Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 880: Atac în Rusia, bombardiere în România și sancțiuni prelungite! Zelenski explică problema de pe front

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

18 martie 2024, ora 22:47

Vladimir Putin câștigă alegerile prezidențiale din Federația Rusă și se va menține la putere încă șase ani. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Rusia, după procesarea a 99,7% din voturi, Putin a obținut 87,31% din sufragii. Între timp, armata rusă a lansat azi-noapte din zona Primorsko-Akhtarsk 22 de drone Shahed, potrivit forțelor aeriene ucrainene. De asemenea, rușii au atacat regiunea Harkov cu 6 rachete e antiaeriene ghidate S-300/S-400 și regiunea Sumî cu două rachete X-59.

UPDATE Statele Unite au declarat luni că alegerile prezidențiale din Rusia, în urma cărora Vladimir Putin a fost reales în fotoliu, nu au fost libere și că nu îl vor felicita, potrivit AFP. „A fost un proces incredibil de nedemocratic”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

UPDATE Putin apare în fața mulțimii în Piața Roșie după victoria în alegeri. Liderul de la Kremlin a salutat luni, în fața mulțimii din Piața Roșie, „întoarcerea la patrie” a teritoriilor ucrainene a căror anexare a fost revendicată de Moscova, potrivit AFP. „Revenirea la patrie s-a dovedit a fi mai dificilă, mai tragică, dar am reușit și acesta este un mare eveniment în istoria statului nostru”, a declarat Putin, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a anexării Crimeii.

UPDATE Un concert are loc în Piața Roșie din Moscova, pentru a sărbători alegerea lui Putin, dar și aniversarea a 10 ani de la anexarea Crimeei.

UPDATE Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, l-a felicitat pe președintel rus Vladimir Putin pentru victoria sa în alegeri, afirmând că așteaptă cu nerăbdare intensificarea legăturilor între cele două țări, pentru a dezvolta parteneriatul lor strategic „special și privilegiat”.

UPDATE Consiliul European a ajuns la un acord luni pentru acordarea a 5 miliarde de euro armatei ucrainene printr-un fond dedicat sprijinirii Ucrainei, relatează Reuters. „Prin acest fond, vom continua să sprijinim Ucraina să se apere în războiul declanșat de către Rusia pentru cât timp va fi necesar”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

UPDATE Armata ucraineană a arătat într-o nouă înregistrare video cum a distrus o coloană blindată a rușilor, afirmând că aceasta a intrat în „Triunghiul Bermudelor” în regiunea Donețk din estul țării.

UPDATE Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga, care ocupă totodată funcția de vicepremier în guvernul de la Roma, spune că rezultatul alegerilor din Rusia trebuie acceptat, întrucât „atunci când oamenii votează, aceștia au întotdeauna dreptate”. „Ei (rușii) au votat și noi (trebuie să) recunoaștem acest lucru, sperând că 2024 va fi anul păcii”, a declarat Salvini reporterilor, luni, potrivit Reuters.

UPDATE Un grup independent de monitorizare a votului din Rusia a declarat că alegerile prezidențiale pe care Vladimir Putin le-a câștigat detașat cu aproape 90% din voturi au fost cele mai frauduloase și corupte din istoria țării, scrie The Guardian. Organizația Golos (Vocea) a declarat că cele trei zile de alegeri care s-au încheiat duminică nu pot fi considerate autentice deoarece „campania s-a desfășurat într-o situație în care articolele fundamentale ale Constituției ruse, care garantează drepturile și libertățile politice, nu erau, în esență, în vigoare”.

UPDATE „Alegerile prezidențiale organizate de Rusia în perioada 15-17 martie s-au desfășurat într-un mediu extrem de restrictiv, exacerbat și de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Declarația aparține Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, care a condamnat totodată și organizarea alegerilor prezidențiale de către Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina. Potrivit oficialului UE, autoritățile ruse au continuat să intensifice represiunea internă sistematică prin reprimarea politicienilor din opoziție, a organizațiilor societății civile, a mass-mediei independente și a altor voci critice, prin utilizarea legislației represive și prin condamnări la închisoare motivate politic. 

