Rusia a lansat 24 de drone de atac asupra Ucrainei în cursul nopții, vizând în principal infrastructura critică din sudul și estul țării, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene. 17 dintre dronele Shahed de producție iraniană pe care Rusia le-a folosit în atacul său, au fost distruse deasupra regiunilor Odesa, Nikolaev, Kirovograd, Hmelnîțkîi și Jîtomîr. Iar o rachetă aeriană ghidată Kh-59 a fost distrusă deasupra regiunii Dnipropetrovsk. O instalație logistică și de transport a fost avariată, dar și o benzinărie au fost avariate. Din fericire, nu sunt victime.
Totodată, Rusia a decis să transforme un mare oraș din Ucraina într-o „zonă gri” nelocuibilă pentru civili, anunță publicația britanică The Economist, care citează surse militare de la Kiev. Între timp, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că reactorul principal al centralei nucleare Zaporojie a suferit trei lovituri. Rusia acuză Ucraina pentru atac, în timp ce un oficial de la Kiev spune că țara sa nu a avut legătură cu lovitura.
UPDATE Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina a raportat că un incendiu a izbucnit pe 7 aprilie pe nava rusă Serpukhov, înarmată cu rachete Kalibr, relatează Ukrainska Pravda. Într-o postare pe Telegram, agenția a spus că focul a „dezafectat” nava și că „mijloacele sale de comunicare au fost „complet distruse”. Serpukhov este o navă rusească de 74 m din cadrul Proiectului 21631 - Buyan M.
UPDATE Răspunderea penală pentru evitarea mobilizării a fost exclusă de Comisia Radei Supreme pentru aplicarea legii, care a examinat un proiect de lege privind creșterea răspunderii pentru infracțiunile militare. De asemenea, comisia a stabilit cuantumul amenzilor pentru cetățeni, funcționari și persoane juridice, a declarat președintele Comitetului, Serhii Ionushas (Servitorul Poporului) pentru Ukrainska Pravda. Conform propunerilor comisiei, o încălcare a regulilor de înregistrare militară va fi pedepsită cu o amendă de 80-120 de euro, în timp de pace, și de la 401 la 531 de euro, dacă a fost comisă în mod repetat sau în timp de război. Pentru încălcările legislației privind apărarea și mobilizarea în timp de pace, amenzile urmează să fie stabilite de la 120 la 200 de euro pentru cetățeni și 401-802 euro pentru funcționari și persoane juridice. În timpul războiului, amenzile vor varia de la 401 la 531 de euro pentru cetățeni și de la 802 la 1.404 euro pentru funcționari și persoane juridice.
UPDATE Forțele ruse continuă să-și intensifice operațiunile ofensive de-a lungul liniei frontului, în ciuda pierderilor materiale și de personal, a declarat raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) pe 7 aprilie, notează Kyiv Independent.
UPDATE Loviturile ruseşti au vizat 80% dintre termocentrale şi jumătate dintre hidrocentralele din Ucraina în ultimele săptămâni, a declarat luni ministrul ucrainean al energiei Gherman Galuşcenko, denunţând "cel mai mare atac" împotriva sectorului energetic al ţării, scrie Digi24.
UPDATE Fosta ministră a culturii din Crimeea anexată de Rusia, condamnată la 10 ani de închisoare pentru luare de mită, a cerut să fie trimisă pe front. Vera Novoselskaia (48 de ani), care execută o pedeapsă de 10 ani de închisoare într-un dosar de luare de mită la scară deosebit de mare, a făcut o cerere către centrul de detenție pentru a participa la războiul din Ucraina, relatează portalul rusesc editat în exil Novaia Gazeta, care citează agenția de stat RIA Novosti.
UPDATE “Până în prezent, este foarte probabil ca Rusia să fi înregistrat peste 355.000 de militari uciși sau răniți în timpul războiului din Ucraina”, transmitea Ministerul britanic al Apărării luna trecută. În ianuarie, un comandant ucrainean declara pentru CNN că Rusia își bazează asalturile pe “atacuri non-stop folosind resursa umană”, adăugând în același timp că “vorbim de asalt după asalt, fără oprire. Dacă ucidem 40-70 dintre ei cu drone într-o zi, a doua zi își reînnoiesc forțele și continuă să atace“, scrie Biziday.
