Chișinăul recunoaște că restricționează unele exporturi din regiunea transnistreană, pentru ca unele produse să nu fie folosite în producerea armelor utilizate de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Declarația vine în contextul în care Tiraspolul se plânge că uzina Electromaș urmează să își sisteze activitatea și să disponibilizeze un număr mare de angajați. Totuși, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, dă asigurări că măsura va fi aplicată și pentru întreprinderile din dreapta Nistrului.
„Nu este adevărat că se blochează exporturile, este adevărat că unele exporturi nu pot fi aprobate, pentru că este vorba de bunuri cu dublă destinație, inclusiv utilaje sau materiale care pot fi utilizate pentru scopuri militare și atunci destinația exportului este foarte importantă. Noi nu vrem să fim văzuți sponsorizând și susținând agresorul în acest război”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a precizat că decizia de a restricționa unele exporturi nu vizează doar uzinele din stânga Nistrului, ci toate întreprinderile din Republica Moldova. Acesta susține că acum se poartă discuții cu directorul de la „Electromaș” pentru a găsi o soluție.
„Am avut o discuție și cu directorul întreprinderii, facem tot posibilul ca să reajustăm destinațiile spre care această întreprindere poate efectua exporturi. Înțelegem că este foarte greu să se producă aceste ajustări repede. I-a prins pe toți, într-un fel, nepregătiți în situația respectivă, dar, repet, nu este nimic legat specific de întreprinderea din partea stânga a Nistrului, vizate sunt și cele din partea dreaptă a Nistrului”, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Amintim că, acum câteva zile, în spațiul public, a apărut informația că uzina „Electromaș” de la Tiraspol își suspendă activitatea. O publicație din stânga Nistrului a scris că, din această cauză, peste 600 de persoane ar fi rămas fără un loc de muncă, după ce autoritățile de la Chișinău ar fi blocat exportul mărfurilor produse la uzină. Presa din stânga Nistrului mai scrie că, din septembrie 2023, „Electromaș” a depus la Chișinău 82 de pachete de documente, pentru a obține autorizații pentru exporturi, dar le-au fost eliberate doar opt. În celelalte cazuri, autoritățile de la Chișinău și-au motivat refuzul prin faptul că sunt prejudiciate „securitatea și interesele naționale”.