Exporturile de vinuri moldovenești au crescut în 2023 cu 18% și au ajuns la o valoare de peste 190 de milioane de dolari. Exportăm cel mai mult în țările din Uniunea Europeană, însă treptat ne facem un loc sigur și pe piața asiatică. În 2024, producătorii noștri își propun să crească volumul vânzărilor în Japonia, acolo unde prețul oferit pentru vinurile moldovenești este dublu față de cel de pe piața europeană. Totuși, din cauza temperaturilor tot mai mari și a secetelor frecvente, țara noastră trebuie să găsească de urgență soluții pentru a putea asigura calitatea necesară.
În 2023, Republica Moldova a exportat, în total, 123 de milioane de litri de vinuri în valoare de 192 de milioane de dolari. Cifrele sunt în creștere cu 18 procente față de 2022. 55 la sută am exportat în Uniunea Europeană. În topul primelor cinci țări în care se vând cel mai mult vinurile noastre se numără: România, Polonia, Cehia, SUA și China.
Anul trecut, vânzările de vinuri în Statele Unite ale Americii s-au dublat.
„Americanii descoperă vinul moldovenesc, ceea ce este foarte interesant. Avem acum din ce în ce mai multe vinuri moldovenești pe rafturile magazinelor din America. Vă pot spune și din propria experiență, că americanii care vizitează Moldova pleacă de aici de obicei cu foarte multe sticle de vin în bagaj”.
Totodată, săptamâna trecută a fost deschisă prima reprezentanță Wine of Moldova în Japonia, ceea ce ar putea duce la creșterea majoră a vânzărilor în această țară. Mai ales că și prețul este aproape dublu față de cel oferit în UE. Producătorii noștri sunt ajutați de experți cu renume internațional să-și promoveze vinurile cât mai eficient.
„Consumul de vin în multe țări rămâne la fel sau chiar scade. Chiar și în țări precum China unde am crezut că va crește, scade extrem de mult. Trebuie să lucrăm foarte mult la marketing, comunicare. Nu este întrebarea dacă vinul e bun sau nu, este despre cum spunem lumii despre vinul nostru și trebuie să spunem ce este unic și diferit la vinul din Moldova”.
Totuși, producția totală de vinuri în țara noastră a scăzut anul trecut cu 13 procente. Principala cauză sunt temperaturile prea ridicate și lipsa ploilor care au afectat strugurii în 2022.
„Mai mulți ani la rând au fost temperaturi prea ridicate ceea ce a dus la creșterea concentrației de alcool în produsul final, ceea ce nu prea este de dorit pe piața internațională”.
„Apar noi boli, scade randamentul sucului în struguri, în multe cazuri se înregistrează ofilirea plantelor de viță de vie, inclusiv a strugurilor și boabelor, se acumulează mult mai mult zahăr decât ar fi suficient pentru producerea unui vin de calitate. Ar trebui să ne deplasăm cu cultivarea viței de vie spre Nordul Republicii”.
„Anul trecut în zona centru roada a fost distrusă practic 80 de procente de grindină ceea ce nea pus într-o situație foarte dificilă. Va trebui să digitalizăm toate procesele și să monitorizăm toți indicatorii, cea ce ne va ajuta să luăm o decizie promtă”.
Autoritățile caută soluții pentru a depăși provocările și a asigura calitatea vinurilor moldovenești.
„La sudul Moldovei avem provocări ce țin de irigare. Una din soluții asupra căreia se lucrează acum este crearea unor clone rezistente la secetă, rezistente la boli. Fiindcă observăm numărul de stropituri este în creștere ceea ce mărește costurile de producere. Forța de muncă este puțină și una din soluții este digitalizarea, automatizarea proceselor”.
În prezent 85 la sută din vinurile produse în țara noastră sunt exportate în 68 de țări. În palmaresul producătorilor moldoveni sunt peste 6000 de medalii obținute la diverse concursuri internaționale, dintre care jumătate sunt de aur.