte de bruiajul electronic. 

UPDATE Câteva incendii au izbucnit în capitala Kiev şi cel puţin şase persoane au fost rănite în urma unui nou atac rusesc cu drone asupra Ucrainei, a declarat primarul Vitali Kliciko. Două persoane au fost transportate la spital după ultimul atac al rușilor, a scris primarul Kliciko pe Telegram. Potrivit acestuia, resturi ale dronelor doborâte au căzut pe câteva clădiri în două cartiere ale oraşului, scrie Gândul.

UPDATE Potrivit analiștilor militari ucraineni de la Deep State, se duc lupte urbane grele în sudul orașului Pokrovsk, în Donbas, dar rușii par să forțeze acum spre vest, încercând probabil să izoleze cea mai importantă redută ucraineană din Donbas. Pokrovsk este considerat critic pentru rutele de aprovizionare ale Armatei Ucrainene din această zonă, iar rușii aruncă în luptă mii de oameni, cu pierderi zilnice semnificative.

UPDATE Potrivit ISW, încheierea anului 2024 fără ca rușii să fi putut ocupa restul Donbasului și fără să fi stabilit o așa-numită zonă tampon în nordul regiunii Harkov, obiective principale stabilite chiar de Putin, reprezintă un eșec operațional pentru Armata Rusă. În ciuda intensificării operațiunilor ofensive rusești, de la începutul lui 2024, în februarie se împlinește un an de la capturarea Avdiivka (la NV de orașul Donețk) dar de atunci frontul s-a mișcat cu numai 50 de km spre vest. “Progresele lente ale Rusiei de la mijlocul anului au determinat probabil comandamentul militar rus să reevalueze și să identifice capturarea Pokrovsk ca efort ofensiv principal al forțelor ruse pentru restul anului 2024”, mai arată ISW, care evaluează că, dacă nu vor reuși să încercuiască orașul, rușii și-ar putea schimba direcția de înaintare, preferând un avans spre vest, spre regiunea Dnipropetrovsk, scrie Biziday.

UPDATE Armata ucraineană raportează că, în ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au pierdut pe frontul din Ucraina 1.370 de soldați. De la începutul războiului, forţele ucrainene au lichidat, în total, 792.170 de militari ruşi – potrivit unui comunicat remis, joi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei la scară largă, au fost doborâte 369 de avioane și 330 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 9.676 (+4) de tancuri ale armatei ruse, 20.056 (+13) de vehicule blindate, 21.552 (+20) de sisteme de artilerie, 1.032 de sisteme de apărare antiaeriană, 1.256 de lansatoare multiple de rachete, 32.729 (+54) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 28 de nave, 1 submarin, 21.200 (+69) de drone, 3.003 rachete de croazieră și tehnică specială (3.675), scrie Rador,

UPDATE Singura modalitate de a forța Kremlinul să negocieze, afirmă susținătorii Ucrainei, este de a crea o pârghie în sensul creșterii costului războiului pentru regimul de la Moscova. Dar, înainte de toate, armata ucraineană trebuie să-și stabilizeze apărarea, spun soldații și analiștii intervievați de The New York Times. „Întrebarea este dacă linia frontului se va stabiliza”, spune maiorul Taras, comandant adjunct al Brigăzii 68 Jaeger, care luptă în jurul orașului Pokrovsk. „Din păcate, încă nu există semne în acest sens”, adaugă el.

UPDATE În timp ce forțele ruse cad în număr mare în schimbul unor sate mici din Donbas, ele încă nu s-au dovedit capabile să realizeze descoperiri la scară largă, remarcă și The New York Times. Cu toate acestea, soldații ucraineni rămân cu motive mari de îngrijorare. „Războiul este departe de final”, conchide maiorul Taras.

UPDATE Luptele acerbe au loc pe un fundal de incertitudine politică profundă. Analiștii cred că transporturile recente de asistență militară americană și occidentală ar trebui să susțină Ucraina timp de câteva luni, dar rămâne de văzut cum va încerca președintele reales al SUA, Donald J. Trump, să-și atingă obiectivul declarat de a pune capăt rapid războiului, scrie Libertatea.

UPDATE Cea mai critică situație pentru forțele ucrainene rămâne în regiunea Donețk, unde rușii avansează încet, dar constant spre Pokrovsk, un nod strategic. Lupte urbane aprige se dezlănțuie la Ceasiv Iar și Torețk, orașe care servesc de mult timp ca baricade ce împiedică atacurile directe ale invadatorilor asupra unor orașe mai mari situate mai la vest. În plus, un buzunar de rezistență în jurul micului oraș Kurahove se erodează în mod constant, deschizând pericolul unei împingeri rusești către regiunea Dnipro, care este acum inima industrială a Ucrainei, notează The New York Times.

UPDATE Ucraina pare hotărâtă să păstreze o porțiune de teren pe care a cucerit-o vara trecută în regiunea rusă Kursk, unde Kremlinul este ajutat de 11.000 de soldați nord-coreeni. Contraofensiva rusă din Kursk nu a reușit să-i alunge pe ucraineni peste graniță, în timp ce peste 1.000 de nord-coreeni au fost uciși sau răniți în ultimele zile.

UPDATE Felul în care armata rusă atacă în Ucraina sugerează că războiul va dura mult timp în pofida discuțiilor despre pace impulsionate din SUA și presează armata ucraineană să-și gestioneze mai bine resursele, comentează The New York Times. Un videoclip publicat recent pe YouTube de Brigada 12 de operațiuni speciale Azov (Ucraina) arată că invadatorii ruși atacă mai nou folosindu-se de trotinete electrice și ATV-uri. Imaginile prezintă trei soldați ruși care înaintează printre cratere pe trotinete electrice, în timp ce alții trec în viteză pe câmpuri noroioase la bordul unor vehicule de teren. Mai mulți ruși încearcă să avanseze pe jos, adăpostindu-se în case în ruine. Pe măsură ce luptele continuă, alte trupe rusești sosesc la bordul unor vehicule blindate. De cealaltă parte, ucrainenii răspund cu drone și muniții cu dispersie. Conform locotenentului-colonelul Dmitro Pavlenko-Krijeșevski (36 de ani), acest asalt, lansat la sfârșitul lunii trecute în apropiere de orașul Torețk (regiunea Donețk), a fost respins până la sfârșitul zilei, notează Libertatea.

UPDATE Tupele ruse au atacat noaptea trecută, 2 ianuarie, localitatea Stepnogorsk, în regiunea Zaporojie, cu o bombă ghidată KABA, în urma cărora o clădire cu 5 etaje a fost distrusă și o persoană a fost ucisă, au anunțat autoritățile ucrainene. „O persoană a murit din cauza atacului rușilor în districtul Vasilievsky. Inamicul a lovit Stepnogorsk cu KAB de 11 ori. O clădire cu cinci etaje a fost distrusă. Un bărbat a murit”, a anunțat Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii Zaporojie, pe Telegram, scrie Realitatea.

UPDATE Vladimir Putin a ordonat guvernului rus şi Sberbank să dezvolte cooperarea cu China în domeniul inteligenței artificiale, instrucțiunile liderului rus fiind publicate miercuri pe site-ul Kremlinului, la trei săptămâni după ce acesta a anunţat că Rusia va colabora cu partenerii din BRICS şi alte ţări pentru a dezvolta tehnologii de inteligență artificială, relatează Reuters.

UPDATE Gigantul energetic rus Gazprom a oprit complet livrările de gaz natural către Europa prin Ucraina. Decizia a închis o rută care a transportat gaz sovietic și rusesc spre piețele europene timp de aproape 60 de ani. Țările cele mai afectate de această decizie sunt Austria, Ungaria, Slovacia și mai multe state din Balcani, care încă depind de gazul rusesc livrat prin Ucraina. Cu toate acestea, experții susțin că rezervele existente în depozite și sursele alternative ar trebui să prevină întreruperile imediate în furnizarea electricității și încălzirii.

UPDATE În 2024, armata rusă a ocupat 4.168 de kilometri pătrați în Ucraina, sau mai puțin de 1% din suprafața țării. De altfel, armata rusă ocupă acum în Ucraina o suprafața mult mai mică decât în primele luni ale invaziei sale la scară largă. Costul uman al celor peste 4.000 de kilometri pătrați cuceriți anul trecut - și care constau doar în câmpuri și sate neimportante strategic - este însă unul imens, după cum semnalează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Mai exact, datele analizate și prezentate de ISW arată că Rusia a înregistrat peste 420.000 de victime, adică aproximativ 100 de soldați morți sau răniți la fiecare kilometru pătrat capturat. Cel mai mare avans al armatei ruse a avut loc între septembrie și noiembrie 2024, când s-au înregistrat 56,5% din cuceririle teritoriale, cu pierderea a aproximativ 125.800 de soldați.

UPDATE Unitățile navale ucrainene au distrus peste 37.000 de drone rusești în anul 2024, a informat pe 1 ianuarie Marina ucraineană, citată de Kyiv Independent. Acestea includ drone de atac rusești, vehicule aeriene fără pilot operaționale și tactice (UAV), drone cu vizualizare la prima persoană (FPV), drone de atac și drone de atac de tip Shahed, a spus Marina într-o postare pe Facebook. Forțele navale ucrainene spun că au distrus, de asemenea, cinci nave rusești și 458 de ambarcațiuni, notează Realitatea.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1043: Moment istoric, problema Moldovei și an cu temeri. Zelenski: Ucraina ar trebui să bată Rusia în 2025
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/VIDEO/ Primele măsuri de urgență: Cât gaz a rămas în stânga Nistrului. Tiraspolul evită oferta Chișinăului
/VIDEO/ Primele măsuri de urgență: Cât gaz a rămas în stânga Nistrului. Tiraspolul evită oferta Chișinăului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.