UPDATE Unirea României cu Basarabia ar însemna moartea Moldovei, a declarat bașcana prorusă a regiunii găgăuze la un post tv din Rusia. Știrea este prezentată de agenția de stat TASS, care acuză România de „conspirație” pentru unirea cu Moldova.
UPDATE SUA riscă securitatea occidentală întârziind ajutorul pentru Ucraina, va avertiza ministrul de externe britanic David Cameron cu prilejul unei vizite la Washington, relatează luni DPA, potrivit Agerpres. Într-un articol de opinie comun din The Telegraph, David Cameron şi omologul său francez Stéphane Séjourné au lansat un apel către ceilalţi aliaţi să suplimenteze finanţarea pentru Ucraina. Articolul marchează 120 de ani de „Antantă cordială”, o serie de acorduri între Franţa şi Marea Britanie care au deschis calea către ameliorarea relaţiilor între cele două ţări. „Suntem amândoi foarte clari - Ucraina trebuie să câştige acest război. Dacă Ucraina pierde, noi toţi pierdem. Costurile eşecului în a susţine Ucraina acum vor fi mai mari decât costurile respingerii lui Putin”, afirmă cei doi în articol. „Dar, aşa cum am discutat în timpul Conferinţei de la Paris din februarie, trebuie să facem chiar mai mult să ne asigurăm că învingem Rusia. Lumea ne urmăreşte şi ne va judeca dacă dăm greş”, au adăugat cei doi miniştri de externe, potrivit Digi24.
UPDATE O navă rusească de rachete din regiunea Kaliningrad a fost incendiată și a suferit avarii importante din cauza unei operațiuni speciale a serviciilor secrete militare ucrainene (HUR), duminică, 7 aprilie, a declarat o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene, potrivit Kyiv Post.
UPDATE Kremlinul a afirmat luni, 8 aprilie, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că prezența militară a Statelor Unite în Japonia a fost întotdeauna un obstacol în calea încheierii unui tratat de pace între Moscova și Tokyo, informează Reuters.
UPDATE Lucrări de construcţii intense au fost observate pe un poligon utilizat pentru teste nucleare în nordul Rusiei încă de anul trecut, ceea ce creşte probabilitate ca Moscova să se pregătească pentru un nou test nuclear, estimează un expert japonez specializat în problemele armatei ruse, potrivit Digi24.
UPDATE O prezenţă militară germană în Lituania ar conduce la escaladarea tensiunilor, a susţinut luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE La începutul anului, după eșecul ofensivei ruse din iarna 2023/2024, ucrainenii erau relativ optimiști: conform estimărilor din acel moment, forțele Kievului aveau ca „target” scoaterea din luptă a cel puțin 100.000 de militari ruși în anul 2024. După doar patru luni, acest obiectiv e deja cu mult depășit. Conform unei analize făcute de un expert militar polonez, armata rusă „își permite să piardă” în acest moment între 2-4 brigăzi pe lună. Astfel, pentru a ține linia frontului, ucrainenii ar trebui să elimine sau să distrugă în fiecare lună cel puțin 17.000 de militari ruși și cel puțin 4.000 de echipamente de luptă (în special tehnică grea: blindate, avioane, camioane, sisteme antiaeriene etc.). Analiza arată că ucrainenii, pur și simplu, nu au această capacitate, în condițiile în care, pe zi ce trece, forțele Kievului se împuținează și au din ce în ce mai puțină muniție, scrie Digi24.
UPDATE La nicio săptămână după convorbirea telefonică dintre preşedintele american, Joe Biden, și cel chinez, chinez Xi Jinping, în care s-a discutat despre "gestionarea tensiunilor" dintre cele două superputeri, secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen avertizează că țara sa este pregătită să sancţioneze băncile şi companiile chineze, precum şi conducerea de la Beijing, dacă acestea vor ajuta forţele armate ale Rusiei în invadarea Ucrainei, potrivit Ziare.com.
