Într-o decizie care poate crea un important precedent la nivel mondial, CEDO a decis că Guvernul elvețian a încălcat drepturile omului, pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile asumate de reducere a emisiilor de carbon care determină schimbările climatice, transmite CNN.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a judecat trei acțiuni privind schimbările, intentate de un fost primar din Franța, un grup de tineri portughezi și o asociație elvețiană care reprezintă peste 2.000 de membri (Senior Women for Climate Protection). Dacă primele două procese au fost respinse, în cel din urmă asociația a avut câștig de cauză în dauna Guvernului elvețian, care a fost găsit vinovat că nu și-a respectat angajamentele de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a încălcat, astfel, drepturile omului.
Este pentru prima dată când o instanță internațională se pronunță într-un caz privind schimbările climatice, ceea ce poate deschide calea către mai multe decizii de acest fel și determinarea guvernelor să-și respecte obligațiile asumate prin tratate internaționale.
În cadrul celor trei procese, reclamanții s-au plâns că statele lor nu fac suficient pentru a combate schimbările climatice și au cerut CEDO să constate că liderii politici au obligația legală de a aplica măsurile din tratatele internaționale la care s-au angajat, în scopul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale (obiectiv central al Acordului de la Paris).
CEDO judecă cauzele numai atunci când toate celelalte căi de atac au fost epuizate. Hotărârile emise de această instanță sunt obligatorii.