Recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale de a economisi energia electrică, în special în orele de vârf nu prea sunt luate în serios. În timp ce unele instituții publice și magazine din Chișinău au deconectat iluminatul decorativ, vitrinele sau au redus iluminatul interior, la altele toate sursele de lumină ard într-o veselie. Nu au fost oprite nici ascensoarele sau scările rulante din centrele comerciale.
Aseară, în jurul orei 18, în interiorul unui mall din Centrul capitalei, tot iluminatul decorativ era conectat, iar ascensoarele si scările rulante funcționau.
Afară însă, pomul de Crăciun, havuzul și luminițele erau deconectate.
La doar câțiva pași, pe Viaduct, toate panourile publicitare erau iluminate ca într-o perioadă obișnuită.
La un alt centru comercial din oraș, toate luminile panourilor publicitare erau conectate, bradul din față licărea de lumini, iar scările rulante funcționau.
Nu doar afacerile private nu respectă recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale ci și instituțiile publice.
„La pretura sectorului Botanica nu prea se face economie. În fața instituției ard necontenit sute de beculețe”.
„Sunt însă și unele excepții, de exemplu pe Bulevardul Dacia în această seară nu este conectat iluminatul decorativ cu care sunt împodobiți acești copaci”.
Pe Bulevardul Ștefan cel Mare, unele magazine aveau deconectat iluminatul decorativ și chiar emblema comercială. Și pe stradă era deconectat iluminatul decorativ, cu excepția perimetrului Pieții Marii Adunări Naționale unde se desfășoară Târgul de Crăciun.
Deși programul de lucru al Guvernului era deja incheiat, în unele birouri, se pare că încă se muncea.
„Este ora 19 și 20 de minute, o oră de vârf, iar în clădirea Guvernului vedem că sunt în jur de 20 de birouri în care arde lumina”.
Locuitorii Capitalei spun că nu prea văd să se facă mare economie de energie electrică în oraș.
„Deocamdată nu văd schimbări, nu am văzut ca undeva să fie întuneric”.
„Mergeam în microbuz și am văzut că unele clădiri sunt iluminate în totalitate, nicio schimbare, unii poate respectă, alții nu, este recomandarea de la Primărie dar nu cred că se respectă”.
„Eu vin de la Patria până aici am mers cu transportul și chiar am tras atenția și toate localurile și în Piață și peste tot nu se fac economii nu are lumea înțelepciune că suntem într-o stare așa de criză și criza nu e provocată de guvernare, dar cred că fiecare știe că e de război, de un stat agresor”.
„Situația nu s-a schimbat aproape deloc, poate sunt unii din propria inițiativă dar au văzut că vecinul sau magazinul de vizavi nu îndeplinește cerința de la CSE, au hotărât că nu mergem așa cum fac restul. Cred că în mare parte dacă s-ar stinge luminițele de decor din așa numitele parcuri de distracție ar fi un efect mai mare”.
„E foarte bine, situația e foarte bună, totul e luminat, oamenii veseli nu se știe mai departe ce va fi”.
Nu toți sunt însă conștienți pe deplin de gravitatea situației.
„S-a știut de la bun început că o să fie probleme cu lumina, trebuia de făcut acolo o rezervă pentru toată electricitatea care o să fie consumată în oraș. Este un plan strategic care trebuia făcut din timp. - Acasă economisiți?- Nu vă spun sincer, chiar țin bradul indiferent că o să achit mai mult, dar nu vreau să pierd din suflet atmosfera de Crăciun și de sărbători”.
Precizăm că începând cu 16 decembrie, Republica Moldova se află în stare de urgență. De la data de întâi ianuarie, țara noastră importă peste 60 la sută din energia electrică din România, iar în orele de vârf, achizițiile se fac de la bursă la un preț mult mai mare. În acest context, autoritățile au făcut apel către agenții economici și consumatori să economisească.
Pentru a reduce consumul de energie, începând cu 1 ianuarie 2025, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale au fost îndemnați să reducă iluminatul interior cu cel puțin 30%, să deconecteze vitrinele, iluminatul decorativ și să limiteze funcționarea scărilor rulante. Administratorilor blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare li s-a sugerat să plaseze anunțuri cu recomandarea de a nu folosi ascensorul în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării din mers al acestuia.