Mai multe șanse la viață și recuperare pentru persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale. La Hâncești a fost inaugurat un centru pentru acești pacienți. Este dotat cu aparataj modern, de ultimă generație, care le va permite medicilor să stabilească diagnosticul mult mai precis și rapid. Acesta e al șaselea Centru AVC din țară, din cele 13 promise de autorități.
Eugenia Rabovilă este șefa secției de Radiologie a Spitalului Raional Hîncești. Lucrează aici de mai bine de 50 de ani și spune că de mult aștepta ca spitalul să fie reutilat conform standardelor europene. Asta înseamnă că pacienții care ajung aici cu accidente vasculare cerebrale, au mult mai multe șanse să fie repuși pe picioare.
„A fost dotat cu aparat de tomografie computerizată de înaltă performanță, a fost dotat cu aparat de radiologie digital, ecografie.Am ajuns să fim fericiți pentru că lucrăm, la așa un aparat, să primim satisfacție de la ceea ce facem, să ne simțim ca în Europa, iar pacienții să nu plece în Europa pentru investigații și tratament, vrem la noi acasă”.
Echipamentele de ultimă generație îi vor ajuta pe medici să stabilească diagnosticul pacienților mult mai rapid și exact. Acestea sunt destinate, în primul rând, cazurilor de ictusuri cerebrale, dar vor fi utilizate și în alte urgențe medicale sau afecțiuni. Este vorba despre traumatisme, hemoragii interne, dar și maladii cardiologice, oncologice, respiratorii etc.
„În premiera pentru spitalul raionul Hîncești a fost instalat un aparat de tomografie computerizata. Acesta este capabil de a investiga fiecare parte a corpului și de a determina o diagnoză mai exacta, într-un timp foarte scurt”.
Până acum oamenii erau nevoiți să meargă la Chișinău pentru aceste investigații, unde listele de așteptare sunt foarte mari.
„Ne ducem tocmai la Chișinău, dar este mai bine că avem aici în raionul nostru”.
„Este un lucru de care nu doar ei, ci sute de mii de oameni l-ar aplauda cu dragoste și cu speranță pentru că de multe ori trebuie să alergăm departe, ba nu găsit transport, ba nu avem...”.
„Pacienții sunt aduși de la secția de urgență sau din staționar, după care sunt amplasați pe această masă portabilă, fiind în stare mai gravă sunt fixați cu bandă adezivă, după sunt poziționași și scanați, după asta investigația este transmisă la monitoarele centrale, unde medicii pun diagnoza mai exactă”.
Tot astăzi, a fost deschisă și Secția Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Raional Hîncești, la fel, renovată după toate standardele europene.
„A fost dotată cu ventilatoare, cardiomonitoare care transmit informația direct în ordinator la medic. paturi performante, la fiecare epar este sursă de oxigen, sistem de aspirare, cât și butoane de chemare alarmă pentru fiecare pacient pentru a chema personalul medical în ajutor”.
De toate serviciile medicale de aici vor beneficia și pacienții din raioanele Basarabeasca, Leova și Cimișlia. Acesta este al șaselea din cele 13 centre care urmează să fie deschise în toată țara, menite să reducă mortalitatea și dizabilitățile în rândul persoanelor care suferă accidente vasculare cerebrale.
„Când Am inițiat acest proiect mare național de creare a centrelor AVC în RM statistica era extraordinar de rea și sper ca peste doi ani, după ce le vom pune pe toate pe picioare și vom avea și experiența utilizării acestor servicii situația se va îmbunătăți în special la capitolul mortalității”.
Potrivit autorităților, deschiderea Centrului de acordare a asistenței în cazul accidentelor vascular-cerebrale din Hîncești a costat 18 milione de lei. În Republica Moldova, anual, peste 10 mii persoane suferă un ictus cerebral, 13% fiind la vârstă aptă de muncă. Aproximativ 35% dintre cei afectați decedează în perioada acută a bolii, mortalitatea provocată de această maladie fiind la noi de trei-patru ori mai mare decât în țările Uniunii Europene. Iar incidența este la fel de îngrijorătoare- avem între 2,5 și 3 cazuri de AVC pe an, la 1000 de locuitori.