UPDATE România ar putea să fie nevoită să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Pentru că nu se recruteaza suficienți militari prin sistemul voluntariatului, în câțiva ani va fi nevoie de reintroducerea stagiului militar obligatoriu, crede generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentantul României la NATO, notează Cotidianul.
UPDATE Ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov se află în China pentru o vizită de două zile care își propune întărirea relațiilor dintre Moscova și Beijing. China este considerat un partener cheie al Rusiei, în ciuda războiului din Ucraina.
UPDATE Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și-a anunțat intențiile de a consolida forțele de apărare aeriană (apărare aeriană) și de război electronic (EW) din regiunea Harkov. „Problema principală este Harkov, protejarea orașului de atacurile rusești și oportunitatea de a ne consolida apărarea aeriană și războiul electronic în regiunea Harkov”, a menționat el pe Telegram, după o întâlnire a comandantului suprem suprem.
UPDATE Hashtagul „RussiaIsATerroristState” (Rusia e un stat terorist) este folosit zilnic de sute de oameni pe rețelele de socializare, inclusiv de responsabili ucraineni și occidentali. Totuși nu prea mulți știu că și cel care a lansat această campanie virală, în 2022, este influencerul ucrainean Igor Lacenkov. În ajunul declanșării războiului, Lacenkov, în vârstă de 24 de ani, a fondat canalul de Telegram „Lacen Pise” (Lacen scrie) unde a început să urce cele mai noi știri despre amenințarea invaziei ruse, însoțite de propriile comentarii. Acum, canalul influencerului are aproape 1,5 milioane de urmăritori. De la lansarea sa, canalul său a contribuit la strângerea a peste 51 de milioane de dolari pentru echipamente pentru soldații din prima linie.
UPDATE Poliția lituaniană a deschis o anchetă după ce la ambasada Rusiei din Vilnius a fost atacată cu cocktailuri Molotov două nopți la rând, relatează publicația Delfi.lt, potrivit Meduza. Potrivit anchetatorilor, misiunea diplomatică a fost atacată pentru prima dată la ora 2:15 pe 7 aprilie și pentru a doua oară o zi mai târziu, pe 8 aprilie, la ora 2:46. În ambele cazuri, a precizat poliția, un perete al clădirii a fost deteriorat. Până în acest moment, Ambasada Rusiei în Lituania și Ministerul rus de Externe nu au făcut niciun comentariu cu privire la acest incident.
UPDATE Rusia a provocat mai multe avarii în regiunile Odesa și Nikoalev după atacul din timpul nopții. conform dpa și Agerpres. O linie electrică a fost avariată de şrapnele de dronă, iar 14 sate au rămas fără alimentare cu energie în regiunea Nikolaev. Nu s-au înregistrat victime. În schimb, în regiunea Zaporojie, artileria rusă a ucis trei oameni şi a rănit alţi trei, au informat autorităţile ucrainene.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că atacurile cu drone ucrainene asupra centralei nucleare din Zaporojie sunt foarte periculoase, informează Reuters. Rusia a declarat că Ucraina a atacat duminică de trei ori centrala nucleară Zaporojie, controlată de forțele rusești, și a cerut Occidentului să răspundă. Kievul a declarat că nu a avut nicio legătură cu atacurile.
UPDATE Ucraina a respins duminică acuzaţia Rusiei privind un atac cu drone asupra centralei atomice de la Zaporojie. Serviciul de presă al centralei controlate de forţele ruse acuzase în aceeaşi zi că drone ucrainene au atacat inclusiv plafonul unităţii numărul 6, fără a face victime - morţi sau răniţi grav - şi fără a crea un risc de depăşire a limitelor de siguranţă, scrie Agerpres.
UPDATE Rusia va lansa o nouă ofensivă la sfârșitul primăverii sau începutul verii, a declarat șeful serviciilor secrete ale Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat postului german ARD. Potrivit lui Budanov, o potențială ofensivă rusă ar putea viza obiective-cheie din regiunea Donețk. „Forțele armate rusești se vor deplasa puțin spre Chasiv Yar. Se vor deplasa spre orașul Pokrovsk, în direcția strategică Pokrovsk”.
UPDATE Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a avertizat că Rusia va lansa atacuri cibernetice și campanii de dezinformare pentru a perturba alegerile din Europa, inclusiv din România, în încercare de a opri partidele prooccidentale și a aduce la putere forțe favorabile ei. „Va fi jale”, a punctat acesta, scrie B1.
UPDATE Un monument în cinstea cofondatorilor grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, a fost dezvelit în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, arată fotografiile publicate vineri pe canalul oficial de Telegram al Wagner, transmite The Moscow Times.
UPDATE Dacă lumea nu reușește să oprească Kremlinul în Ucraina, aceasta va da încredere altor state totalitare să-și urmărească interesele militare. Fostul reprezentant special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat într-un interviu pentru „Telegraph” că Occidentul trebuie să-i demonstreze lui Putin că este obligat să piardă. Și nu va fi ușor să facă acest lucru fără a furniza arme Ucrainei, notează Libertatea Cuvântului.
UPDATE Duminică, 7 aprilie, televiziunile rusești Channel One și Rossiya 1 au difuzat imagini cu interogatoriul persoanelor reținute pentru atacul terorist din Crocus City Hall, de lângă Moscova. În videoclipul publicat și de agenția de stat RIA Novosti, considerată principalul instrument de propagandă al Kremlinului, presupușii atacatori spun că erau așteptați la Kiev, unde urmau să primească bani după atac, iar persoana care a pus totul la cale se numește Saifullo, relatează revista ucraineană Novoe Vremia.
UPDATE Kremlinul ar plănui să transforme orașul ucrainean Harkov într-o „zonă gri”, în care populația civilă nu va mai avea voie să locuiască. Localitatea se află la doar 40 de kilometri de granița cu Rusia și este unul dintre cele mai asediate orașe ucrainene de la începutul invaziei pe scară largă a trupelor lui Putin.
UPDATE Armata rusă a intensificat operațiunile ofensive de-a lungul întregii linii de front. Forțelor armate ucrainene li se va impune acum să acumuleze resurse și să ia decizii dificile cu privire la prioritățile în apărare, din cauza întârzierii în furnizarea ajutorului militar din partea SUA. Conform Institutului pentru Studiul Războiului, invadatorii au accelerat ritmul asalturilor pe întregul teatru de operațiuni. Astfel, pe 4 aprilie au efectuat un atac mecanizat la nivel de pluton în direcția orașului Yasinuvata din regiunea Donețk. Rezultatele operațiunii ofensive arată că agresorii militari reușesc să compenseze creșterea pierderilor în efective și tehnică. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și oficiali militari de rang înalt au remarcat că întârzierile în ajutorul militar au determinat Forțele de Apărare să cedeze inițiativa pe câmpul de luptă agresorului. Apărătorii noștri nu pot planifica o contraofensivă sau o apărare de succes fără să știe când și ce ajutor va primi țara.
UPDATE Cecenia a interzis „muzica prea rapidă sau prea lentă”. Republica rusă a decis că toată muzica ar trebui să „corespundă unui tempo de 80 până la 116 bătăi pe minut (BPM)”, transmite Sky News.
UPDATE Duminică, 7 iulie, au fost înregistrate trei lovituri directe în carcasă de protecție a unuia dintre reactoarele Centralei Nucleare Zaporojie, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi. Potrivit acestuia, este prima dată când se întâmplă acest lucru din noiembrie 2022. Grossi a subliniat că nimeni nu ar trebui să obțină avantaje militare sau politice din atacurile asupra obiectelor nucleare. „Îndemn cu hotărâre militarii care iau decizii să se abțină de la orice acțiuni care încalcă principiile de bază ale protejării obiectelor nucleare”, a adăugat directorul general al AIEA.