Uniunea Europeană a anunțat pe 8 aprilie că a ajuns la un acord provizoriu cu reprezentanții Parlamentului European pentru a prelungi până în iunie 2025 suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE, dar cu noi restricții pentru produsele agricole.
Dacă vor fi adoptate în mod oficial, noile restricții vor reintroduce contingente tarifare pentru importurile de păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere, dacă volumul mediu al exporturilor le depășește pe cele din anii precedenți, scrie Kyiv Independent.
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European, UE urmărește să impună restricții pentru a lua „în considerare orice impact negativ asupra pieței unuia sau mai multor state membre (așa cum este cazul în prezent)”.
Acordul mai trebuie să fie votat de către legislatorii europeni.
Timp de luni de zile, fermierii și camionagiii polonezi și români au fost în centrul blocajelor la punctele de trecere a frontierei ucrainene, protestând împotriva impactului economic al acordului de liber schimb care a stârnit îngrijorări legate de concurența inegală și de riscurile pentru producția internă.
Potrivit protestatarilor, importurile de cereale din țările adiacente Ucrainei au crescut vertiginos, distorsionând piețele locale și determinând scăderea prețului cerealelor fermierilor locali, ceea ce a dus la proteste și restricții atât la scară națională, cât și la nivelul UE.
În ianuarie, ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, a declarat că se opune „în mod fundamental” unei prelungiri a regimului de liber schimb al UE cu Ucraina, cerând în schimb o „liberalizare treptată și reciprocă”.
UE a introdus un acord de liber schimb pentru Ucraina pentru a depăși restricțiile la export după invazia la scară largă a Rusiei și blocarea porturilor ucrainene din Marea Neagră în iunie 2022.
Actualul acord comercial urmează să expire la 5 iunie 2024. Dacă va fi adoptat în mod oficial de Consiliul UE, acordul prelungit va intra în vigoare la 6 iunie.