Parisul nu mai este interesat de discuții cu Rusia după ce Moscova a publicat relatări diferite despre ultima convorbire dintre ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, și omologul său rus Serghei Șoigu, a declarat ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, într-un interviu pentru France 24.
„Nu mai este în interesul nostru actual să purtăm discuții cu oficialii ruși, deoarece declarațiile și rezumatele publicate despre acestea sunt minciuni”, a declarat Sejourne.
Lecornu și Șoigu au avut o convorbire telefonică rară pe 3 aprilie, după atacul armat în sala de concerte Crocus City din afara Moscovei, la sfârșitul lunii martie.
A fost prima convorbire între șefii apărării din cele două țări din octombrie 2022.
În raportul său privind discuţia telefonică, iniţiată de Paris, Rusia, printre altele, şi-a exprimat „speranţa” că serviciile secrete franceze nu au fost implicate în acest atac care a provocat 144 de morţi pe 22 martie. Speculaţii dezminţite de Paris.
Macron a justificat iniţiativa discuţiei dintre miniştrii francez şi rus prin faptul că Franţa chiar avea „informaţii utile” de transmis „cu privire la originile şi organizarea acestui atac” revendicat de organizaţia Stat Islamic.
Totodată, după conversație, ministerul francez al Apărării a publicat o declarație în care se arată că Lecornu a condamnat atacul Statului Islamic (ISIS) și a exprimat „solidaritatea Franței cu victimele”.
De asemenea, ministrul francez al apărării a „condamnat ferm” războiul rusesc din Ucraina și a subliniat sprijinul Franței pentru poporul ucrainean.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Franța și-ar fi exprimat dorința de a purta un dialog pe tema Ucrainei sau de a discuta despre posibile negocieri de pace pe baza discuțiilor de la Istanbul, care au avut loc în 2022 și care nu au adus niciun rezultat.
Ulterior, guvernul francez a negat și aceste afirmații.
Sejourne a declarat că mai întâi trebuie restabilită încrederea între Rusia și Franța, adăugând că „evoluțiile de pe câmpul de luptă din Ucraina” trebuie, de asemenea, să arate restabilirea „relațiilor interstatale”, ceea ce nu se întâmplă în prezent.