UPDATE Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a comentat alegerile prezidențiale din Federația Rusă, în urma cărora Vladimir Putin se va menține la putere încă șase ani. „Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte atunci când oponenții adevărați sunt înlăturați din cursă”, a declarat șefa statului, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE Alegerile prezidenţiale din Rusia nu au fost „nici corecte, nici democratice, nici libere”, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, înainte de participarea la Consiliul şefilor diplomaţiilor din UE, care are loc la Bruxelles. „Nu e nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere. România condamnă organizarea alegerilor prezidenţiale din Rusia în teritoriile anexate ilegal din Ucraina, dar şi din regiuni din Republica Moldova - Transnistria sau din Georgia - Osetia de Sud sau Abhazia, acestea fiind făcute cu încălcarea dreptului internaţional”, a afirmat Odobescu, potrivit Agerpres.

UPDATE Două persoane au fost ucise și alte patru rănite în bombardamente ucrainene asupra satului Nikolskoye din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul local.

UPDATE Ucraina a colectat informații preprocesuale despre peste 128.000 de victime ale crimelor de război, a declarat Veronika Plotnikova, șefa centrului de coordonare a sprijinului pentru victime și martori din cadrul Procuraturii Generale. Printre crimele de război se numără acte precum atacuri deliberate asupra civililor, atacuri asupra unor situri culturale sau instituții medicale, tortură și deportări.

UPDATE China l-a felicitat luni pe Vladimir Putin pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Rusia, exprimându-și convingerea că relațiile dintre cele două țări „vor continua să progreseze” în următorii ani. „China își transmite felicitările”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian. Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a trimis și el luni un mesaj lui Vladimir Putin, felicitându-l pentru realegerea sa în funcția de președinte, a agenția de presă a Phenianului, KCNA.

UPDATE Vladimir Putin a rostit pentru prima dată numele lui Alexei Navalnîi, care a murit pe 16 februarie. Într-un discurs susținut după alegerile prezidențiale, președintele rus a menționat că decesul opozantului rus este trist, dar se mai întâmplă asemenea cazuri în închisoare. De asemenea, Putin susține că și-a dat acordul pentru ca Navalnîi să fie eliberat în schimbul unui prizonier din Occident.

UPDATE Într-un discurs după aflarea rezultatelor, Vladimir Putin a menționat că victoria sa în alegeri va permite Rusiei să devină mai puternică şi mai eficientă. Putin a vorbit şi despre protestul „fără efect” faţă de el şi a adăugat că Rusia trebuie să îşi întărească armata.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său zilnic că „dictatorul rus simulează alte alegeri” şi că Vladimir Putin este „bolnav de putere şi face totul pentru a conduce pentru totdeauna”.„Nu există legitimitate în această imitaţie de alegeri şi nu poate exista. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga. De asta trebuie să ne asigurăm”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE Întrebat de Reuters despre declarațiile lui Macron și despre riscurile și posibilitatea unui conflict între Rusia și NATO, Vladimir Putin a replicat: „totul este posibil în lumea modernă”. „Este clar pentru toată lumea, că acest lucru ar însemna să fim la un pas de un al treilea război mondial la scară largă. Cred că aproape nimeni nu este interesat de acest lucru”, a declarat el jurnaliștilor. Putin a susținut că militari NATO sunt deja prezenți în Ucraina, adăugând că Rusia a observat că pe câmpul de luptă se vorbește atât engleza, cât și franceza. „Nu este nimic bun în asta, în primul rând pentru ei, pentru că mor acolo și în număr mare”, a afirmat el.

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte din zona Primorsko-Akhtarsk 22 de drone Shahed, potrivit forțelor aeriene ucrainene. De asemenea, rușii au atacat regiunea Harkov cu 6 rachete e antiaeriene ghidate S-300/S-400 și regiunea Sumî cu două rachete X-59. Potrivit ucrainenilor, au fost doborâte 17 drone Shahed în regiunile Kiev, Poltava, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Kirovohrad, Dnipro, Vinița, Zaporojie și Rivne.

Mesaj de adio de la colegii în halate albe: Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de la Orhei
Mesaj de adio de la colegii în halate albe: Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de la Orhei
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
Atenție! Începe operațiunea „Girofar”: Ce riscă șoferii care nu se vor conforma cerințelor Poliției
Atenție! Începe operațiunea „Girofar”: Ce riscă șoferii care nu se vor conforma cerințelor Poliției
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
Kamala Harris, după ce Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială: „Intenția mea este să câștig”
Kamala Harris, după ce Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială: „Intenția mea este să câștig”

Ai un cântec blocat în cap? Ce este „viermele de ureche” și cum scapi de el

missing
22 iulie 2024, ora 18:21

Până la 98% din populația occidentală s-a ciocnit cu un „vierme de ureche”. Acesta își face loc în conștiință sub forma unui cântec - sau, mai probabil, a unui vers sau două - fără niciun plan de ieșire, lăsându-te să asculți aceleași câteva măsuri în buclă. Pentru a lămuri problema și cum putem scăpa de ea, Prevention a consultat neurologul Steven Gordon, Doctor în Medicină la UC Health și profesor asistent la University of Cincinnati College of Medicine, scrie digi24.ro

„Un vierme de ureche apare atunci când aveți „incapacitatea de a “alunga” un cântec și de a-l împiedica să se repete” în cap, explică Dr. Steven Gordon. Acestea sunt fragmente de muzică, de obicei între 15 și 30 de secunde, spune el, auzite intern în mod repetat. Modul în care acestea funcționează are mai multe niveluri: din punct de vedere neurologic, ele sunt strâns legate de memorie, inputul auditiv fiind o modalitate fiabilă de a ține minte lucrurile. 

Din punct de vedere psihologic, viermele de ureche este o „mâncărime” cognitivă la care creierul răspunde automat, rezultând o buclă vicioasă. Pe cât de ciudat este fenomenul, vestea bună este că viermii din urechi sunt absolut normali. Se pare că apar o dată pe săptămână sau mai des la mulți adulți sănătoși, spune Dr. Gordon, și, conform cercetărilor, până la 98% din populația occidentală le-a experimentat. 

Deși par să apară din senin, „earworms” sunt aproape întotdeauna legate de o amintire declanșată în subconștient de emoții, de o asociere sau de auzul unei melodii, explică Dr. Gordon. Și se teoretizează că anumite melodii sunt mai captivante decât altele, ceea ce le face mai susceptibile de a se infiltra. 

Aceste melodii „în căutare de atenție”, așa cum le numește Dr. Gordon, sunt de obicei în ritm alert, cu intervale strâns distanțate, note lungi și contururi melodice comune, spune el, ceea ce le ajută să preia mai ușor bucla fonologică a creierului, o funcție a memoriei de lucru care stochează temporar informații verbale și auditive. Dr. Gordon spune că, dacă sunteți predispus să visați cu ochii deschiși sau să aveți o minte rătăcitoare, s-ar putea să fiți mai predispus la viermi de urechi. Unele cercetări arată că și muzicienii sunt mai predispuși să le aibă, adaugă el, iar în unele cazuri, acestea sunt legate de anxietate și de tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).

Probabil ați auzit că ascultarea melodiei care v-a rămas în cap este cea care o scoate afară, dar unele cercetări spun altceva - că, astfel, cu cât ascultați mai mult, cu atât viermele din urechi devine mai puternic. Cu toate acestea, Dr. Gordon spune că ascultarea viermilor din urechi poate funcționa în continuare pentru unii oameni, iar dacă nu funcționează, recomandă să mestecați gumă, să ascultați un talk show la radio sau să faceți un puzzle pentru a vă ocupa mintea. Acestea fiind spuse, el notează că nu există studii care să confirme că aceste tehnici vor funcționa în mod absolut. 

Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.

CC a declarat inadmisibilă sesizarea Șansă privind limitarea activității partidului. Un magistrat a avut o opinie separată
CC a declarat inadmisibilă sesizarea Șansă privind limitarea activității partidului. Un magistrat a avut o opinie separată
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram