Suplimentele alimentare au devenit o modă, dar pot masca problemele reale de sănătate. Nutriționista Alina Epure a explicat, la „Iubește Viața”, că înainte de a utiliza suplimente alimentare este necesară efectuarea unor analize medicale anuale pentru a identifica carențele și necesitățile individuale.
Potrivit specialistei, mulți oameni se bazează pe suplimente pentru a înlocui o alimentație sănătoasă și echilibrată, în loc să se concentreze pe calitatea nutrienților din alimente:
„Este așa o modă pentru că vrem să înlocuim rutina zilnică din alimentație,varietatea, cumpătarea și echilibrul să lipsească, iar cu un pumn de suplimente să rezolvăm, să ștergem cu buretele imediat urma haosului alimentar și să avem siguranța la nivel mental că ceva facem pentru noi”.
Nutriționista a subliniat importanța unei abordări personalizate în ceea ce privește suplimentele alimentare, evidențiind că ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu fie eficient sau chiar să fie dăunător pentru alta:
„Ele suplimentează alimentația acolo unde corpul are un dezechilibru în absorbție, deci ceva din organismul meu nu funcționează bine, eu dezvolt anumite carențe și am nevoie să-i dau un boost de energie corpului punctual pe carența respectivă. Tot ceea ce vi se potrivește dvs. e posibil ca mie să-mi facă rău sau să mă ajute parțial, superficial - în momentul utilizării să mă simt mai bine, dar de fapt eu să nu ajung la cauza pe care vreau s-o tratez”.
Epure spune că suplimentele ar trebui utilizate pentru a corecta dezechilibrele nutriționale specifice. De asemenea, nutriționista a avertizat că utilizarea necontrolată a suplimentelor alimentare poate duce la o disconectare între nevoile reale ale corpului și modul în care acestea sunt abordate.
„Prin suplimente, manipulăm interiorul, pentru că manipulăm cu ușurință toate simptomele manifestate la exterior și nu mai avem o conectare corectă cu interiorul nostru. De exemplu, mă doare capul, am migrenă, de 10 ani iau pastile în fiecare zi, dar hai să văd care e cauza, ce din corpul meu nu funcționează bine sau ce din ceea ce mănânc produce un dezechilibru atât de mare încât migrena este răspunsul la ceva ce fac zi de zi. Am întâlnit multe situații în care o intoleranță la histamină era asociată cu prezența migrenei. Cum s-au tăiat alimentele cu un nivel mare de histamină, cum migrena a dispărut.
Pentru mine, o stare de oboseală poate fi asociată cu o carență de Omega 3, pentru dvs. - vitamina D, pentru altele - de B1 sau de zinc. Dacă eu vin și iau un supliment care să-mi dea un boost de energie cu de toate sau iau 10-15 suplimente astfel încât să mă simt mai bine, da, orice supliment ne poate o perspectivă optimistă, dar carența mea rămâne și orice carență în corp creează un dezechilibru mult mai mare dacă nu ne ocupăm punctual de ea.
Nu pot avea așteptarea să vă servesc astăzi o cafea cu mâna dreaptă dacă eu n-aș avea mâna dreaptă. Deci dacă mâna dreaptă îmi lipsește, eu nu am cum să funcționez cu mâna dreaptă, pentru că este un nefiresc. La fel și în creier dacă Omega 3 nu există, eu nu am să funcționez într-un mod în care să-mi ating potențialul maxim și să fac performanță dacă nu dau creierului exact ce îi lipsește. În rest, pot să manipulez starea mea de bine funcționând, dar fără conectare interioară, ceea ce mai devreme sau mai târziu se traduce în burn out, într-un declin accelerat fizic sau cognitiv. Deci, orice ajunge în corpul nostru trebuie să fie într-un protocol personalizat”.
Alina Epure a vorbit și despre suplimentele care aduc beneficii fără a ascunde riscuri pentru sănătate, precum vitamina D și acidul folic.
„Majoritatea avem carență de vitamina D. cumva ar trebui să vedem un plan de sănătate anual în ce ar trebui să constea - analizele medicale și de acolo să vedem ce suplimente ne sunt necesare. Vitamina D ajută, chiar dacă o luăm zilnic, rău nu ne face, rar aproape 1 la 10.000 am văzut cazuri de intoxicație cu vitamina D. Acidul folic are un rol important în oxigenarea creierului și atât timp cât el rămâne în carență, determină cu ușurință stări de anxietate, depresie, atacuri de panică, lipsă de concentrare, ceață pe creier”.
„Baza este analiza medicală, pe care s-o facem anual, pentru că ne facem planuri, de călătorie, investiții, achiziții, dar nu ne uităm la sănătate”, a punctat experta în nutriție.