Erez, dintre Israel şi nordul Fâşiei Gaza, pentru prima dată de la atacurile Hamas din 7 octombrie. Astfel, „temporar” mai multe ajutoare umanitare vor ajunge în Gaza. Anunțul vine într-un moment în care presiunea internațională asupra guvernului de la Tel Aviv este în creștere, iar președintele american Joe Biden i-a trimis ieri un ultimatum prim-ministrul israelian, avertizându-l că sprijinul SUA depinde de modul în care guvernul lui Netanyahu va lua măsuri pentru protejarea civililor și atenuarea crizei umanitare din enclavă.
Biroul premierului Benjamin Netanyahu a anunțat că Israelul va permite livrarea „temporară” a ajutoarelor umanitare către Fâșia Gaza prin punctul de trecere Erez. De asemenea, va putea fi folosit și un port israelian, situat la 40 km nord de Gaza, pentru a ajuta la transferul mai multor ajutoare în enclavă. Agenţiile umanitare au acuzat anterior Israelul de încetinirea intrării ajutoarelor în teritoriul devastat de război, deşi Tel Avivul a ripostat că nu are ”vreo limită” privind cantitatea de ajutoare care pot fi introduse. Punctul de trecere Erez a servit ani de zile drept singurul terminal de pasageri ce permitea intrarea și ieșirea din teritoriu, dar a fost închis pe 7 octombrie anul trecut, după atacul fără precedent al Hamas în sudul Israelului. Casa Albă a salutat anunțul și a transmis că așteaptă acum implementarea completă și rapidă a planului. Presa străină scrie că schimbările anunțate de Israel au venit după o discuție telefonică de aproximativ 30 de minute dintre preşedintele SUA, Joe Biden, și premierul israelian. Ieri, Biden i-a cerut lui Netanyahu să „încheie fără întârziere un acord” pentru o „încetare imediată a focului” în Fâşia Gaza. De asemenea, liderul american a subliniat că aşteaptă din partea Israelului măsuri concrete şi tangibile pentru a răspunde suferinţei civililor, crizei umanitare şi pentru siguranţa lucrătorilor umanitari.
„ - Amenință președintele că va retrage ajutorul pentru Israel dacă Israelul nu va face aceste schimbări?
- Președintele a spus clar că politicile noastre cu privire la Gaza vor depinde de evaluarea noastră referitor la cât de bine fac israelienii schimbări și cât de bine le implementează pentru a face situația din Gaza mai bună pentru poporul palestinian”.
Și secretarul său de stat al SUA, Antony Blinken a declarat că sprijinul SUA va fi redus dacă Israelul nu-și ajustează comportamentul.
„În ceea ce privește politica noastră din Gaza, voi spune doar asta: dacă nu vedem schimbările pe care trebuie să le vedem, vor exista schimbări în propria noastră politică”, spune secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Presiunea internațională asupra Israelului a crescut după ce acesta a admis responsabilitatea pentru o lovitură care a ucis în Gaza șapte angajați ai organizației caritabile World Central Kitchen, cu sediul în SUA. Statele Unite au fost un susţinător ferm al Israelului până în prezent, oferindu-i ajutor militar, dar și sprijin diplomatic pentru ofensiva de aproape șase luni a Tel Avivului, care a fost lansată drept răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie.