Deși au trecut mai mult de patru ani de când au început lucrările de reparație pe traseul Hîncești - Leova - Cantemir, acesta nu e gata nici pe jumătate. Asta deși, conform planului inițial, trebuiau finalizate până la sfârșitul anului trecut. Autoritățile au emis și un ultimatum- într-o lună segmentul Hâncești-Cantemir trebuie să fie finalizat. În caz contrar, reziliază contractul cu firma care efectuează lucrările.
„Ne aflam pe traseul Hîncești-Leova, aici unde după cum puteți observa în spatele meu, lucrările merg în toi, doar că acum câteva minute, muncitorii se odihneau, cel mai probabil fiind in timpul orelor de masă, și au început să muncească imediat ce au văzut echipa noastră de filmare”.
Renovarea drumului care leaga centrul de sudul țării a început încă în 2020. Acesta urma să fie gata la sfârșitul anului trecut, dar cei de la Administrația de Stat a Drumurilor au extins cu un an termenul de finalizare a proiectului. Asta după ce compania responsabilă de reparația traseului s-a plâns că a fost nevoită să tergiverseze lucrările din cauza pandemiei, iar apoidin cauza crizei provocată de războiul din Ucraina. Majoritatea șoferilor se plâng că reparațiile îndelungate le creează multe probleme, în timp ce alții spun că s-au resemnat.
„ - Este un pic de deranj, dar ce să facem, răbdăm , așteptăm.
- Circulați des pe aici?
- Da, mergem zi de zi, sunt neplăceri.
- Credeți că într-un an va fi gata?
- Sperăm, dorim cât mai repejor, pentru că se strică mașina, multe lucruri care ne deranjează”.
„Nu-i greu, sunt niște drumuri în reparație acum, dar eu cred că o să se repare, nu?”.
„ - Suntem bucuroși de lucrul acesta pe care-l fac acum.
- Nu e greu, nu stricați mașina?
- Ce să facem? Mai ocolim, mai...
- Circulați des pe aici?
- Aproape în fiecare zi”.
„Cam greu, dar ce să facem, tot e normal, așa-i în Moldova. Mai aveți răbdare? Cum să nu avem, cu răbdarea treci și marea. răbdăm și acum. Spun că o să termine într-un an.. Nu cred, ei spuneau că trebuiau mai demult să termine, nu, eu nu-i cred”.
„ - Ce să facem mergem înainte, asta e.
- Nu se strică mașina? De stricat se strică, sunt probleme”.
Solicitat de TV8, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că dacă muncitorii nu se vor grăbi, astfel ca până la începutul lui mai porțiunea Hâncești-Cantemir să fie gata, contractul cu firma care efectuează lucrările va fi reziliat.
„Noi monitorizăm îndeaproape realizarea acestui proiect. Lucrurile au avansat în toamna anului trecut. Compania a primit termen până la finalul lunii aprilie, începutul lunii mai, să grăbească procesul de reabilitare a drumului, pentru că perioada de finalizare a fost extinsă până la finalul anului curent, adică 2024. Dacă nu vom vedea progrese conform planului revizuit de realizare a lucrărilor, cel mai probabil, vom purcede la rezilierea contractului cu acea companie”,zice ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.
Se pare, însă, că termenul enunțat de ministrul Insfarstructurii nu este deloc realist. Cel puțin, în viziunea muncitorilor implicați în lucrările de reparație. Aceștia spun că mai au de muncă încă minimum un an.
„ - Cum credeți, cam în cât timp?
- Eu cred că un an, dacă nu mai mult, pentru că e mult de lucru”.
„ - Credeți că într-un an de zile terminați?
- Nu”
Traseul Hîncești – Leova - Cantemir, care are o lungime de 83 km, este reabilitat de o compania din Turcia. Valoarea totală a acestui proiect este de peste 56 milioane de euro, bani acordați Guvernului Republicii Moldova, în calitate de împrumut, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.