Magenta Consulting în colaborare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) au realizat un studiu pentru a determina principalele provocări, așteptări și priorități în implementarea reformelor din sectorul justiției și anticorupție, precum și asupra percepțiilor privind actorii din sectoarele respective. Rezultatele au fost prezentate astăzi, 6 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.
Astfel, potrivit sondajului, principalele trei probleme ale sistemului de justiție în Republica Moldova care au fost numite spontan de către intervievați sunt: corupția/mita (53%), „cumătrism” (12%) și incompetența specialiștilor din sistem (9%). De asemenea, aproximativ fiecare al treilea participant (30%) este de opinia că situația în sistemul de justiție s-a îmbunătățit în ultimii 3 ani, iar circa o pătrime (25%) – că situația s-a înrăutățit.
Datele sondajului mai arată că majoritatea respondenților au auzit despre reformele din sectorul justiției și anticorupție din R. Moldova (70%) și strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului de justiție din Moldova (62%), însă cunosc într-o măsură mai mică detalii despre acestea. 40% din intervievați se consideră informați în privința reformei în sectorul justiției și anticorupție din Moldova, iar majoritatea (59%) au declarat că sunt puțin/deloc informați la acest subiect.
Conform sondajului, sursele de informare despre reforma justiției și anticorupție, sunt – TV (57%), rețelele de socializare (48%) și site-urile de știri (35%).
Referitor la nivelul de încredere în rezultatele vetting-ului judecătorilor și procurorilor, opiniile cetățenilor sunt divizate.
Pe de o parte, 40% declară că sunt încrezuți în rezultatele evaluării, unde 13% au foarte multă și 27% mai degrabă multă încredere. Pe de altă parte, 42% susțin că au puțină încredere, iar 15% din respondenți spun că deloc nu au încredere în rezultatele acestuia. Totuși, respondenții care sunt mai bine informați despre reforma justiției au mai multă încredere în vetting, decât cei care nu sunt informați.
În ceea ce privește încrederea în unele instituții din sistemul de justiție, respondenții mai des au încredere în avocați (35% au oarecum sau foarte multă încredere). Totodată, 30% susțin că au multă încredere în poliție, iar câte 22% fiecare - în sistemele judecătoresc și procuraturii.
Potrivit analizei sondajului, se pare că genul, vârsta sau apartenența la o minoritate etnică nu ar influența încrederea în judecători și procurori la cel puțin o treime dintre respondenți.
Datele studiului au fost colectate printr-un sondaj, realizat telefonic, la care au participat 1143 de respondenți, în perioada 24 noiembrie - 22 decembrie 2023. Marja de eroare a sondajului este de +-2,9%