A venit un moment când a spus NU, a acceptat ajutor și a început o nouă viață. După aproape un deceniu în care a îndurat violență domestică, șantaj, presiune emoțională și financiară, astăzi, Maria este liberă și face ceea ce-i place - coase haine și jucării. În tot acest parcurs, a fost susținută de specialiștii Centrului de Drept al Femeilor, iar evenimentul caritabil TransFORMARE din 2022 a ajutat-o să-și crească afacerea și să creadă mai mult în forțele proprii. Ediția din acest an, care va avea loc mâine, vine să susțină și alte femei afectate de violența în familie în dezvoltarea personală și profesională.
Timp de aproape un deceniu, viața Mariei a fost mai degrabă un calvar. A fost supusă violenței domestice, s-a confruntat cu șantaj emoțional și presiuni financiare din partea fostului soț, care i-au zdruncinat încrederea că ar putea să-și crească singură cei trei copii. Într-un final, Maria a găsit curajul să divorțeze de partenerul abuziv.
După separare, a avut dificultăți în a-și asigura nevoile de bază, iar Centrul de Drept al Femeilor a intervenit pentru a-i acoperi o parte din cheltuieli necesare pentru achiziționarea încălțămintei de sezon pentru cei trei copii sau pentru rechizite școlare. La centru, Maria a beneficiat de consiliere juridică, psihologică și abilitare economică, ceea ce a ajutat-o să-și recâștige încrederea în propriile forțe și a înțeles că nu este singură pe acest drum.
Iar fondurile colectate la evenimentul caritabil TransFORMARE, organizat de centru în 2022, i-au permis să-și achiziționeze un surfilator și o masă de călcat specializată pentru a putea continua meseria de croitoreasă.
Astăzi, Maria își câștigă proprii bani din vânzarea hainelor pe care le coase la comandă. Mai mult, și-a diversificat serviciile și mai confecționează păpuși pentru piese de teatru și materiale didactice din fetru pentru copiii de grădiniță. Succesele ei și pașii siguri pe care i-a parcurs, au motivat-o să-și continue studiile și să-și dezvolte mai multe abilități în domeniul croitoriei.
În data de 4 aprilie, la Palatul Republicii din Chișinău, va avea loc cea de-a doua ediție de TransFORMARE, care își propune să colecteze fonduri pentru femeile afectate de violența domestică, pentru ca acestea să capete încrederea de sine, motivația, puterea de a încerca și de a reuși și să devină independente financiar.
La eveniment vor evolua mai mulți artiști autohtoni, iar cei prezenți vor avea posibilitatea să facă donații dar și să participe la o licitație caritabilă unde vor putea achiziționa obiecte oferite de creatori locali și persoane publice, inclusiv de președinta Republicii Moldova.
Anul trecut, 15 beneficiare au parcurs versiunea pilot a Programului. Timp de o lună participantele au fost implicate în exerciții și activități de cunoaștere de sine și relaționare armonioasă, în gestionarea stresului și setarea obiectivelor, dezvoltarea unor deprinderi de bază în soluționarea conflictelor și a comunicării asertive.
În 2023, la Centrul de Drept al Femeilor s-au adresat 1.230 de femei afectate de violența în familie. Dintre acestea, 861 sunt dependente financiar de agresor, fapt ce le determină să suporte violența ani în șir sau să se întoarcă la agresor.