Presupusul atac cu o dronă kamicadze la Rîbnița, anunțat de așa-numitele autorități transnistrene, este o nouă provocare ordinară. Susține prim-ministrul, Dorin Recean, potrivit căruia, aceasta are menirea de a crea panică și anxietate în societate. Chișinăul pune la îndoială veridicitatea imaginilor cu presupusul atac, după ce, anterior, s-a stabilit că autoritățile de acolo au trucat fotografiile cu explozia unui elicopter. Iar un expert WatchDog spune că în urma analizării imaginilor, postate ieri, a ajuns la concluzia că pozele în care sunt arătate consecințele exploziei sunt de fapt modificate și nu ar corespunde realității.
Aceste imagini au apărut pe un canal de telegram din regiunea transnistreană. La scurt timp, așa-numitul serviciu de securitate al regiunii separatise a anunțat că este vorba despre o dronă kamikadze, iar ținta ar fi fost o unitate militară din Rîbnița, situată la șase kilometri de granița cu Ucraina. Astăzi, prim-ministrul, Dorin Recean, a reacționat.
„Este o altă provocare ordinară, dar haideți să atragem atenția la reacția societății care deja este rezilientă, deja înțelege care este realitatea și că aceste provocări nu mai pot să inducă panică sau frică. Sunt provocări care sunt susținute de Federația Rusă ca să inducă această anxietate în societate. ”
Ieri, responsabilii din cadrul Biroului Politici de Reintegrare au anunțat că imaginile video apărute în spațiul public sunt acum analizate, precizând că, cel mai probabil, este vorba de o nouă instigare a așa-numitelor autorități din stânga Nistrului.
„..șirul provocărilor din regiune menite să semene panică și tensiune continuă, inclusiv pentru a atrage atenția asupra regiunii. Elucidarea circumstanțelor și investigații calificate pot fi efectuate doar de către organele de drept abilitate prin lege, care, însă, nu au acces în perimetrul vizat.”, se menționează în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare.
Ministerul Apărării nu a venit cu nicio precizare la acest subiect. Am vrut să aflăm dacă autoritățile de la noi au reușit să discute cu partea ucraineană despre incident, dar reprezentanții Ministerului Apărării nu ne-au răspuns la telefon. Imaginile apărute în spațiul online au fost analizate de experții WatchDog. Potrivit acestora, fotografiile cu așa-numitele consecințe ale exploziei ar fi fost modificate.
Expertul mai crede că astfel, Tiraspolul urmărește să atragă atenția.
„Contextul în care a apărut acest nou incident este unul destul de propice pentru a aminti de situația din trasnistria. Aici transnistrenii încearcă să aducă aminte iarăși despre situația lor, să arate că sunt și ei un factor important în ceea ce privește necesitatea de ai proteja și de a asigura din punct de vedere financiar și militar.”
Nu este primul incident de acest fel în regiunea transnistreană. Pe 17 martie, potrivit autorităților din strânga Nistrului, o dronă ar fi lovit un elicopter la Tiraspol. Ulterior, Chișinăul a reacționat, precizând că imaginile au fost trucate și conțin elemente evidente de montaj video. Autoritățile de la noi au spus atunci că incidentul a fost provocat deliberat, pentru a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului.